Przesunięty przez: roch_27 22-08-2007, 18:06 |
mały problem z zaparowaną szybą... |
Autor |
Wiadomość |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 18:02 mały problem z zaparowaną szybą...
|
|
|
mam maly problem z zaparowana szyba tylna ... jezeli jade autem wieczorem lub jak pada deszcz i mam zasuniete szyby to bardzo sie paruje , wydaje mi sie ze nie powinno tak byc bo paruje sie tylko ta tylnia szyba , jezeli wlacze nadmuch to praktycznie nic sie z tym nie dzieje , dlaczego tak jest ?? czy zle ustawiam nadmuch ??
aaaaaaa i chcialbym sie jeszcze zapytac czym różni sie obieg powietrza zew od wew
z góry dziekuje za odpowiedzi |
|
|
|
 |
Python [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 19:22 Re: mały problem z zaparowaną szybą...
|
|
|
Meteo napisał/a: |
aaaaaaa i chcialbym sie jeszcze zapytac czym różni sie obieg powietrza zew od wew
z góry dziekuje za odpowiedzi |
No właśnie Kolego w tym jest problem :jeżeli posiadasz autko bez klimy i paruja Ci szyby powinenes włączyc ogrzewanie tylnej szyby i obieg ZEWNETRZNY gdyz w innym wypadku bedziesz cały czas operował tym wilgotnym powietrzem i nigdy nie odparujesz:)Natomiast jeżeli posiadasz klime to włącz klime i powinno odparowac bez problemu (czytaj -klima osusza powietrze).Pozdrawiam i mam nadzieje ze w jakimś stopniu pomogłem |
Ostatnio zmieniony przez Python 18-09-2006, 19:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 18-09-2006, 19:22
|
|
|
Paruje, bo szyba jest zimna i schładza się na niej wydychana para wodna. Należałoby ogrzać szybę, chyba po to jest to ogrzewanie tylnej szyby.
Obieg zewn i wewn, powinien byc opisany na obrazkach przy przełączniku... nie bardzo wiem o co chodzi...
zewn - powietrze wchodzi z zewnątrz
wewn - powietrze nie wchodzi z zewnątrz |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 19:48
|
|
|
nie mam klimy , ogrzewanie tylnej szyby wlacza sie tym samym przyciskiem co ogrzewanie przedniej ??
a moglby mi ktos jeszcze powiedziec jak sie wlacza ogrzewanie lusterek ?? |
|
|
|
 |
Python [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:02
|
|
|
Meteo napisał/a: | nie mam klimy , ogrzewanie tylnej szyby wlacza sie tym samym przyciskiem co ogrzewanie przedniej ??
tego nie wiem bo nie mam w swoim ogrzewania elektrycznego przedniej szyby
a moglby mi ktos jeszcze powiedziec jak sie wlacza ogrzewanie lusterek ?? |
u mnie w EA0 ogrzewanie lusterek jest pod tym samym przyciskiem co ogrzewanie tylnej szyby i włącza sie razem z tylną szyba . |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:03
|
|
|
a ktory to jest ten przycisk do grzewania tylnej szyby ?? |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:04
|
|
|
a masz ogrzewanie przedniej? skąd wiesz?
nie wiem jak powinno być, ale myślę, że wszystko jest na jednym przycisku: ogrzewanie tylnej szyby, przedniej szyby i lusterek też. sprawdź organoleptycznie czy grzeją... |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:05
|
|
|
no wlasnie z tego co patrzylem to widze tylko jeden przycisk do ogrzewania szyb , no ale moze sie myle |
|
|
|
 |
Python [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:06
|
|
|
Meteo napisał/a: | a ktory to jest ten przycisk do grzewania tylnej szyby ?? |
tego nie wiem bo mam inny model ale powinien być na srodkowej konsoli w okolicy sterowania nawiewami poszukaj w ikonki z szyba i zaznaczonymi na niej liniami ogrzewania |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:10
|
|
|
[quote="Python"] zobacz fotki mojego Gala i sprawdz czy cos takiego masz u siebie albo czy widzisz tam gdzies ogrzewanie tylnej szyby pod jakimsosobnym przyciskiem |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:15
|
|
|
W E33A masz ogrzewanie tylnej szyby i lusterek w standardzie. Włącza się przyciskiem po prawej stronie. Jeden to wycieraczka tylna, drugi to ogrzewanie. Przednia szyba jest nieogrzewana. |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:19
|
|
|
do Krzyzak : a moze byc tak ze cos tam jest popsute ?? bo wlaczalem ten przycisk no ale on jakos nie odbija i nie wiem czy wlaczony jest czy wylaczony |
|
|
|
 |
Python [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:26
|
|
|
[quote="Meteo"] Python napisał/a: | zobacz fotki mojego Gala i sprawdz czy cos takiego masz u siebie albo czy widzisz tam gdzies ogrzewanie tylnej szyby pod jakimsosobnym przyciskiem |
Mateo zaskoczyłes mnie teraz bo ja nie widze u Ciebie ogrzewania tylnej szyby nie wiem co masz pod awaryjnymi ale poza tym to nie wiem gdzie mozesz go szukac -moze kupiłeś wersje beta Galanta bez ogrzewania tylnej szyby |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:27
|
|
|
bo jest to przycisk monostabilny, który wraca do swojego położenia - ogrzewanie jest sygnalizowane zmianą koloru podświetlania przycisku - z zielonego na pomarańczowy;
dalej jest to realizowane przez przekaźnik z układem czasowym - więc do sprawdzenia jest właśnie przekaźnik (nie wiem który - mnie nie pytaj), układ czasowy (po 10 minutach ogrzewanie samo się wyłącza), żarówka w przełączniku, przewody, druty na szybie
zmierz jaki jest opór drutów na tylnej szybie
włącz ogrzewanie (przy włączonym silniku - chyba to jasne) i zmierz potem napięcie na nich - po bokach masz czarne konektorki - do nich przykładaj miernik mierząc opór i napięcie |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 20:27
|
|
|
tesh wlasnie juz glupieje .... ale moze KRZYŻAK ma racje z tym przyciskiem po lewej stronie kierownicy ale on jakos mi sie wydaje ze nie dziala |
|
|
|
 |
|