Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
woda pod wycieraczką kierowcy
Autor Wiadomość
maur 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 2.5 TD SS 1996r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-03-2010, 21:47   woda pod wycieraczką kierowcy

Czy ktoś może mi podpowiedzieć co miałbym uszczelnić, ewentualnie odetkać aby zlikwidować wodę pod nogami u kierowcy??jeżdze cały dzień po terenie-taka praca, wody teraz duuużo..
może ktoś spotkal się z takim problemem i wie jak mu zaradzić?
bo mi zacznie Misiek gnić.... :cry:

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 01-03-2010, 22:52   

Przejzyj podloge czy dziur nie ma i czy jakies uszczelki gdzie przechodza linki, kable nie sa uszkodzone. Moze ktos wywiercil dziurke na dodatkowy kabelek i potem nie zaslepil dobrze otworu ?

Albo wywierc dodatkowa zeby splywala :D

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 01-03-2010, 22:58   

maur napisał/a:
Czy ktoś może mi podpowiedzieć co miałbym uszczelnić, ewentualnie odetkać aby zlikwidować wodę pod nogami u kierowcy??

zerknij czy masz drozne otwory w plycie podlogowej ktore maja odprowadzac wode.
Pozdroo

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 02-03-2010, 10:08   

Jeśli nie przeprawiasz się przez jakąś wodę to że mokro masz pod dywanikiem kierowcy jest wynikiem wnoszonej na butach wilgoci pod różną postacią . Nie musi być koniecznie dziurawa podłoga lub nieszczelna uszczelka. Stary prosty sposób na mokry dywanik->> podkładasz parę gazet pod dywanik i codziennie zmieniasz na nową prasę :wink: wysuszysz sobie dywanik a i zabezpieczysz przed przyjmowaniem nowej wody. gazety nie mogą być z serii kolorowych gdyż papier jest czymś tam pokryty i woda kiepsko wsiąka.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 02-03-2010, 11:51   

Maur, sprawdz czy podobna sytuacja nie wystepuje takze po stronie pasazera. Wilgoc wnoszona na ubraniu i butach moze byc przyczyna choc jesli masz tej wody sporo to raczej nie bralbym "naturalnych" powodow zalewania wycieraczki pod uwage.
Koledzy wymienili juz kilka przyczyn. Ja dodam 2 nastepne a prawdopodobne.
1. Uszczelka szyby bocznej lub co gorsza nieszczelnosc na slupku lub podszybiu przedniej.
2. Puszcza spaw gdzies w nadkolu i tamtedy jezdzac nabierasz wody.

Jesli masz mozliwosc zostaw na dzien auto, osusz i doprowadz do stanu normalnego.
Potem sa na podworku lub na myjni pobaw sie wezem. Solidnie polewaj przednia, potem boczna szybe. Jesli bedzie sucho uszelki trzymaja. Trzeba zalac kolejno nadkole i drzwi. Jesli pojawi sie woda masz wyczajone miejsce przecieku.
Oczywiscie popatrz tez pod wykladzine. Moze tam znajdziesz przyczyne zgodnie z sugestiami Faraonixa.

watson1911 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.8 TDi GLS 1997
Wysłany: 02-03-2010, 12:09   

To samo miałem w Jeepie Grand Cherokee i zanim znalazłem przyczynę minęło sporo czasu.Nie wiem gdzie w Pajero jest nagrzewnica,ale w Jeepie właśnie nagrzewnica była przyczyną.Była mała dziurka,płynu niby nie ubywało,a pod wycieraczką miałem gnój.Niech ktoś sprostuje jeżeli w Pajero nagrzewnica nie może być przyczyną,ja po prostu nie wiem gdzie ona się znajduje.Jeśli to jednak nagrzewnica to jest trochę rozbierania,praktycznie cały przód.Przyczyną dziurawej nagrzewnicy jest też delikatny zapach płynu w aucie.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2010, 15:39   

Gene napisał/a:
Oczywiscie popatrz tez pod wykladzine.

Mnie i tatę też to w tym roku spotkało z powodu zbyt intensywnej zimy, do której nikt się nie przygotowywał 8)

Jak podnieść wykładzinę tak by coś zobaczyć? Trzeba wyjąć fotel? Bo w/g samo odkręcenie tej plastykowej nakładki za dużo nie pomoże... Aczkolwiek nie próbowałem :P

jabol66 
Forumowicz

Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Wysłany: 02-03-2010, 19:05   

watson1911 napisał/a:
To samo miałem w Jeepie Grand Cherokee i zanim znalazłem przyczynę minęło sporo czasu.Nie wiem gdzie w Pajero jest nagrzewnica,ale w Jeepie właśnie nagrzewnica była przyczyną.Była mała dziurka,płynu niby nie ubywało,a pod wycieraczką miałem gnój.Niech ktoś sprostuje jeżeli w Pajero nagrzewnica nie może być przyczyną,ja po prostu nie wiem gdzie ona się znajduje.Jeśli to jednak nagrzewnica to jest trochę rozbierania,praktycznie cały przód.Przyczyną dziurawej nagrzewnicy jest też delikatny zapach płynu w aucie.

nagrzewnica jest po stronie pasazera wiec sądzę że nie
ja używam pajerki tylko do jazdy po błocie itd i powiem tak mam ten sam problem a wszystko jest szczelne, a ogromne ilości "wody" pod różną postacią są wnoszone do auta

zukosok 
Forumowicz

Auto: Shogun 2,5td 1994
Kraj/Country: UK
Wysłany: 02-03-2010, 20:26   

ja tez mam ten problem, wodę usunąłem odkurzaczem na stacji benzynowej, następnie położyłem gazety pod wycieraczkę, teraz już gumowa... mam nadzieje ze w końcu wyschnie...

Murzyn 
Forumowicz

Auto: Pajero II
Wysłany: 03-03-2010, 00:18   

A sprawdziliscie droznosc kanalikow odprowadzajacych wodę ze ściany grodziowej? To najczestsza przyczyna (niestety nie oparta na doswiadczeniah z tym modelem, ale warto sprawdzić)

GIO4x4RUS 
Forumowicz

Auto: MMC DELICA(Space Gear4x4)2.8td
Wysłany: 04-03-2010, 16:48   

jabol66 napisał/a:
watson1911 napisał/a:

nagrzewnica jest po stronie pasazera ...

Nagrzewnica jest posriodku!Jezeli ona nawet troche nie szczelna,to poci sie przednia szyba!
Zimą od róznicy temperatur zewnątrz-wewnątrz stwrza sie kondensat....

maur 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 2.5 TD SS 1996r.
Wysłany: 06-03-2010, 23:20   

Zdecydowanie to nie woda z butów-mam gumową wycieraczkę z rantem jak kuweta:)nagrzewnica odpada bo nie czuc płynu chłodniczego. Pewnie jest coś z sugestii Gene:
1. Uszczelka szyby bocznej lub co gorsza nieszczelnosc na slupku lub podszybiu przedniej.
2. Puszcza spaw gdzies w nadkolu.
Muszę zrobic tą próbe wodną z wężem, wtedy napisze co wyszło

watson1911 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.8 TDi GLS 1997
Wysłany: 07-03-2010, 00:37   

maur napisał/a:

Muszę zrobic tą próbe wodną z wężem, wtedy napisze co wyszło

I to jest słuszna koncepcja :)

pantonik1 
Mitsumaniak

Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Wysłany: 08-03-2010, 21:09   Miałem podobny problem

Miałem podobny problem! Co zrobiłem: Gdy troszkę większa gałązka zahaczyła o moją szybę i zrobiła pajączka, to zanim wymieniłem szybę, dałem do lakiernika. Otóż, od strony kierowcy przy szybie były już małe dziurki!! On pospawał, pomalował, szybę wkleili i już mam spokój :) Tak było u mnie. Należy się dokładnie przyjrzeć, czy nie ma gdzieś rdzy na słupku przy szybie! Ja na chwilę obecną mam z tym spokój, ale to oznaka, że trzeba się szykować na coś innego - jak to w Misiach :-) zawsze coś, ale ja to kocham, bo Misia jest moja i tylko moja:-)

Passenger 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero2,8TDi(SupSel)+Galloper
Wysłany: 10-03-2010, 19:37   

My Treasure? - Skąd ja to znam :D ???

Odpowiedz do tematu