[2G 95-99] Problem z silnikiem |
Autor |
Wiadomość |
rancik
Forumowicz
Auto: mitsubishi eclipse g2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-04-2010, 19:11 [2G 95-99] Problem z silnikiem
|
|
|
Witam,
Posiadam Mitsubishi Eclipse 2G z 1997 wersje europejską,mam problem z silnikiem ponieważ bierze olej i brakuje mu mocy.Zastanawiam się nad generalnym remontem tylko nie wiem czy to się opłaca.Czy może ktoś wie ile będzie kosztować remont z takimi objawami?Może taniej będzie zamówić ,,nowy silnik''?
Czekam na informację:)
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 15-04-2010, 17:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kamil4711
Forumowicz

Auto: Eclipse 2G 95r. 420a N/A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Cze 2009 Posty: 197 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 08-04-2010, 19:24
|
|
|
siemka , wymienisz uszczelki to bedziesz mial nowe i swiety spokoj skad wiesz jaki silnik ci sie trafi , powinienes skupic sie na swoim silniku , oglądałem go , nie jest żle , pamietaj ze te auta mają swoje lata i trzeba doglądać je , zacznij od wyczyszczenia przepustnicy , a jesli chodzi o cięzkie odpalanie to sprawdz tulejki na rozruszniku , moga byc wyrobione , mozesz wymienic silnik a objawy zostaną te same i tylko kupe kasy wpakujesz |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-04-2010, 21:08
|
|
|
rancik napisał/a: | bierze olej |
Ile tego oleju bierze ??
rancik napisał/a: | brakuje mu mocy. |
To niekoniecznie musi być wina padniętego silnika, w 90% wypadków to zła regulacja i złe środki eksploatacyjne. rancik napisał/a: | Czy może ktoś wie ile będzie kosztować remont z takimi objawami? |
Tu rozbieżność jest duża, zależy co chcesz zrobić od 1t nawet do 10t
rancik napisał/a: | Może taniej będzie zamówić ,,nowy silnik''? |
Nowy nieosiągalny, a używany już masz |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 08-04-2010, 21:13
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | rancik napisał/a:
Może taniej będzie zamówić ,,nowy silnik''?
Nowy nieosiągalny, a używany już masz |
jeśli kolega ma 60 tysiecy to ASO załatwi nowy z osprzetem kiedys ktoś sie o to pytał z moich znajomych |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 08-04-2010, 21:16
|
|
|
MATi1G napisał/a: | jeśli kolega ma 60 tysiecy |
Jak dla mnie wszystko jasne, czyli 60t = nieosiągalny. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
rancik
Forumowicz
|
Wysłany: 08-04-2010, 21:37
|
|
|
Bierze tak 1 l oleju na 300 km i nie mam 60 tys:) |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 08-04-2010, 21:46
|
|
|
rancik napisał/a: | Bierze tak 1 l oleju na 300 km i nie mam 60 tys:) |
To faktycznie sporo.
Napisze tak: nikt wróżką nie jest. Rozbierzesz to się dowiesz co jest nie tak, możliwe że pomoże wymiana pierścieni olejowych na tłokach plus honowanie cylindrów. Oczywiście do tego zabiegu trzeba targać głowice, więc warto zrobić uszczelniacze zaworów. Ja jestem po takiej operacji i z 1l na 1tkm zszedłem do 200ml. Pierścienie tylko w oryginale. Koszt takiej operacji dwa lata temu to 2,5t zł. Ale wtedy dolar był tani więc teraz pewnie więcej. |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
rancik
Forumowicz
|
Wysłany: 08-04-2010, 21:55
|
|
|
A po takiej operacji moc też będzie lepsza?Bo teraz nie idzie auto. |
|
|
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 08-04-2010, 23:34
|
|
|
rancik, jak pisał Adaho_krak, można debatować jak sie nie rozbierze to sie nie dowie . trza głowice zwalic , gładzie spr jak ok to komplet ori pierscieni oczywiscie panewki morze przy okazji głowica zawory dotrzec uszczelniacze splanowac komplet uszczelek i musi chodzic a kupisz drugi okarze sie igła ale ze polerzał u kogos uszczelniacze stwardniały bedzie brał oliwe i co odnowa reanimacje??
ja rok temu wymieniłem pierscienie panewki szlif wału uszczelniacze komplet uszczelek
przy 228tys koszt czesci wyniusl mnie wtedy tyle co koszt silnika tylko roboty swojej nie licze |
|
|
|
 |
mikus
Forumowicz
Auto: mitsubishi eclipse
|
Wysłany: 12-04-2010, 17:52
|
|
|
mi robili w warsztatach roznych 3 remonty silnika razem kosztowalo mnie to ok9tys i auto w sumie zrobilo 2 tys km teraz kupilem nowy silnik i mam juz spokoj nie remontuj japonskich silnikow one tego nie lubia jak sie konczy trzeba go wymienic dobra rada |
|
|
|
 |
rectronic
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse
|
Wysłany: 12-04-2010, 20:10
|
|
|
To nieźle a nie kopci Ci ?? zalezy co jes padniętę ale jak juz rozbierac to tak jak koledzy pisza najlepiej zrobić wszystko żeby mieć spokój obejrzysz gładz cylindra tłoki jak wyglądaja jak będzie git to tylko pierścienie uszczelki panweki szlif głowicy i jazda będzie jak nówka kwestja jest tego typu czy to cięzkie odpalanie to zatarte tłoki czy cos innego przyczyn może byc sporo tak samo jak i braku mocy przepływomierz sonda Lambda i wiele innych jak miałem 206 i padly pierścionki brał sporo oleju bardzo bardzo sporo ale palił bez akumulatora praktycznie wystarczyło pyk takie z rozr ze nawet radia bby nie napędziło |
|
|
|
 |
rancik
Forumowicz
|
Wysłany: 12-04-2010, 21:39 sinik
|
|
|
Witam już teraz sam jestem w kropce, nie mam pojęcia co robić oczekuje pomocy. |
|
|
|
 |
rectronic
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse
|
Wysłany: 13-04-2010, 01:20
|
|
|
doktor motor i allegro ;p |
|
|
|
 |
wojtas gst
Forumowicz
Auto: Eclipse GST 92' USA
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-04-2010, 08:49
|
|
|
rectronic napisał/a: | doktor motor | nie pisz tak bo jeszcze ktos sobie wleje |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 13-04-2010, 09:40
|
|
|
mikus napisał/a: | nie remontuj japonskich silnikow one tego nie lubia jak sie konczy trzeba go wymienic dobra rada |
farmazon, ja robiłem dwa tez wydałem około 8-9 klocków na sam silnik jak do tej pory misiek przeleciał po remontach juz 40 tysiecy i chodzi elegancko,
po pierwsze mechanik musi miec pojecie a po drugie byle czego sie nie wkłada tylko OEM albo coś lepszego, nie składałbym silnika na czesciach z IC, nie wiem jakich czesci uzywałeś ale moze ktos źle przeprowadził CI remont silnika i dlatego masz takie zdanie...
Robiłem slif wału nowe panewki wymiana uszczelek dołu silnika, cała głowice uszczelka głowicy uszczelniacze zaworowe ,zawory nowe, wszysko dokładnie wyczyszczone itd. i od tamtej pory nie mam problemu z silnikiem nie żałuje go krece wysoko ale dbam o niego tylko dobre oleje i płyny ,po zabawie procedura taka jak w autach turbo,po odpaleniu na zimny krece tylko do 3000 rpm,jak sie dba to chodzi jak w zegarku(co nie znaczy ze nie dbałeś) i przy tym wszystkim spalanie około 11L/100km po miescie...
Jak mechanik jest kompetentny i uzywa sie dobrych markowych czesci to po remoncie zawsze bedzie lepiej latał niz przed...
Remontując wiesz co masz, kupujac silnik mozesz trafic na złoma ale zawsze to jakaś alternatywa |
|
|
|
 |
|