Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
22-08-2007, 18:06
mały problem z zaparowaną szybą...
Autor Wiadomość
Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 18:02   mały problem z zaparowaną szybą...

mam maly problem z zaparowana szyba tylna ... jezeli jade autem wieczorem lub jak pada deszcz i mam zasuniete szyby to bardzo sie paruje , wydaje mi sie ze nie powinno tak byc bo paruje sie tylko ta tylnia szyba , jezeli wlacze nadmuch to praktycznie nic sie z tym nie dzieje , dlaczego tak jest ?? czy zle ustawiam nadmuch ??

aaaaaaa i chcialbym sie jeszcze zapytac czym różni sie obieg powietrza zew od wew
z góry dziekuje za odpowiedzi

Python
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 19:22   Re: mały problem z zaparowaną szybą...

Meteo napisał/a:

aaaaaaa i chcialbym sie jeszcze zapytac czym różni sie obieg powietrza zew od wew
z góry dziekuje za odpowiedzi

No właśnie Kolego w tym jest problem :jeżeli posiadasz autko bez klimy i paruja Ci szyby powinenes włączyc ogrzewanie tylnej szyby i obieg ZEWNETRZNY gdyz w innym wypadku bedziesz cały czas operował tym wilgotnym powietrzem i nigdy nie odparujesz:)Natomiast jeżeli posiadasz klime to włącz klime i powinno odparowac bez problemu (czytaj -klima osusza powietrze).Pozdrawiam i mam nadzieje ze w jakimś stopniu pomogłem :)
Ostatnio zmieniony przez Python 18-09-2006, 19:25, w całości zmieniany 1 raz  

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-09-2006, 19:22   

Paruje, bo szyba jest zimna i schładza się na niej wydychana para wodna. Należałoby ogrzać szybę, chyba po to jest to ogrzewanie tylnej szyby.

Obieg zewn i wewn, powinien byc opisany na obrazkach przy przełączniku... nie bardzo wiem o co chodzi...
zewn - powietrze wchodzi z zewnątrz
wewn - powietrze nie wchodzi z zewnątrz :?:

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 19:48   

nie mam klimy , ogrzewanie tylnej szyby wlacza sie tym samym przyciskiem co ogrzewanie przedniej ??
a moglby mi ktos jeszcze powiedziec jak sie wlacza ogrzewanie lusterek ??

Python
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 20:02   

Meteo napisał/a:
nie mam klimy , ogrzewanie tylnej szyby wlacza sie tym samym przyciskiem co ogrzewanie przedniej ??
tego nie wiem bo nie mam w swoim ogrzewania elektrycznego przedniej szyby

a moglby mi ktos jeszcze powiedziec jak sie wlacza ogrzewanie lusterek ??

u mnie w EA0 ogrzewanie lusterek jest pod tym samym przyciskiem co ogrzewanie tylnej szyby i włącza sie razem z tylną szyba .

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 20:03   

a ktory to jest ten przycisk do grzewania tylnej szyby ??

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 18-09-2006, 20:04   

a masz ogrzewanie przedniej? skąd wiesz?
nie wiem jak powinno być, ale myślę, że wszystko jest na jednym przycisku: ogrzewanie tylnej szyby, przedniej szyby i lusterek też. sprawdź organoleptycznie czy grzeją...

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 20:05   

no wlasnie z tego co patrzylem to widze tylko jeden przycisk do ogrzewania szyb , no ale moze sie myle

Python
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 20:06   

Meteo napisał/a:
a ktory to jest ten przycisk do grzewania tylnej szyby ??

tego nie wiem bo mam inny model ale powinien być na srodkowej konsoli w okolicy sterowania nawiewami poszukaj w ikonki z szyba i zaznaczonymi na niej liniami ogrzewania

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 20:10   

[quote="Python"] zobacz fotki mojego Gala i sprawdz czy cos takiego masz u siebie albo czy widzisz tam gdzies ogrzewanie tylnej szyby pod jakimsosobnym przyciskiem

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 18-09-2006, 20:15   

W E33A masz ogrzewanie tylnej szyby i lusterek w standardzie. Włącza się przyciskiem po prawej stronie. Jeden to wycieraczka tylna, drugi to ogrzewanie. Przednia szyba jest nieogrzewana.

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 20:19   

do Krzyzak : a moze byc tak ze cos tam jest popsute ?? bo wlaczalem ten przycisk no ale on jakos nie odbija i nie wiem czy wlaczony jest czy wylaczony

Python
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 20:26   

[quote="Meteo"]
Python napisał/a:
zobacz fotki mojego Gala i sprawdz czy cos takiego masz u siebie albo czy widzisz tam gdzies ogrzewanie tylnej szyby pod jakimsosobnym przyciskiem

Mateo zaskoczyłes mnie teraz bo ja nie widze u Ciebie ogrzewania tylnej szyby nie wiem co masz pod awaryjnymi ale poza tym to nie wiem gdzie mozesz go szukac -moze kupiłeś wersje beta Galanta bez ogrzewania tylnej szyby :twisted:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 18-09-2006, 20:27   

bo jest to przycisk monostabilny, który wraca do swojego położenia - ogrzewanie jest sygnalizowane zmianą koloru podświetlania przycisku - z zielonego na pomarańczowy;
dalej jest to realizowane przez przekaźnik z układem czasowym - więc do sprawdzenia jest właśnie przekaźnik (nie wiem który - mnie nie pytaj), układ czasowy (po 10 minutach ogrzewanie samo się wyłącza), żarówka w przełączniku, przewody, druty na szybie

zmierz jaki jest opór drutów na tylnej szybie
włącz ogrzewanie (przy włączonym silniku - chyba to jasne) i zmierz potem napięcie na nich - po bokach masz czarne konektorki - do nich przykładaj miernik mierząc opór i napięcie

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 20:27   

tesh wlasnie juz glupieje .... ale moze KRZYŻAK ma racje z tym przyciskiem po lewej stronie kierownicy ale on jakos mi sie wydaje ze nie dziala

Odpowiedz do tematu