|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kleczące zawory? |
Autor |
Wiadomość |
kotos0
Forumowicz

Auto: Galant E5xA v6 24v
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-04-2010, 21:48 Kleczące zawory?
|
|
|
Witam mam pytanie odnośnie zaworów i popychaczy od jakiegoś czasu na zimnym silniku coś klekocze tak jak by byl to diesel z tego co wyczytałem to są to zawory lub chydrauliczne popychacze. Jak można to sprawdzic? Dziękuję i pozdrawiam |
_________________ kotos0@wp.pl
 |
|
|
|
 |
Frost
Mitsumaniak Moderator E88A

Auto: Galant E88A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 1377 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 02-04-2010, 09:40
|
|
|
ciężko to stwierdzić jakimś sprawdzonym sposobem, jeżeli są to popychacze to raz będą ci "cykać" bo taki dzwięk mniej więcej wydają - a raz nie, przeważnie tykają na zimnym silniku a na ciepłym cichną, ale potrafią się odezwać czasem ni z gruszki ni z pietruszki i będą sobie raz tykać a raz nie. Odgłos idzie od głowic i niesie się po kolektorze ssącym. Jakoś mądrzej nie da rady tego opisać.
Co do wymiany to tu jest większy problem, bo zdiagnozować można tylko ew. na jakiej głowicy tyka popychacz ale nie zdiagnozujesz dokładnie który to, więc przeważnie wymienia się albo 12 albo 24.
P.S lepiej nie będzie, popychacz jak zacznie to juz będzie klekotal sobie.
Zawory nie bedą Ci klekotać - cykanie w Galu to 99,9% pop.hydraul. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-04-2010, 09:56
|
|
|
Niekoniecznie trzeba wymieniać wszystkie regulatory luzu zaworów (niesłusznie choć potocznie nazywane popychaczami), przeważnie klepią bo są zanieczyszczone szlamem z oleju. Należy je rozebrać, wymyć w nafcie i ewentualnie wymienić uszkodzone. Najłatwiej powiedzieć "wymienić wszystkie" ale jaki to koszt (często nie potrzebny) w stosunku do wartości starego auta. Zresztą jest o tym wiele tematów na forum i jak znam życie zaraz jakiś moderator usunie ten już wiele razy wałkowany temat. |
|
|
|
 |
Frost
Mitsumaniak Moderator E88A

Auto: Galant E88A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 1377 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 02-04-2010, 10:05
|
|
|
plecho1, ja nie każe wymieniać wszystkich, oczywiście że można się pobawić w diagnozowanie wszystkich 24 szt, rozbieranie głowic i ściąganie walków itp. czemu nie, ja tam lubię rozebrać sobie silnik na części i złożyć go z powrotem, ale nie każdy tak ma, a robiąc nie samemu - dajesz mechanikowi tylko więcej godzin pracy za co Cie skasuje odpowiednio a jak będziesz czyścił i kombinował i wymienisz tylko taki co naprawdę już się zaciął - to nie znaczy ze ten obok co niby chodzi jest dobry bo może nie nie trzymać oleju w sobie i też będzie klepał - uszkodzony popychacz nie musi być zacięty, może chodzić luźno a nie trzymać ciśnienia na dłuższą mete - i co wtedy, raz jeszcze zrzucamy wałki i szukamy następnego ??
Koszt popychacz to ok. 20zł +/- zależy gdzie i na jakim rabacie
Reasumując możesz na 12 wymienić np. 3 i próbować czy to te czy nie te i płacić mechanikowi za robotę x2 i dalej mieć stare albo wymienić te 12 na nowe (poszukać znajomego z rabatami w sklepie itp.) i mieć z głowy jedna głowice na dłuższy czas a mechanikowi zapłacić raz i to mniej bo nie będzie się bawił w sprawdzanie tylko wyrzuci stare i założy nowe, poskręca i z głowy. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-04-2010, 10:20
|
|
|
Ja zawsze sam naprawiam swoje auta i patrząc ze swojej perspektywy o tym pisałem. Jeśli kotos0 nie będzie sam naprawiał swego auta i rzeczywiście uda mu się kupić dobre popychacze po takiej cenie to masz racje, łatwiej, taniej i bezpieczniej wymienić wszystkie. Ale na początku wypłukałbym silnik i wymienił olej na syntetyk i dopiero po takiej operacji, jeśli niewiele by dała, remontowałbym auto. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
|