[E57A 2.0D] Podświetlenie pokręteł konsoli środkowej |
Autor |
Wiadomość |
simek10
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant GLS TD 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-05-2010, 15:08 [E57A 2.0D] Podświetlenie pokręteł konsoli środkowej
|
|
|
Witam.
Spaliła mi się żarówka od podświetlenia pokręteł na konsoli środkowej i jak się do niej dobrać żeby nic nie urwać? Problem jest z wyjęciem pokręteł. Dodam że mam całkowicie manualne sterowanie wentylatorem etc.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11162 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 14-05-2010, 16:18
|
|
|
O ile dobrze pamiętam,pokrętła wystarczy podważyć.
Pozdro |
|
 |
zbychu80
Nowy Forumowicz

Auto: Złom
Kraj/Country: Estonia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 27 Gru 2009 Posty: 30 Skąd: aaafddzbgdzbgfzd
|
Wysłany: 14-05-2010, 16:27
|
|
|
Żarówka jest jedna, dostęp z tyłu. Nie trzeba ściągać pokręteł, bo nic to nie da (żeby zdjąć pokrętła trzeba wyciągnąć cały panel i z tyłu ścisnąć szczypcami rozdwojone końcówki wałków - taki zatrzask i wychodzą bardzo lekko bez ryzyka uszkodzenia, samo pokrętło wentylatora ma zejść palcami).
Do wymiany żarówki trzeba odkręcić gałkę z dźwigni zmiany biegów, wyciągnąć osłonę dźwigni z plastikiem. Później odkręcasz dwa wkręty i wyciągasz środek konsoli czasami trzeba wymontować radio (trzeba też odłączyć kabel od przycisku recyrkulacji i klimatyzacji jak da się już wsunąć rękę). I teraz wkładasz rękę z tyłu panela z pokrętłami i namierzasz oprawkę żarówki (dwa czarne kable i biała kostka). Oprawka jest włożona na wcisk z tego co pamiętam, ewentualnie trzeba próbować odwrócić. Jeżeli się nie uda dostać, to panel jest przykręcony 4 wkrętami.
 |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 29-11-2010, 17:02, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

Auto: E46 323
|
Wysłany: 14-05-2010, 17:23
|
|
|
Zbychu tam powinny być 3 żarówki co nie?
1 za awaryjnymi
2 za pokrętłami
3 za zapalniczką
czy się mylę? |
_________________ jednak po 3 galantach kolei znów na RWD |
|
|
|
 |
zbychu80
Nowy Forumowicz

Auto: Złom
Kraj/Country: Estonia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 27 Gru 2009 Posty: 30 Skąd: aaafddzbgdzbgfzd
|
Wysłany: 14-05-2010, 18:52
|
|
|
Za pokrętłami od dmuchawy/temperatury/miejsca nadmuchu jest jedna żarówka (tylko o to pytał simek10).
Oczywiście przy zapalniczce jest żarówka. W przycisku od recyklingu powietrza są dwie, od klimy pewnie też dwie.
W awaryjnych jest jedna i w podgrzewaniu tylnej szyby są dwie (ale te przyciski są umieszczone na innym panelu (kratka wylotów powietrza z zegarkiem). Do kompletu dodam że w przełączniku od tylnej wycieraczki i od świateł przeciwmgielnych też są żarówki. |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 29-11-2010, 17:02, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
simek10
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2010, 00:03
|
|
|
Dziękuję wszystkim za pomoc. Udało mi się wymienić ta żarówke, dałem tam 2 diody 3mm ultra jasne. Nawet ładnie to wygląda, tylko teraz nie widać na emblemacie niebieskiego kolory od temperatyry, ale parzyłem pod emblemat i jest miejsce na białą diode, tylko trzeba będzie jakoś rodzielić światlo na emblemacie.
Od razu zadam pytanie w jaki sposób u kolegów zrobiona jest nieszczęsna kontrolka od świateł przeciwmgielnych przednich? Bo u mnie ktoś chyba wywiercił dziurke i wstaił diodę, której zresztą i tak nie widać bo kierownica ją przysłania i chyba gdzieś ją wyprowadzę na zegary.
Dodam tak jeszcze, że skróciłem ok 3cm dźwignię zmiany biegów i powiem że dużo ładniej się reprezentuje i zmienia biegi. Przedtem miałem wrażenie że jadę jakimś kombajnem, czy jelczem a teraz lux. Podpowiem że trzeba odciąć dźwignię na dole bo to jest cała rurka i stożek nie nadaje się do staczania i gwintowania, tylko zanim się odetnie dobrze jest obrać sobie za pomocą linijki, kontownika jakieś punkty orientacyjne, ważne żeby spawać migomatem, bo elektryczna można sobie przepalić rurkę.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 15-05-2010, 03:41
|
|
|
nie ma kontrolki świateł przeciwmgielnych przednich jest tylko tylnych ( i to jaka ładna ) |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
qattro18
Forumowicz
Auto: E32A
|
Wysłany: 15-05-2010, 11:06
|
|
|
Zbychu80 sam wstawiłeś tą gąbkę na zdjęciu?czy fabryka? ewentualnie co uzyskałeś? |
|
|
|
 |
simek10
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-05-2010, 22:01
|
|
|
zbychu80 napisał/a: | Poprzedni właściciel - Holender. Nie wiem w jakim celu, może jakieś wygłuszenie. Nie wyrzucałem tego bo nie przeszkadza mi to, ani praktycznie nie ma masy. |
Ja jednak u siebie mniej obciąłem lewarek, żeby mieszek nie był paskudnie pomarszczony. Przypadkiem ten mieszek nie ma tendencji do pękania na zgięciach?
Co do tej gąbki to zastanawiam się czy to aby nie jest miejsce na wilgoć, szczególnie w zimie. |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

Auto: E46 323
|
Wysłany: 16-05-2010, 22:40
|
|
|
zbychu80 napisał/a: | Za pokrętłami od dmuchawy/temperatury/miejsca nadmuchu jest jedna żarówka (tylko o to pytał simek10).
Oczywiście przy zapalniczce jest żarówka. W przycisku od recyklingu powietrza są dwie, od klimy pewnie też dwie.
W awaryjnych jest jedna i w podgrzewaniu tylnej szyby są dwie (ale te przyciski są umieszczone na innym panelu (kratka wylotów powietrza z zegarkiem). Do kompletu dodam że w przełączniku od tylnej wycieraczki i od świateł przeciwmgielnych też są żarówki. |
dzięki , bo mi się chyba prawie wszystkie wypaliły i w końcu się muszę zabrać do tego to przynajmniej wiem już ile żarówek kupić
wszystkie są tego samego rodzaju co nie? |
_________________ jednak po 3 galantach kolei znów na RWD |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 17-05-2010, 17:14
|
|
|
W przycisku od klimy są 3 żaróweczki, ja wymieniłem na diody, a raczej jedną bo pomarańczowe wszystkie świecą tylko białe były popalone Tempomat też ma 2 kolory. Jak to ma wyglądać, jest w linku niżej w podpisie |
_________________ POMOGŁEM? kliknij "pomógł" -> Bóg zapłać
Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku
Carisma '99 4G92 BRAT http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
|