Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Jęczący napęd.
Autor Wiadomość
taz 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-04-2010, 21:48   [3.2 DID] Jęczący napęd.

Witam,
dnia dzisiejszego pojawiła się pewna dziwna sytuacja.
Pajero 3.2 DID w manualu po wymianie:
- dwumasu
- koła 1,2 biegu
- synchronizatora 2 biegu
- przesówki
Podczas gdy auto jest napędzane przez silnik wszystko jest ok.
Gdy np wcisnę sprzegło i zacznę hamować bo np pojawi sie czerwone światło zaczyna pojawiać się dźwięk jakby wyjącej syreny aż do momentu gdy auto zatrzymuje się i jest głośny stuk.
Problem ten nie występuje za kazdym razem ale na dystansie 500 km pojawił się 3 razy.
Dodam że od czasu do czasu zaskakuje lampka centralnego złączenia osi.
Wyłączenie i włączenie silnika kasuje miganie ten kontrolki.
Co z tym zrobić ?
Czy takie zachowanie auta jest normalne ?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 25-04-2010, 22:05   

Może to być tylny most. Bardzo często jest tak, ze jak długo się jeździ na rozwalonej dwumasie, to uszkodzeniu ulega, skrzynia i most.
Kontrolka pomarańczowa to druga usterka, ale trzeba zacząć od sprawdzenia czy dobrze wpięte są kostki reduktora.

taz 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2010, 07:27   

Panie Zbyszku da się uratować taki most czy jeździć aż powie papa ?
Z tą kontrolką to różnie jest.
Kiedyś przeczyściłem preparatem "kontakt" i było ok a po zimie znowu zaczął się pojawiać problem.

butyński
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2010, 13:59   

To buczenie i stuk przy zatrzymaniu to ja mam już od dwóch lat ( w automacie ) co jakiś czas zabuczy . Sprawdzałem już czy to nie przez piasty i zgłaszałem przy okazji wizyt w ASO i u mechaników i nikt nie kuma co to może być ( a na zawołanie nie zahuczy aby ktoś usłyszał ). Jak zlokalizujesz co to daj znać !!

slawas1 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 2002
Wysłany: 29-04-2010, 14:49   

miałem podobny objaw z tym ze dużo ciszej przy padniętym łożysku koła przedniego - na dojeździe do skrzyżowania co jakiś czas pojawiał sie dźwięk i tuż przed samym zatrzymaniem wyczuć się dało stuk i jakby coś przeskoczyło w napędzie z przodu

gildor 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long '01
Wysłany: 29-04-2010, 16:04   Re: Jęczący napęd.

taz napisał/a:
Gdy np wcisnę sprzegło i zacznę hamować bo np pojawi sie czerwone światło zaczyna pojawiać się dźwięk jakby wyjącej syreny aż do momentu gdy auto zatrzymuje się i jest głośny stuk.

że głupio zapytam: a czy sprawdzałeś klocki i tarcze? bo wiesz, gdybać można o wszystkim, a ja taki objaw miałem w focusie jak mi się klocki kończyły na przetaczanych już, tarczach i, co dziwne, nie za każdym razem właśnie.
bo wycie łożyska w piaście, to mam teraz w pajero i raczej wyje non stop, a nie od czasu do czasu. chyba że to u mnie nie łożysko :) bo jeszcze nie dotykałem.

butyński
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2010, 20:52   

U mnie buczy jak zwalniam (ściągnę nogę z gazu a niekoniecznie hamuję ) tak ,że hamulce odpadają .Poza tym mam nowe klocki i nie bardzo zjechane tarcze .

pki 
Forumowicz
Kuna

Auto: HDJ80
Wysłany: 09-05-2010, 09:27   

A może ma uszkodzoen czujniki w reduktorze i cały czas ciągnie na zapiętym centralnym? :D
Pajero III (sold)

taz 
Forumowicz

Wysłany: 09-05-2010, 10:17   

pki napisał/a:
A może ma uszkodzoen czujniki w reduktorze i cały czas ciągnie na zapiętym centralnym? :D

Widać kolega ma znieczulicę.
O ile dobrze kojarzę to nie jest możliwe zpięcie centralnego mechanizmu na napędzi 2H

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 09-05-2010, 10:26   

a u mnie chyba jednak nie łożysko w piaście. lub nie tylko. mam wyczuwalny luz na prawej półosi przedniej. czy to może dawać taki efekt hałasu?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 09-05-2010, 13:34   

gildor napisał/a:
a u mnie chyba jednak nie łożysko w piaście. lub nie tylko. mam wyczuwalny luz na prawej półosi przedniej. czy to może dawać taki efekt hałasu?

Tak, ale najgorsze, ze jak nie wymienisz w porę łożyska z piastą, to rozwali si to czujnik ABS a później koło fonetyczne.

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 09-05-2010, 16:22   

zbyszekm2 napisał/a:
Tak, ale najgorsze, ze jak nie wymienisz w porę łożyska z piastą, to rozwali si to czujnik ABS a później koło fonetyczne.

sprzedałem koła, kupie najpierw piaste :)

btw. wysłałeś mi może EGR? :)

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 09-05-2010, 17:10   

We wtorek będzie u ciebie. Myślałem, że będę przejeżdżał przez twoja miejscowość, ale nie udało się.

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 09-05-2010, 19:59   

zbyszekm2 napisał/a:
We wtorek będzie u ciebie. Myślałem, że będę przejeżdżał przez twoja miejscowość, ale nie udało się.

szkoda że się nie udało :) obejrzałbyś może to i owo ;)
ok, to czekam na paczke

[ Dodano: 20-05-2010, 10:15 ]
zbyszekm2 napisał/a:

wymieniłem piastę. ale zrobienie tego w warunkach domowych było prawie awykonalne. wyprasowanie piasty nawet na prasie hydraulicznej nie dawało rezultatu bez podgrzania palnikiem. oddałem na warsztat sąsiada :) strasznie zapieczone i zasyfione.
już nie huczy. więc 2,5h z postu kogoś z forum, kto wymieniał, u mnie zamieniło się na 2 wieczory.
a od czujnika ABS urwałem śrubę bez większego wysiłku, mimo to, zdjęcie go też było niemożliwe. odpiąłem z kostki. ależ to wszystko jest zapieczone. masakra jakaś. wyczyściłem wszystko co się dało wyczyścić przy okazji.

Odpowiedz do tematu