|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Owczar 20-04-2010, 23:53 |
Wypadek |
Autor |
Wiadomość |
pipi_ja
Forumowicz
Auto: Galant EA 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-04-2010, 23:34 Wypadek
|
|
|
Muszę się "pochwalić", że właśnie mój misio przestał być ładny ;(
jakieś 3 godziny temu miałem spotkanie z polskim rolnikiem na drodze.
Jechałem leśną asfaltową drogą a z przeciwka ciągnik. Widziałem tylko jego światła. Jak sie z nim zrównałem zobaczyłem, że obok ciągnika jest coś jeszcze. Następne co zapamiętałem to jak lezałem na boku w rowie. Okazało się, że gość miał na ciągniku opryskiwacz i otowrzyła mu się jedna strona tego opryskiwacza. Dostałem w szybę i tyle wiem.
Samochód prawie cały poobijany, dach pogięty, słupek ruszony, relingi pogięte.
Jutro zrobię kilka fotek to wrzucę.
Orientujecie sie ile może potrwać łatwienie odszkodowania? Ciągnik ubezpieczony w PZU, facet trzeźwy, policja nie miała wątpliwości co do jego winy. |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 727 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 21-04-2010, 06:23
|
|
|
pipi_ja, Wyrazy współczucia, wiem coś o tym jak się czuje właściciel ukochanego autka. Co do PZU nie wiem, ja po prostu tej instytucji nie ufam i ubezpieczam, gdzie indziej. PZU pewnie wyśle swojego rzeczoznawcę do określenia wielkości szkody, jak nie będzie żadnych zacięć to sprawę powinni załatwić dość szybko. Tak ap-ropo, to ty jechałeś bez świateł czy co ? chyba że zapierniczałeś leśną asfaltówką jakąś stówką. Mimo wszystko, ze noc ale przy mijaniu na wąskiej drodze odruchowo zwalnia się, poza tym ramię od opryskiwacza wyłamałbyś i nie musiałbyś skręcać do rowu, ale racja nie było mnie tam i nie znam szczegółów, więc się więcej nie wypowiadam, stało się i wielka szkoda. Naprawiasz, czy sprzedajesz na części? |
_________________ Mb galant - bedzie następny
Mb galant 00' 2,5 B+G asb - jest super
Mb galant 99; 2,5 asb B+G, i prysł czar VW
VW golf 95', 2,0 B - był na przetrwanie (12/100)
VW passat 97', 1,9 TDI - był najlepszy z passatów
VW passat 00', 1,9 TDI, asb - był jeszcze bardziej funkcjonalny
VW passat 91', 1,8 B+G - był bardzo funkcjonalny i oszczędny
Opel ascona 86', 1,6 B - był super |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 21-04-2010, 07:24
|
|
|
Drobną zapomogę dostaniesz błyskawicznie (u mnie było to jakieś 30% wartości szkody, mimo, że pzu mniemało, że płaci całość) - tydzień i masz na koncie, o resztę musisz walczyć, a to w przypadku szkody całkowitej może trochę potrwać - będą zaniżać wartość auta przed szkodą i zawyżać wartość wraku. |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
pipi_ja
Forumowicz
|
Wysłany: 21-04-2010, 09:51
|
|
|
Może wczoraj troche chaotycznie to wszystko opisałem.
To nie była jakaś lokalna leśna dróżka, zwykła droga wojewódzka biegnąca przez las.
mario mario jak jeździsz wieczoram to wiesz co widać w lesie gdy sie z kimś mijasz. Widać tylko światła jadącego z przeciwnej strony. Ja widziałem tylko to, tym bardziej że ciągnik świecił wszędzie tylko nie na drogę. Chwile przed jechałem koło 100km/h,ale zwolniłem właśnie przez to, że nic nie widziałem. W momencie jak sie mijaliśmy mogłem mieć koło 80km/h.
Piszesz,że ramię tylko by się wyrwało.Tak też się stało tyle,że dostałem nim w szybę na wysokości oczu. Przed uderzeniem odruchowo zjechałem na pobocze, jak wróciłem na asfalt nic już nie widziałem bo szyba byla w proszku Dopiero jak wpadałem do rowu po przeciwnej stronie drogi zoriętowałem się gdzie jestem. Skończyło się na tym, że leżałem na boku w rowie dachem oparty o drzewa.
Co do ubezpieczalni to domyślam się, że nie będzie łatwo coś ugrać. Przeryłem już orientacyjnie allegro za częściami i wydaje mi się, że można by go naprawić za rozsądne pieniądze. Martwi mnie tylko dach auta.Zagiął się przy szyberdachu(panoramiczny) i puściły zgrzewy między dachem a słupkiem. Z tym będzie największy problem. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 21-04-2010, 10:01
|
|
|
pipi_ja, wstaw jakieś zdjęcia. |
|
|
|
 |
pipi_ja
Forumowicz
|
Wysłany: 21-04-2010, 18:25
|
|
|
Z góry przepraszam za jakość tych zdjęć. W aparacie mam rozładowane baterie a komórka rob tak jak widać.
klik
klik
klik
klik
klik
klik
klik |
Ostatnio zmieniony przez pipi_ja 21-04-2010, 18:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Kwi 2008 Posty: 4805 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-04-2010, 18:28
|
|
|
dramatyczny dach Reszta też kiepsko Dobrze że Tobie nic poważnego się nie stało,tak? |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
Ostatnio zmieniony przez koszmarek 21-04-2010, 18:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8676 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 21-04-2010, 18:31
|
|
|
Strasznie wygląda to, szczególnie ten dach ; / |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
pipi_ja
Forumowicz
|
Wysłany: 21-04-2010, 18:38
|
|
|
Właśnie z dachem jest największy problem. Znajomy blacharz popatrzył i podrapał się po głowie. NIby nic takiego a jednak pogięło się w trudnych miejscach.
Pooglądałem go sobie w świetle dziennym i okazało się, że cały jest do malowania. Dosłownie każdy element jest albo pogięty,albo podrapany
Jutro mają przysłać rzeczoznawcę, zobaczymy co powie. Wszyscy mówią, że raczej bedzie szkoda całkowita bo jest zbyt dużo wkładu.
Zeby było zabawniej to wczoraj jak leżałem w tym rowie silnik cały czas pracował, musiałem go sam zgasić. Dzisiaj jak odpaliłem zaczęło coś tykać pod maską. Mam nadzieje, że to tylko ojel gdzieś sie poprzelewał i dojdzie do siebie. Wycieku żadnego nie mam, wczoraj zaraz po upadku zgasiłem go więc staram sie być optymistą :/
[ Dodano: 21-04-2010, 18:43 ]
koszmarek, No ja na szczęście jestem cały, Wczoraj troche czułem plecy a dzisiaj dupsko sie odzywa tak poza tym jest ok. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-04-2010, 19:11
|
|
|
pipi_ja, ciężka sprawa, napewno będzie to szkoda całkowita, naprawa na własny koszt także Cię szarpnie zdrowo, poczekajmy na wycene z ubezpieczenia. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2010, 19:20
|
|
|
Brak zamienników większości części spowoduje, że odszkodowanie będzie ogromne, ew. tak jak koledzy napisali wyżej - szkoda całkowita... |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 21-04-2010, 20:52
|
|
|
Dobrze, że tobie się nic nie stało. Z opisu wynika, że wyglądało to dramatycznie.
Czekam z ciekawością na decyzję PZU. |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
pipi_ja
Forumowicz
|
Wysłany: 22-04-2010, 12:17
|
|
|
No to jestem po oględzinach samochodu przez rzeczoznawcę.
Nie wiem co Wy na to powiecie ale wydaje mi się,że całkiem dobrze wycenili.
Oficjalnie jeszcze nic nie wiem ale we wtorek jak zadzwonię do PZU mam usłyszeć,że wrak zostaje u mnie a na konto wpłynie 11tys zł.
Z jednej strony cieszę się,ale z drugiej jest mi go strasznie szkoda. Okazało się, że samochód nigdy nie był bity. Na wszystkich elementach oryginalny lakier. Zdaję sobie sprawę, że drugiego takiego nie znajdę, a jeśli nawet mi się uda to będzie bardzo ciężko. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 22-04-2010, 15:24
|
|
|
pipi_ja, szukaj VR-4, dawce już masz |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 23-04-2010, 22:57
|
|
|
pipi_ja, mysle, ze jesli jestes tak mocno przywiazany do auta to za 11 tysi mozna go na prawde porzadnie naprawic... ja bym pewnie tak zrobil jesli nic oprocz karoserii nie jest uszkodzone
a swaja droga mialem ostatnio identyczna sytuacje, na szczescie bylo jeszcze troche widno i kilka metrow przed ciagnikiem zauwazylem, ze wystaje mu cos nieoswietlonego na moj pas... |
|
|
|
 |
|
|