Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
21-08-2007, 09:53
pomocy temperatura !!!!
Autor Wiadomość
zapalpola1
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2006, 00:01   pomocy temperatura !!!!

witam mam problem zrozumiec dziwne zachowanie mojego gala jak jezdze normalnie to temperatura silnika jest ok czyli na srodeczku no moze ciut przed srodkiem a jak zaczynam krecic go na obrotach oczywiscie w czasie jazdy to temperatura bardzo szybko rosnie o 1/4 wedlug wskaznika dlaczego tak moze sie dziac cos gdzies szlyszalem o dwoch fazach wlaczania sie wiatraka ze ajkos pirwszy wlaczasie przy temp. 82 C a drugi ten chyba niby od klimy przy 96 C czy to prawda bardzo prosze o jaka kolwiek odpowiedz

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2006, 02:15   

pompa wody Ci się nie wyrabia (pada) albo silnik był przegrzany/chłodnica zakamieniona.
pozdrawiam.

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-09-2006, 10:39   

Przyczyn może być kilka... Pompa wody np :?: Powiem Ci, że kiedyś mój gal też łapał temperaturę i szukałem długo rozwiązania, bo wszystko wydawało się ok. Przyczyną był zepsuty korek chłodnicy, który nie puszczał już ciśnienia (zwalone uszczeleczki) - powinien otwierać zaworek przy ok. bodajże 0.9, a on trzymał nawet przy 1.5. Pierwszy raz zdarzyła mi się awaria korka, więc moje zaskoczenie było ogromne, gdy go wymieniłem - jak ręką odjął :mrgreen: . Ja bym sprawdził i tę ewentualność. :wink:
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

zapalpola1
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2006, 11:28   

wiec wielkie dzieki musze wziasc to podowage i posprawdzam z korkiem sobie poradze i najsampierw wymienie a co do pompy wodnej to juz wieksza sprawa ostanio wymienilem termostat i nic sie nie naprawilo a moze byc wina jeszcze tego wiatraka drugiego .

macia 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-09-2006, 16:23   

Zanim wymienisz korek sprawdź go czy puszcza ciśnienie. Może nie ma potrzeby wymieniać od razu (choć koszt niewielki ok.30zeta) :wink:
ex gti colt CA5A '94
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-09-2006, 20:48   

A jak wyglada chlodnica? Moze ma juz wykruszony ten wklad miedzy zebrami z woda i ma zbyt mala wydajnosc?

futro68 
Mitsumaniak

Auto: L-400, Astra H, Nissan NV200
Wysłany: 18-09-2006, 21:13   

Krzyzak napisał/a:
A jak wyglada chlodnica? Moze ma juz wykruszony ten wklad miedzy zebrami z woda i ma zbyt mala wydajnosc?

święte słowa Krzyżak miałem tak kiedyś w nissanie - najpierw był przeciek ale to załatwiłem zakupioną na CPN-ie miksturą do nieszczelnych chłodnic - koszt jakieś 15 zł, ale po jakimś czasie i tak się grzał w zasadzie miałem kaloryfer a nie chłodnicę, pomiędzy kanalikami gdzie znajduje się płyn chłodniczy wsiąkły wszystkie radiatory.....

zapalpola1
[Usunięty]

Wysłany: 21-09-2006, 23:13   

chyba juz znalazlem przyczyne byl pekniety przewod gumowy u dolu chlodnicy niewiem zabardzo do czego sluzy ale byl przerwany i go wyminilem wydaje sie byc ok jeszcze dam znac jak wszystko przetestuje nie mialem odpowiedniej pogody do wiekrzych obrotow cos okolo 6 a 7 tysiacami jak sprawdze to opisze to czy spoko czy nie .

ps chlodnica jest super stan wiec to nie to jedynie moze to byc korek a jak go sprawdzic to niewiem , troche go przeczyscilem narazie jest ok nie grzeje sie ale jeszcze sprawdze na wiekrzych obrotach .

macia 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-09-2006, 21:51   

zapalpola1 napisał/a:
moze to byc korek a jak go sprawdzic to niewiem

Facet, który sprawdzał mi korek podłączał go pod przewód z ciśnieniem i wkładał do wody. Sprawdzał przy jakim ciśnieniu zaczynają pojawiać się bombelki :wink: Takim sposobem można to zrobić. Niestety czyszczenie nic nie da jeśli jest zepsuty :| No ale może to wcale nie to - sprawdź wszystkie przewody, choć faktycznie może je rozsadzać, jeśli korek nie puszcza ciśnienia... Radzę szybko sprawdzić, bo po przewodach zacznie rozsadzać chłodnicę.
ex gti colt CA5A '94
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95

Odpowiedz do tematu