Aktywna piana Karcher Gdzie popełniam błąd |
Autor |
Wiadomość |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-04-2010, 16:03 Aktywna piana Karcher Gdzie popełniam błąd
|
|
|
Zainwestowałem wczoraj w 5 litrów aktywnej piany do mycia auta. Chciałem bogato więc szarpnąłem się na oryginalny produkt firmy karcher.
Zgodnie z instrukcją rozpyliłem na suchym aucie , zostawiłem na ok 60s , następnie dysza wysokociśnieniowa i miejsce w miejsce zmywanie piany.
Efekt koszmarny. Po wyschnięciu nie dość ,że zupełnie nie ruszyło brudu z karoserii to jeszcze cały lakier matowy i w szarym nalocie.
Auto nie było bardzo brudne (zwykły brud z Krakowskiej ulicy, żadnego błota itp)
Koniec końcem musiałem umyć auto jeszcze raz metodą klasyczna ( wiaderko + szampon + szczotka) ale i tak lakier został szary i matowy.
Gdzie popełniam błąd?
Oprócz tego zniszczeń dookoła co niemiara ogródek w pianie , kwiatki pływają , pies zestresowany, ja spocony itd. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
Paweł_BB
Mitsumaniak 01657/KMM

Auto: Evo VIII 4T375
|
Wysłany: 23-04-2010, 20:30
|
|
|
Ja używam jakiejś innej piany aktywnej i robię tak, że najpierw porządnie płuczę auto zmywając piasek i brud, potem zapodaje pianę, czekam kilka minut (najlepiej w cieniu bo na słońcu szybko woda wysycha), zapodaję jeszcze raz pianę żeby brud spłynął i żeby świeża piana trochę jeszcze podziałała, no i po kilku minutach porządnie wszystko płuczę. Po takich zabiegach autko jest bardzo czyste więc nie muszę używać gąbki, tyle że ja autko myję max co 2 tygodnie więc brud nie jest jakiś stary.
Nie wiem gdzie mogłeś popełnić błąd, mówisz że masz ogródek w pianie? może proporcje rozcieńczenia źle wyliczyłeś? |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
|
Wysłany: 23-04-2010, 21:24
|
|
|
Błąd pewnie tkwi w pianie. Piana pianie nie równa, wiem z doświadczenia.Jedna potrafi wszystko ładnie domyć a po drugiej właśnie zostaje bród i szary nalot.
http://allegro.pl/item998...woskiem_1l.html
Ja taką kupuję i jestem zadowolony.Zauważyłem np. ,że ta jest na bazie wodorotlenku sodu a inną,która słabo myła nie zawierała żadnego takiego ani podobnego związku. Pewnie w tym tkwi szkopuł( tak jak z płynami do mycia felg, te na bazie HCl są duże słabsze). |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
costa brawa
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
|
Wysłany: 23-04-2010, 21:39
|
|
|
ostatnio ten plyn z karchera RM81 robia coraz gorszy .. ja teraz uzywam z firmy Grizzly nazywa sie chyba tenax2000 czy jakos tak - ogolnie przeznaczony do mocno zabrudzonych samochodow ale to zalezy jak rozcienczysz
uzywam wytwornicy piany recznej (taka podobna do opryskiwacza ) bo ta orginalna do pistoletu karchera szlo mi tego ogromne ilosci (na 5 samochodow raz na tydzien czuc roznice w zuzyciu plynu)
i ja robie to tak ...
najpierw plucze z grubsza z brudu ( mam HDS 10/20 to on wszystko sciaga lacznie z lakierem )
pozniej piana tak mniejwiecej po calym aucie '
czekam doslownie pol minuty i jade szczotka - bardzo delikatnie tak tylko zeby brud ruszyc - na szczotke tez sobie odrobine plynu daje i oczywiscie mokra i czysta szczotka
nastepnie splukuje wszystko dokladnie - nie ma prawa nic brudu zostac ...
ale przedewszystkim zalezy w jakim stezeniu masz zrobiony roztwor do mycia - zbyt mocny robi wlasnie taki efekt jak tobie wyszedl czyli moze Ci zmatowic (mi np aluminium na kontenerze zrobilo sie bielutkie jak snieg jak za mocny zrobilem - a bylo brazowe od brudu ) - trzeba sobie testy porobic i zobaczyc ( ja do wytwornicy robie sobie roztwor tego produkt tenax2000 ok 0.5l na 5-5.5 litra wody i wychodzi bardzo "gesta/twarda" piana na samochodzie . a do zwyklego opryskiwacza tak ok literatke na 2 litry- bo takim czyms tez sie bardzo dobrze myje tyle ze szczotka mocniej trzeba jezdzic)
natomiast sama piana trzeba robic tak jak Paweł_BB, pisze i to regularnie najgorzej raz na tydzien jesli duzo jezdzisz .. w innym wypadku auto bedzie niby czyste ale jak przejedziesz palcem na mokrym to zostanie slad jakby taki brudny - sprawdzone szczegolnie w zimie jak sie nie chcialo szczotka bawic bo zimno to na szybkiego sie tak mylo |
_________________ Mój misiek
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33851
 |
|
|
|
 |
Kmer
Mitsumaniak Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
|
Wysłany: 24-04-2010, 07:10
|
|
|
HouseM napisał/a: | Gdzie popełniam błąd? |
Prawdopodobnie nie rozcieńczyłeś koncentratu,i popaliło lakier. |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
|
Wysłany: 24-04-2010, 19:50
|
|
|
Kmer napisał/a: | HouseM napisał/a: | Gdzie popełniam błąd? |
Prawdopodobnie nie rozcieńczyłeś koncentratu,i popaliło lakier. |
Nie ukrywam ,że nic nie rozcieńczałem. Opierałem się na instrukcji z baniaka. Regulacji tez nie mam żadnej w myjce. Wkładam wężyk wystający z karchera do baniaka z detergentem i się samo ssie
Zostanę chyba jednak przy klasycznej metodzie z wiaderkiem , szczotką i szamponem. Dzisiaj jeszcze raz po przeczytaniu waszych rad próbowałem na drugim domowym Miśku ale efekt też mizerny. No i metodą klasyczną to 15 min roboty a tu samo wypłukiwanie tej piany z zakamarków karoserii i ogródka to 20 minut mi zajmuje hehehe.
Nie martwię się jednak , jak się okazało piana karchera genialnie nadaje się do prania domowych chodników i wykładzinek dywanopodobnych. A kostka na podjeździe jak nowa wygląda po "przepianowaniu" |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
|