[3.2 DID] Jęczący napęd. |
Autor |
Wiadomość |
taz
Forumowicz
Auto: Pajero 3,2 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-04-2010, 21:48 [3.2 DID] Jęczący napęd.
|
|
|
Witam,
dnia dzisiejszego pojawiła się pewna dziwna sytuacja.
Pajero 3.2 DID w manualu po wymianie:
- dwumasu
- koła 1,2 biegu
- synchronizatora 2 biegu
- przesówki
Podczas gdy auto jest napędzane przez silnik wszystko jest ok.
Gdy np wcisnę sprzegło i zacznę hamować bo np pojawi sie czerwone światło zaczyna pojawiać się dźwięk jakby wyjącej syreny aż do momentu gdy auto zatrzymuje się i jest głośny stuk.
Problem ten nie występuje za kazdym razem ale na dystansie 500 km pojawił się 3 razy.
Dodam że od czasu do czasu zaskakuje lampka centralnego złączenia osi.
Wyłączenie i włączenie silnika kasuje miganie ten kontrolki.
Co z tym zrobić ?
Czy takie zachowanie auta jest normalne ? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 25-04-2010, 22:05
|
|
|
Może to być tylny most. Bardzo często jest tak, ze jak długo się jeździ na rozwalonej dwumasie, to uszkodzeniu ulega, skrzynia i most.
Kontrolka pomarańczowa to druga usterka, ale trzeba zacząć od sprawdzenia czy dobrze wpięte są kostki reduktora. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
taz
Forumowicz
|
Wysłany: 26-04-2010, 07:27
|
|
|
Panie Zbyszku da się uratować taki most czy jeździć aż powie papa ?
Z tą kontrolką to różnie jest.
Kiedyś przeczyściłem preparatem "kontakt" i było ok a po zimie znowu zaczął się pojawiać problem. |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2010, 13:59
|
|
|
To buczenie i stuk przy zatrzymaniu to ja mam już od dwóch lat ( w automacie ) co jakiś czas zabuczy . Sprawdzałem już czy to nie przez piasty i zgłaszałem przy okazji wizyt w ASO i u mechaników i nikt nie kuma co to może być ( a na zawołanie nie zahuczy aby ktoś usłyszał ). Jak zlokalizujesz co to daj znać !! |
|
|
|
 |
slawas1
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 2002
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 39 Skąd: gorzów wlkp.
|
Wysłany: 29-04-2010, 14:49
|
|
|
miałem podobny objaw z tym ze dużo ciszej przy padniętym łożysku koła przedniego - na dojeździe do skrzyżowania co jakiś czas pojawiał sie dźwięk i tuż przed samym zatrzymaniem wyczuć się dało stuk i jakby coś przeskoczyło w napędzie z przodu |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long '01
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lut 2010 Posty: 156 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-04-2010, 16:04 Re: Jęczący napęd.
|
|
|
taz napisał/a: | Gdy np wcisnę sprzegło i zacznę hamować bo np pojawi sie czerwone światło zaczyna pojawiać się dźwięk jakby wyjącej syreny aż do momentu gdy auto zatrzymuje się i jest głośny stuk. |
że głupio zapytam: a czy sprawdzałeś klocki i tarcze? bo wiesz, gdybać można o wszystkim, a ja taki objaw miałem w focusie jak mi się klocki kończyły na przetaczanych już, tarczach i, co dziwne, nie za każdym razem właśnie.
bo wycie łożyska w piaście, to mam teraz w pajero i raczej wyje non stop, a nie od czasu do czasu. chyba że to u mnie nie łożysko bo jeszcze nie dotykałem. |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 29-04-2010, 20:52
|
|
|
U mnie buczy jak zwalniam (ściągnę nogę z gazu a niekoniecznie hamuję ) tak ,że hamulce odpadają .Poza tym mam nowe klocki i nie bardzo zjechane tarcze . |
|
|
|
 |
pki
Forumowicz Kuna
Auto: HDJ80
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 74 Skąd: kaszuby
|
Wysłany: 09-05-2010, 09:27
|
|
|
A może ma uszkodzoen czujniki w reduktorze i cały czas ciągnie na zapiętym centralnym? |
_________________ HDJ80 1994
Eldorado Convertible 1976
Pajero II (sold)
Pajero III (sold) |
|
|
|
 |
taz
Forumowicz
|
Wysłany: 09-05-2010, 10:17
|
|
|
pki napisał/a: | A może ma uszkodzoen czujniki w reduktorze i cały czas ciągnie na zapiętym centralnym? |
Widać kolega ma znieczulicę.
O ile dobrze kojarzę to nie jest możliwe zpięcie centralnego mechanizmu na napędzi 2H |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

|
Wysłany: 09-05-2010, 10:26
|
|
|
a u mnie chyba jednak nie łożysko w piaście. lub nie tylko. mam wyczuwalny luz na prawej półosi przedniej. czy to może dawać taki efekt hałasu? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 09-05-2010, 13:34
|
|
|
gildor napisał/a: | a u mnie chyba jednak nie łożysko w piaście. lub nie tylko. mam wyczuwalny luz na prawej półosi przedniej. czy to może dawać taki efekt hałasu? |
Tak, ale najgorsze, ze jak nie wymienisz w porę łożyska z piastą, to rozwali si to czujnik ABS a później koło fonetyczne. |
 |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

|
Wysłany: 09-05-2010, 16:22
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | Tak, ale najgorsze, ze jak nie wymienisz w porę łożyska z piastą, to rozwali si to czujnik ABS a później koło fonetyczne. |
sprzedałem koła, kupie najpierw piaste
btw. wysłałeś mi może EGR? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 09-05-2010, 17:10
|
|
|
We wtorek będzie u ciebie. Myślałem, że będę przejeżdżał przez twoja miejscowość, ale nie udało się. |
 |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

|
Wysłany: 09-05-2010, 19:59
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | We wtorek będzie u ciebie. Myślałem, że będę przejeżdżał przez twoja miejscowość, ale nie udało się. |
szkoda że się nie udało obejrzałbyś może to i owo
ok, to czekam na paczke
[ Dodano: 20-05-2010, 10:15 ]
zbyszekm2 napisał/a: | Tak, ale najgorsze, ze jak nie wymienisz w porę łożyska z piastą, to rozwali si to czujnik ABS a później koło fonetyczne. |
wymieniłem piastę. ale zrobienie tego w warunkach domowych było prawie awykonalne. wyprasowanie piasty nawet na prasie hydraulicznej nie dawało rezultatu bez podgrzania palnikiem. oddałem na warsztat sąsiada strasznie zapieczone i zasyfione.
już nie huczy. więc 2,5h z postu kogoś z forum, kto wymieniał, u mnie zamieniło się na 2 wieczory.
a od czujnika ABS urwałem śrubę bez większego wysiłku, mimo to, zdjęcie go też było niemożliwe. odpiąłem z kostki. ależ to wszystko jest zapieczone. masakra jakaś. wyczyściłem wszystko co się dało wyczyścić przy okazji. |
|
|
|
 |
|