[CAxA] el. szyba pasażera kaput |
Autor |
Wiadomość |
yume
Forumowicz

Auto: Colt CA0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-05-2009, 12:54 [CAxA] el. szyba pasażera kaput
|
|
|
kaput, linka chyba jest ok, zdjołem panel drzwi i tam wszystko wydawało się ok, bazpiecznior ok - na pierwszy rzut oka wszynio slycznie, lecz szyba zero reakcji na przycisk czy to z drzwi kierowcy czy pasażera, jeśli macie jakeis pomysły gdzie jescze (prócz silniczka szyby-bo to było by zbyt oczywiste ) szukać babola to prosze o podpowiedź jakąś |
_________________ "ju mes łit de best, ju daj lajk de rest" |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 09-05-2009, 22:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 05-05-2009, 13:42
|
|
|
yume, pod kierownicą jest białą tablica rozdzielcza na 3 przekaźniki. Z tego co pamiętam środkowy to szyby. Poza tym pod maską w skrzynce jest kolejny bezpiecznik. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
yume
Forumowicz

|
Wysłany: 05-05-2009, 14:13
|
|
|
pod maska sprawdizłęm bezpiecnziki, pod kierownicą przy lewym kolanie również, przekażnik pod kierownicą nie sprawdzony, więc sprawdze londolut dzx za odpowidź |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-05-2009, 14:50
|
|
|
wyciągnij przycisk od strony pasażera, wyciągnij kluczyk ze stacyjki, odczekaj chwile, włóż kluczyk i spróbuj ruszyc szybe przyciskiem od strony kierowcy. U mnie przycisk od strony pasażera zwierał coś i nie działało. |
|
|
|
 |
yume
Forumowicz

|
Wysłany: 06-05-2009, 13:16
|
|
|
Cytat: | wyciągnij przycisk od strony pasażera, wyciągnij kluczyk ze stacyjki, odczekaj chwile, włóż kluczyk i spróbuj ruszyc szybe przyciskiem od strony kierowcy |
zrobione - bez zmian
Cytat: | pod kierownicą jest białą tablica rozdzielcza na 3 przekaźniki. Z tego co pamiętam środkowy to szyby |
a pozostałe od czego są( jest taki jeden okrągły nagrzewa się podczas jazdy, są 2 czarne + jescze chyba 4 otwory puste na tej tablicy)? kir niechciał bym wywalać czegoś o czym nei mam pojecia do czego służy:P |
|
|
|
 |
2Fast4U
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt 1.6 16V '94
|
Wysłany: 26-04-2010, 11:01
|
|
|
Przyszła ciepła wiosna i pojawił się podobny problem Mianowiscie szyba pasażera nie chce się opuścić. Wstępna diagnoza spalony silniczek. (prąd do przycisku od podnoszenia szyby dochodzi) Co prawda posiadam drugi (chyba działający), ale nie mam pomysłu jak go wymienić, gdyż nie wiem jak odkręcić szybe od podnośnika. Ma ktoś jakiś pomysł ??
Żeby nie było, wiem że tam są takie dwa wkręty tylko, że szyba jest na samej górze i nie mam dojścia... |
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 352 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-04-2010, 12:50
|
|
|
Nie pamiętam czy to wyjdzie w ten sposób, ale może wystarczy że odkręcisz silniczek i zrobi się trochę luzu. Generalnie sprawę załatwi przecięcie linki i szyba się ruszy. Jeżeli silniczek jest spalony to i tak bedziesz musiał ciąć linkę żeby odzyskać prowadnicę bo sliniczka raczej nie odwiniesz. Jeżeli nie masz jak sięgnąć do linki (po rozmonotwaniu drzwi) odkręć silniczek (chyba 3 śruby) i zrobi się gdzieś luz (ja miałem taką sytuację, z tym że u mnie szyba została na dole). TYLKO UWAŻAJ bo ten plaskich który ma dwa wkręty i trzyma szybę lubi sobie pękać. Jak już wymontujesz szybę i zmienisz silniczek to musisz nakręcić nową linkę (jest z tym trochę zabawy) jak byś miał z tym problem to pisz.
Generalnie całą zabawę zaczyna się od wyjęcia szyby, potem silnik razem z prowadnicą. |
|
 |
PatricoWroc
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI Elegance
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Mar 2010 Posty: 366 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 26-04-2010, 14:30
|
|
|
A wciśnij spuszczanie szyby i "pociągnij" szybę w dół. U Mnie nie działała szyba pasażera bo blokowała się prowadnica. Przesmarowałem i działa jak nowa. |
|
 |
Matys_88
Nowy Forumowicz mma-niak

Auto: COLT 1.6 GLXi 16V
|
Wysłany: 30-04-2010, 11:53
|
|
|
Ja proponuje rozebrac sam panel z przyciskiem , u mnie tez szyba umarla i po sprawdzeniu wszystkich mozliwosci zdecydowalem sie rozebrac panel z przyciskiem i jak sie okazalo sa one dosc slabo zaprojektowane i lapka popychajaca przelacznik sie odlamala (chyba ze starosci ) dlatego szyba sie nie ruszala poniewaz przelacznik na plytce stal nieruchomo mimo tego ze wciskalem przycisk. Kropelka kleju i szybka smiga jak zla |
_________________ Bałagan - alternatywna aranżacja przestrzeni |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
|
Wysłany: 30-04-2010, 14:53
|
|
|
Forumowisz który reaktywował temat chyba mało się zainteresowała bo brak wieści.
BTW. sądzę że jeżeli mówi o niedziałającym silniczku starał się też ją zamknąć przyciskiem od strony kierowcy, a małe szanse że obydwa przełączniki sie połamały, ale jeżeli idziemy tym tropem to może - - -od strony kierowcy jest taki guziczek który (nie pamiętam, albo wciśniety alby wyciśnięty) wyłancza działanie przycisku w drugich drzwiach. |
|
 |
2Fast4U
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-04-2010, 18:33
|
|
|
tttwm napisał/a: | Forumowisz który reaktywował temat chyba mało się zainteresowała bo brak wieści. |
Nie się mało zainteresowała, tylko nie zawsze jest czas napisać na forum.
Co do przycisków zostały rozebrane na części pierwsze, wyglądają ok. Podlączałam też gołą płytkę ze stycznikami i na nich próbowałam otworzyć szybe, więc one odpadają. Guziczek blokujący szybe od strony kierowcy tez był na uwadze.
Ponieważ jeszcze niestety nie udało mi sie wymienić tego podnośnika dzisiaj miałam z nim dziwną przygode. Mianowicie wcisnęłam przycisk po stronie kierowcy i szyba pasażera się opuściła. To mówie może trzeba rozruszać, więc opuściłam jeszcze jakieś 15cm i do góry (przy podnoszeniu szyba trafia na jakiś lekki opór i zwalnia) później tak drugi raz i poprosiłam pasażera żeby zobaczył u siebie. Zrobił mniej więcej 2 razy ta samą czynnosć i za 3 razem gdy szybe chciał zamknąć już się nie dało Po wielokrotnych próbach w czasie jazdy zero reakcji. Po przejechaniu bodaj z 5km spróbowałam jeszcze raz i się zamknęła. Dalej jej już nie ruszałam bo wole mieć zamkniętą niz gdzieś drzwi rozbierać
Dzięki za wszystkie dotychczasowe podpowiedzi. |
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 30-04-2010, 21:01
|
|
|
2Fast4U napisał/a: | przy podnoszeniu szyba trafia na jakiś lekki opór i zwalnia |
Dodam od siebie, że u mnie takie zachowanie wskazywało na postrzępioną linkę która w końcu podczas jednego z opuszczeń tak się postrzępiła, że szyba już nie chciała wjechać na miejsce(bo linka nie mogła wejść w peszel)... Radzę skontrolować stan linek:) |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
|
Wysłany: 02-05-2010, 07:30
|
|
|
2Fast4U napisał/a: | tttwm napisał/a: | Forumowisz który reaktywował temat chyba mało się zainteresowała bo brak wieści. |
Nie się mało zainteresowała, tylko nie zawsze jest czas napisać na forum.
|
Oj tam, to był żart.
Co do linki też tak miałem że stanęła mi na kołowrotku i ani w jedną ani w drugą, ale mogą być jeszcze inne powody.
Mi kiedyś szyba się klinowała z powodu spuchniętej uszczelki. Może zbyt mocno dociska szybę i opór jest za duży ( u mnie wystarczy że spadnie deszcze - tarcie rośnie i szybę podnoszę pomagając ręką).
Miałem też taką sytuację - w prowadnicy jest taki patent który zespala linkę z plastikiem. Nie wiem jak to wygląda w orginale bo u mnie była mała nakręteczka zalutowana. Ona wchodzi w taki rowek na plastiku który trzyma szybę i powoduje że jak linka się porusza to porusza się też plastik. Mi kiedyś to wyskoczyło i linka się ruszała a szyba nie z tym że wtedy szybę mogłem opuścić samą ręką.
Tak czy inaczej musisz rozebrać. |
|
 |
2Fast4U
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-05-2010, 10:13
|
|
|
Problem prowadnic i spuchniętej uszczelki tej w środku drzwi po prawej i lewej stronie (bo o tej mówimy?) można rozwiązać rozginając je troszke i przesmarować. Ja przesmarowałam wazeliną i jest dużo lepiej. Niestety wysycha i chciałabym się zapytać czy jest smar, który nie wyschnie i będzie tam cały czas?
A co do podnośnika szyby to czy próbował ktoś kiedyś zamontowac z innego modelu? Mam wrazenie, że te podnośniki to przypadłość Coltów. |
|
 |
Oskar2000
Forumowicz COLT

Auto: colt CJ0 1.8 GDI
|
Wysłany: 06-05-2010, 22:08
|
|
|
U kumpla w colcie był podobny przypadek okazał się zepsuty włacznik od strony pasażera. Jak chcesz rozebrać szybę i silniczek, to po ściągnieciu tapicerki odkręć mocowanie silniczka (3 srobki) i te 4 sróbki od prowadnicy szyby, potem wyciągnąc silnik i odkręcic go od tego mechanizmu linek i szyba sama zjedzie w dół. Myśmy tak zrobili nowy wyłacznik posmarowane prowadnice i śmiga jak nóweczka. |
|
|
|
 |
|