kontrola trakcji i wymiana elementów gumowo-metalowych |
Autor |
Wiadomość |
sierpynsky
Nowy Forumowicz
Auto: Audi A3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-04-2010, 00:29 kontrola trakcji i wymiana elementów gumowo-metalowych
|
|
|
witam mam problem z moim pajero a mianowicie po zimie zaczęła mi świecić kontrolka od kontroli trakcji. czego to może być wina?? i jeszcze jedna rzecz mam zamiar wziąć się za wymianę wszystkich elementów gumowo-metalowych zawieszenia może ktoś to robił i co poleca dziękuję za pomoc i pozdrawiam |
|
|
|
 |
stegano
Forumowicz
Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Pomógł: 7 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 341 Skąd: z lasu
|
Wysłany: 20-04-2010, 08:17
|
|
|
Nie ma sensu wymienać wszystkich gum, poniewarz nie wszystkie sie zużwają... Co napewno będzie kwalifikować się do wymiany, to tylnie gumy stbilizatorów. |
_________________ Dziennik - z życia Pajero
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39397 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 20-04-2010, 10:25
|
|
|
manżety gumowe osłony na przegubach półosiek jeśli dobre to warto nowym smarem nasmarować oraz lepiej założyć nowe opaski które przytrzymują manżety. Nie jest to co prawda element zawieszenia ale warto oglądnąć->> wyniesie taniej niż wymiana łożyska i ew półosi. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2010, 14:53
|
|
|
Pajero II i kontrola trakcji? Może koledze chodzi o III? |
|
|
|
 |
sierpynsky
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2010, 15:41
|
|
|
bartek2800 napisał/a: | Pajero II i kontrola trakcji? Może koledze chodzi o III? |
pomarańczowa kontrolka a na niej samochód w poślizgu to co to może być?? |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2010, 17:03
|
|
|
sierpynsky napisał/a: | bartek2800 napisał/a: | Pajero II i kontrola trakcji? Może koledze chodzi o III? |
Coś z trakcją. Czy kolega ma na pewno Pajero II? |
|
|
|
 |
sierpynsky
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2010, 18:18
|
|
|
bartek2800 napisał/a: | sierpynsky napisał/a: | bartek2800 napisał/a: | Pajero II i kontrola trakcji? Może koledze chodzi o III? |
Coś z trakcją. Czy kolega ma na pewno Pajero II? |
kolega na pewno ma pajero II bo 1994 nie robili jeszcze III |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 20-04-2010, 19:10
|
|
|
sierpynsky napisał/a: | pomarańczowa kontrolka a na niej samochód w poślizgu to co to może być?? | czy możesz zamieścić jakieś zdjęcie ew podaj opisowo gdzie jest tak świecąca kontrolka bo być może w trakcie jakiejś "naprawy" zostało coś zamienione/podmienione/wymienione |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 20-04-2010, 21:11
|
|
|
sierpynsky napisał/a: | pomarańczowa kontrolka a na niej samochód w poślizgu to co to może być | Bartkukolega jasno określił Ci wygląd kontrolki i myślę że na pewno jest to kontrola trakcji, z resztą ostatnio oglądałem Pajero w benzynie(bo za takim się rozglądam) i w nim też się paliła.Po za tym czemu pajero 2 miało by nie posiadać k.t. ja miałem w mercedesie z 89 roku takie udogodnienie...
[ Dodano: 20-04-2010, 21:17 ]
stegano napisał/a: | Co napewno będzie kwalifikować się do wymiany, to tylnie gumy stbilizatorów | chodzi o te przy łączniku....kuchnia co jeszcze się często zużywa w pajeraskach, bo widzę że i u mnie trochi mnie wozi, a do tego podcina mi nowe gumki, a zbierzności raczej nikt nie ustawi jak samochód jest pływający |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2010, 21:34
|
|
|
gołąb napisał/a: | sierpynsky napisał/a:
pomarańczowa kontrolka a na niej samochód w poślizgu to co to może być
Bartkukolega jasno określił Ci wygląd kontrolki i myślę że na pewno jest to kontrola trakcji |
Owszem. Wiem jak wygląda taka kontrolka bo jeżdżę/jeździłem z kontrolą trakcji.
Widziałem wiele Pajero II, ale nigdy nie było kontrolki przypominającej kontrolę trakcji
Czekam na słówko od autora, a jakby dało radę zdjęcie tej kontrolki wrzucić to byłoby to niezwykle pomocne. |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 21-04-2010, 20:22
|
|
|
Przejrzałem instrukcję obsługi Pajero II i żadnej takowej kontrolki nie stwierdziłem
Pozdrówka |
|
 |
chudyone
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Paź 2007 Posty: 209 Skąd: Straszyn
|
Wysłany: 22-04-2010, 10:55
|
|
|
witam, wg mnie chodzi o kontrolke abs tez mi sie pali caly czas ( zapalila mi sie w drodze na zlot do Żywca , a wczesniej jak sie zapalala w czasie jazdy to wystarczylo sie zatrzymac i jeszcze raz odpalic silnik i bylo ok ) prawdopodobnie padl jakis czujnik abs albo jakis kabel jest przerwany. byl taki temat juz na forum kiedys. pozdro |
_________________ Gdyby Bóg wolał napęd na przód chodzilibyśmy na rękach
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 22-04-2010, 14:30
|
|
|
na kontrolce od abs napisane jest ABS!!!Tak jak mówię widziałem taką kontrolkę w jednym z oglądanych przezemnie aut.I nie był to Abs.KOntrolka dokładnie takaaa sama, jak opisał sierpynsky, ale z was niedowiarki.Szkoda tylko, że sam zainteresowany się nie odzywa i nie zapoda fotek. |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2010, 14:45
|
|
|
gołąb napisał/a: | Szkoda tylko, że sam zainteresowany się nie odzywa i nie zapoda fotek. |
A to jest klucz do naszego niedowierzania |
|
|
|
 |
|