Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Owczar
22-04-2010, 18:05
[E5x 92-96] Galant E52A 1.8, 1995r, sedan - Oława
Autor Wiadomość
DarknesS 
Mitsumaniak
Speed Demon \m/

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-04-2010, 23:07   [E5x 92-96] Galant E52A 1.8, 1995r, sedan - Oława

Witam Was :)

Jestem nowy i od razu mam kilka pytań. Przymierzam się do zakupu galanta 1.8 GLSi z 95'. Dokładnie chodzi o ten egzemplarz: http://www.moto.allegro.p...an_idealny.html

Kod:
Sprzedam Mitsubishi Galant 1,8 GLS. Samochód technicznie i wizualnie w stanie idealnym, bezwypadkowy, z oryginalnym przebiegiem. W kraju od niedzieli. Poza rejestracją nie wymaga wkładu finansowego. Posiada alu felgi 15'', klimatyzacje, pełna elektryke, drewniane dodatki, welurowa tapicerke, elektr. szyberdach, poduszke powietrzna, podgrzewane lusterka,immobiliser, 2 komplety kluczy. Auto ma wymieniony rozrząd oraz kompletny układ wydechowy. Zadbany, czyste wnętrze, atrakcyjny wygląd. polecam. Możliwość montażu instalacji gazowej. kontakt wyłącznie telefoniczny 0501 734 798, 0512 288 590

Powiedzcie mi czy warto po niego podjechać? Umówiłem się na sobotę. Przyjadę, ocenie i jak coś to biorę :) Na co powinienem zwracać uwagę przy zakupie? Starałem się poczytać na forum odnośnie spalania, ile powinno wynosić, ale jakoś konkretnej wartości nie znalazłem. Podejrzewam, że w granicach 11l (mocno zakorkowane miasto). W tym egz. jest problem z elektryką szyby pasażera. Ponoć nie działa. I teraz nie wiadomo czy to przekaźnik, siłownik i coś grubszego.

Jak oceniacie tego galanta? Warto?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez fj_mike 22-04-2010, 19:51, w całości zmieniany 1 raz  

Kacper150985 
Forumowicz
Kacper

Auto: mitsubishi galant 1.8glsi 1994
Wysłany: 22-04-2010, 07:43   

Witam
W mojej ocenie ten egzemplarz wygląda całkiem nie źle ale myślę że jak pojedziesz go oglądać to z bliska wszystko zweryfikujesz, na co zwrócić uwagę, myślę że standardowo trzeba tu wymienic: kielichy czyli miejsca montażu przednich amortyzatorów bo to jest bolączka tych galantów (na zdjęciu widać że wygląda to nie źle ale na miejscu sprawdź to dobrze), sprawdź też jak będzie taka możliwość) podłogę czy nie ma tam jakies znaczącej korozji, druga sprawa to zawieszenie głównie chodzi o wachacze bo np. z przodu występuje tak zwany banan, który lubi pukać, ale to myślę że najlepiej wybierz się na stację diagnostyczną i oni ci wszystko sprawdzą, wsłuchaj się też czy przypadkiem jakieś łożysko w kole nie zaczyna wyć, bo to też jest dość kosztowna sprawa, mnie też troszkę dziwi ta korozja na wiekszości śrubach i opaskach przy silniku nie wiem czym to może być spowodowane, ale może inni mitsumaniacy ci jeszcze coś doradzą.
Ogólnie powiem ci że auto o które pytasz jest godne uwagi, choć może cena nie jest najniższa bo przecież trzeba jeszcze opłaty doliczyć ale zawsze się można targować.
Co do spalania to powiem ci że ja tez właśnie posiadam takiego galanta z silnikiem 1,8 tylko, że 94r i jesli chodzi o spalanie to na benzynie tak w cyklu mieszanym wychodziło mi 7,5-9,0 litrów chociaż prawdę mówiąc bardzo rzadko jeżdżę na benzynie bo ma też instalację gazową i spalanie gazu wychodzi na poziomie 9 litrów jak jeździ moja żona a ze mną za kierownicą wzrasta do 11 oczywiście w cylku mieszanym. Ogólnie uważam że te galanty są bardzo fajnymi i wygodnymi autami z naprawdę nie złym wyposażeniem. Powiem ci też że z perspektywy czasu a jeżdzę moim galantem już prawie rok troszkę żałuję że nie kupiłem z silnikiem 2,0 bo pewnie spalanie na tym samym poziomie by było a zawsze te 20 KM więcej pod nogą. ale i 1,8 ma wystarczająco mocy do sprawnego poruszania się. Jeszcze dodam na koniec że gdybyś się zdecydował zakupić to auto to pamiętaj żeby odrazu wymienieć rozrząd i inne sprawy eksploatacyjne (oleje, paski, itp) bo znanm przypadki ze to zaniedbanie odbiło się dużą bolączką, ale w sumie po zakupie używanego auta to pewnie wiesz że to standard.
Jak byś miał jeszcze jakieś pytania co do galanta z silnikiem 1,8 to pisz bo co prawda żadnym mechanikiem nie jestem ale zawsze postaram się jakoś ci pomóc.
Pozdrawiam i udanego zakupu z pełną stysfakcją.

DarknesS 
Mitsumaniak
Speed Demon \m/

Wysłany: 22-04-2010, 08:25   

Dzięki za wyczerpującą wypowiedź :) Co do tych kielichów to mam ocenić czy nie są skorodowane/ przegnite tak? a ten banan w zawieszeniu rozumiem, że podczas jazdy będzie słyszalny czy też auto będzie skręcać?

Powiadasz, ze cena jest wysoka jak na tą generację galanta więc jaka była by słuszna? Do jakiej mam dążyć podczas negocjacji? :) Mam nadzieję, że będzie z nim wszystko w porządku. Czy przebieg 215 000 jest początkiem żywota tych silników czy to już agonia? Pytam gdyż wcześniej miałem Focusa a potem 100NX i przebiegi tych aut były różne. Focus miał niecałe 120 000 a NX 201 000 i w mojej ocenie NX zachowywał się lepiej :) No ale to była krótka przygoda z Nissanem...

Kacper150985 
Forumowicz
Kacper

Wysłany: 22-04-2010, 09:16   

Dokładnie tak sprawdź czy nie są skorodowane bo na zdjęciu od góry wyglądają ładnie ale sprawdź jak to wygląda od wewnętrznej strony silnika oraz od strony koła, co do tego banana to jest to ten taki wygięty amortyzator i na przykład u mnie on pukał podczas jazdy na nierównościach a przy skręcaniu i kiedy droga była równa było cicho, poprostu przejedź się po jakieś nierównej drodze (najlepiej jakby była kamienista bo na takiej u mnie doskonale był słychac).
Co do ceny to uważam że jezeli naprawdę auto jest w bardzo dobrym stanie to i cena jest wyzsza ale wiesz biorąc pod uwagę ze trzeba je opłacić i zarejestrować to trzeba liczyć cena auta plus ok 1000-1500, a jeszcze jakbyś chciał zakładać gaz to kolejne 1500-2000 i tak się robi jakieś 8000 nie licząc kasy na podstawowe wymiany części eksploatacyjnych ale nie mam zamiaru cię tu zrażać bo jaki byś nie kupił samochód to zawsze trzeba jeszcze w niego włożyć, ja osobiście starał bym się zejść minimum do tych 4500 bo skoro mówisz że szyba nie działa to w najgorszym przypadku trzeba też liczyć ze 150 zł żeby to naprawić.
Ja ci powiem ze ja ja rok temu kupowałem swojego dałem za nie go 5500 no tyle że był już zarejestrowany i miał instalację gazową ale jak zacząłem wymieniac części które uważałem za zużyte plus niespodzianki które wyskoczyły miedzy czasie to na dzień dzisiejszy łącznie z zakupem auta wyniosło mnie to nieco ponad 9000 a i tak wszystko nie jest w idealnym stanie.
Co do przebiegu to uważam że 215000 (jeżeli jest prawdziwy) to nie jest to wiele na ten silnik tym bardziej ze jest to czysta benzyna, ja mam u siebie trochę ponad 260000 i w sumie nie uważam zeby silnik się kończył lub coś takiego, jak bedziesz dbał o serce swego auta to napewno nim długo pojeździsz.
Tak więc oglądaj, negocjuj i jak wszystko będzie w porządku to bierz bo te galanty mimo jakiś tam wad są naprawdę fajne.
Pozdrawiam

[ Dodano: 22-04-2010, 09:19 ]
mała poprawka oczywiście miałem na myśli że banan to wygięty wachacz a nie amortyzator, także tam wystąpił mały błąd

DarknesS 
Mitsumaniak
Speed Demon \m/

Wysłany: 22-04-2010, 09:51   

No to mnie pocieszyłeś z tym przebiegiem:) Niby jest prawdziwy, ale to ocenie na miejscu. W sumie to japończyk więc musi swoje wytrzymać :) a co do opłat to dalej istnieje opłata recyklingowa? Gdzieś mi się obiło o uszy, że państwo zwracało pieniądze z tytułu opłaty recyklingowej gdyż była niezgodna z prawem UE. Czy to prawda?

Kacper150985 
Forumowicz
Kacper

Wysłany: 22-04-2010, 10:18   

Wiesz co dokładnie to nie wiem jak to teraz jest z tą opłatą ale z tego co ja słyszałem to mimo że jest nielegalna to nadal ją pobierają a jak ktoś chce ją odzyskać to musi się sądzić, ale jak jest dokładnie to nie wiem może wypowie się ktoś kto ma doczynienia z tym tematem.
Pozdrawiam

galant1.8 
Forumowicz
Meloman

Auto: Galant 1.8 4G93
Wysłany: 22-04-2010, 16:10   

Rowniez polecam ten samochodzik :)
Osobiscie posiadam tez 1.8 bez gazu hatchback i poki co to nie nazekam , spalanie tak jak napisal Kacper150985, z zewnatrz korozji jako tako nie posiadam (94 rocznik) jest pare drobnych punktow w podlodze i pod maska ale niedluga rusza akcja "lisc dębu" :P czyli malowanie komory i konserwacja podlogi . Ogolnie ten egzemplarz nie jest brzydki na zdjeciach , mam taka sama tapicerke w swoim i jestem z niej zadowolony , te "drewniane dodatki" u mnie tez to bylo ale to byla zwykla okleina i zeszla przy pomocy malego nozyka zeby podwazyc i rozpuszczalnika i jak dla mnie osobiscie ladniej wyglada bez tego drewna :) ja bym jeszcze zwrocil uwage na ta blache ktora oslania kolektor bo u mnie ona tez byla ale pozniej ze tak powiem odpadla , poproszu byla przerdzewiala i brzeczala przy przyspieszaniu . A no i jeszcze jak cos to zobacz czy w bagazniku w miejscu gdzie jest kolo zapasowe nie ma rdzy bo u mnie byla mala z racji tego ze te gumowe korki odpowietrzajace byly zapchane . I to chyba tyle 8)

Moj Galancik - http://forum.mitsumaniaki...p=687412#687412
Drugie autko - VW Passat B6 2.0 TDI 170KM (nowy :) )
Piszę poprawnie po polsku
.

Jednostka sterująca - ALPINE CDE-9870RM
Tweetery - FUSION NV-TW10X
Głośniki przód - ALPINE SXE-1025S
Skrzynia i wzmacniacz - Fusion Reactor Bass Pack - RE-PK112
Kondensator - HP AUDIO 1F
Kable - Przekrój 2*10mm skrzynia i wzmacniacz
Przekrój 2*3,5mm głośniki przód i tył
Przekrój 2*2mm tweetery
RCA Cinch Hifonics HFP 5RCA 3*ekranowany

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Wysłany: 22-04-2010, 17:40   

Dołączam się do opinii kolegów wszystko jak wyżej :) Ewentualnie dodać mogę tylne rogi progów (kilka egzemplarzy też zauważyłem z tą bolączką)

BTW: Gdyby nie szyber to prawie jak mój E55A :)

Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! :) '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku :)
Carisma '99 4G92 BRAT :) http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 22-04-2010, 19:52   

DarknesS kliknij pomógł komu się należy :wink:

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

DarknesS 
Mitsumaniak
Speed Demon \m/

Wysłany: 22-04-2010, 22:29   

Dzięki wszystkim za pomoc :) Bardzo się przydała. Teraz wiem na co zwracać uwagę przy sobotnich oględzinach. Mam nadzieję, że wrócę z Miśkiem :)

Odpowiedz do tematu