woda pod wycieraczką kierowcy |
Autor |
Wiadomość |
maur
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 2.5 TD SS 1996r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-03-2010, 21:47 woda pod wycieraczką kierowcy
|
|
|
Czy ktoś może mi podpowiedzieć co miałbym uszczelnić, ewentualnie odetkać aby zlikwidować wodę pod nogami u kierowcy??jeżdze cały dzień po terenie-taka praca, wody teraz duuużo..
może ktoś spotkal się z takim problemem i wie jak mu zaradzić?
bo mi zacznie Misiek gnić.... |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 01-03-2010, 22:52
|
|
|
Przejzyj podloge czy dziur nie ma i czy jakies uszczelki gdzie przechodza linki, kable nie sa uszkodzone. Moze ktos wywiercil dziurke na dodatkowy kabelek i potem nie zaslepil dobrze otworu ?
Albo wywierc dodatkowa zeby splywala |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 01-03-2010, 22:58
|
|
|
maur napisał/a: | Czy ktoś może mi podpowiedzieć co miałbym uszczelnić, ewentualnie odetkać aby zlikwidować wodę pod nogami u kierowcy?? |
zerknij czy masz drozne otwory w plycie podlogowej ktore maja odprowadzac wode.
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 02-03-2010, 10:08
|
|
|
Jeśli nie przeprawiasz się przez jakąś wodę to że mokro masz pod dywanikiem kierowcy jest wynikiem wnoszonej na butach wilgoci pod różną postacią . Nie musi być koniecznie dziurawa podłoga lub nieszczelna uszczelka. Stary prosty sposób na mokry dywanik->> podkładasz parę gazet pod dywanik i codziennie zmieniasz na nową prasę wysuszysz sobie dywanik a i zabezpieczysz przed przyjmowaniem nowej wody. gazety nie mogą być z serii kolorowych gdyż papier jest czymś tam pokryty i woda kiepsko wsiąka. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-03-2010, 11:51
|
|
|
Maur, sprawdz czy podobna sytuacja nie wystepuje takze po stronie pasazera. Wilgoc wnoszona na ubraniu i butach moze byc przyczyna choc jesli masz tej wody sporo to raczej nie bralbym "naturalnych" powodow zalewania wycieraczki pod uwage.
Koledzy wymienili juz kilka przyczyn. Ja dodam 2 nastepne a prawdopodobne.
1. Uszczelka szyby bocznej lub co gorsza nieszczelnosc na slupku lub podszybiu przedniej.
2. Puszcza spaw gdzies w nadkolu i tamtedy jezdzac nabierasz wody.
Jesli masz mozliwosc zostaw na dzien auto, osusz i doprowadz do stanu normalnego.
Potem sa na podworku lub na myjni pobaw sie wezem. Solidnie polewaj przednia, potem boczna szybe. Jesli bedzie sucho uszelki trzymaja. Trzeba zalac kolejno nadkole i drzwi. Jesli pojawi sie woda masz wyczajone miejsce przecieku.
Oczywiscie popatrz tez pod wykladzine. Moze tam znajdziesz przyczyne zgodnie z sugestiami Faraonixa. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
watson1911
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.8 TDi GLS 1997
|
Wysłany: 02-03-2010, 12:09
|
|
|
To samo miałem w Jeepie Grand Cherokee i zanim znalazłem przyczynę minęło sporo czasu.Nie wiem gdzie w Pajero jest nagrzewnica,ale w Jeepie właśnie nagrzewnica była przyczyną.Była mała dziurka,płynu niby nie ubywało,a pod wycieraczką miałem gnój.Niech ktoś sprostuje jeżeli w Pajero nagrzewnica nie może być przyczyną,ja po prostu nie wiem gdzie ona się znajduje.Jeśli to jednak nagrzewnica to jest trochę rozbierania,praktycznie cały przód.Przyczyną dziurawej nagrzewnicy jest też delikatny zapach płynu w aucie. |

|
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2010, 15:39
|
|
|
Gene napisał/a: | Oczywiscie popatrz tez pod wykladzine. |
Mnie i tatę też to w tym roku spotkało z powodu zbyt intensywnej zimy, do której nikt się nie przygotowywał
Jak podnieść wykładzinę tak by coś zobaczyć? Trzeba wyjąć fotel? Bo w/g samo odkręcenie tej plastykowej nakładki za dużo nie pomoże... Aczkolwiek nie próbowałem |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 206 Skąd: EZD zduńska wola
|
Wysłany: 02-03-2010, 19:05
|
|
|
watson1911 napisał/a: | To samo miałem w Jeepie Grand Cherokee i zanim znalazłem przyczynę minęło sporo czasu.Nie wiem gdzie w Pajero jest nagrzewnica,ale w Jeepie właśnie nagrzewnica była przyczyną.Była mała dziurka,płynu niby nie ubywało,a pod wycieraczką miałem gnój.Niech ktoś sprostuje jeżeli w Pajero nagrzewnica nie może być przyczyną,ja po prostu nie wiem gdzie ona się znajduje.Jeśli to jednak nagrzewnica to jest trochę rozbierania,praktycznie cały przód.Przyczyną dziurawej nagrzewnicy jest też delikatny zapach płynu w aucie. |
nagrzewnica jest po stronie pasazera wiec sądzę że nie
ja używam pajerki tylko do jazdy po błocie itd i powiem tak mam ten sam problem a wszystko jest szczelne, a ogromne ilości "wody" pod różną postacią są wnoszone do auta |
|
|
|
 |
zukosok
Forumowicz

Auto: Shogun 2,5td 1994
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 02-03-2010, 20:26
|
|
|
ja tez mam ten problem, wodę usunąłem odkurzaczem na stacji benzynowej, następnie położyłem gazety pod wycieraczkę, teraz już gumowa... mam nadzieje ze w końcu wyschnie... |
_________________ pozdrawiam zukosok |
|
|
|
 |
Murzyn
Forumowicz

Auto: Pajero II
|
Wysłany: 03-03-2010, 00:18
|
|
|
A sprawdziliscie droznosc kanalikow odprowadzajacych wodę ze ściany grodziowej? To najczestsza przyczyna (niestety nie oparta na doswiadczeniah z tym modelem, ale warto sprawdzić) |
_________________ autobus, zielony po bezdrozach mego miasta mknie... |
|
|
|
 |
GIO4x4RUS
Forumowicz
Auto: MMC DELICA(Space Gear4x4)2.8td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Mar 2010 Posty: 62 Skąd: malbork
|
Wysłany: 04-03-2010, 16:48
|
|
|
jabol66 napisał/a: | watson1911 napisał/a: | To samo miałem w Jeepie Grand Cherokee i zanim znalazłem przyczynę minęło sporo czasu.Nie wiem gdzie w Pajero jest nagrzewnica,ale w Jeepie właśnie nagrzewnica była przyczyną.Była mała dziurka,płynu niby nie ubywało,a pod wycieraczką miałem gnój.Niech ktoś sprostuje jeżeli w Pajero nagrzewnica nie może być przyczyną,ja po prostu nie wiem gdzie ona się znajduje.Jeśli to jednak nagrzewnica to jest trochę rozbierania,praktycznie cały przód.Przyczyną dziurawej nagrzewnicy jest też delikatny zapach płynu w aucie. |
nagrzewnica jest po stronie pasazera ... |
Nagrzewnica jest posriodku!Jezeli ona nawet troche nie szczelna,to poci sie przednia szyba!
Zimą od róznicy temperatur zewnątrz-wewnątrz stwrza sie kondensat.... |
_________________ Przed wlączeniem 4x4 wląc mózg!
MMC Delica,95r,2.8td,long,manual,SS,LSD _______________________
Sorry za moja polszczyzne...
 |
|
|
|
 |
maur
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 2.5 TD SS 1996r.
|
Wysłany: 06-03-2010, 23:20
|
|
|
Zdecydowanie to nie woda z butów-mam gumową wycieraczkę z rantem jak kuweta:)nagrzewnica odpada bo nie czuc płynu chłodniczego. Pewnie jest coś z sugestii Gene:
1. Uszczelka szyby bocznej lub co gorsza nieszczelnosc na slupku lub podszybiu przedniej.
2. Puszcza spaw gdzies w nadkolu.
Muszę zrobic tą próbe wodną z wężem, wtedy napisze co wyszło |
|
|
|
 |
watson1911
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.8 TDi GLS 1997
|
Wysłany: 07-03-2010, 00:37
|
|
|
maur napisał/a: |
Muszę zrobic tą próbe wodną z wężem, wtedy napisze co wyszło |
I to jest słuszna koncepcja |

|
|
|
|
 |
pantonik1
Mitsumaniak
Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 131 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: 08-03-2010, 21:09 Miałem podobny problem
|
|
|
Miałem podobny problem! Co zrobiłem: Gdy troszkę większa gałązka zahaczyła o moją szybę i zrobiła pajączka, to zanim wymieniłem szybę, dałem do lakiernika. Otóż, od strony kierowcy przy szybie były już małe dziurki!! On pospawał, pomalował, szybę wkleili i już mam spokój Tak było u mnie. Należy się dokładnie przyjrzeć, czy nie ma gdzieś rdzy na słupku przy szybie! Ja na chwilę obecną mam z tym spokój, ale to oznaka, że trzeba się szykować na coś innego - jak to w Misiach zawsze coś, ale ja to kocham, bo Misia jest moja i tylko moja:-) |
_________________ O samochód należy dbać tak samo, jak o kobietę! - bądź bardzo podobnie:-) pantonik1 |
|
|
|
 |
Passenger
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero2,8TDi(SupSel)+Galloper
|
Wysłany: 10-03-2010, 19:37
|
|
|