Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY2A 1.5] Nieoryginalny spoiler
Autor Wiadomość
$iwy 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,5 invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-05-2010, 23:52   

sportowy napisał/a:
Chciałbym zadać pytanie szanownym kolegom . Czym spoiler zakupiony na allegro , różni się od salonowego ( wersja do lakierowania ). Czy te oryginalne wykonane są podobnie jak te z netu z włokna szklanego ( pomalowane na podkładzie ) i gotowe do lakierowania. Też chcę taki nabyć ,ale się obawiam jakości. Jeśli nie ma różnicy to wolałbym jednak nie wydawać tyle kasy tym bardziej , że mam na miejscu dobrego lakiernika.

Niestety prawdopodobnie różni się materiałem z którego jest zrobiony. Przed lakierowaniem wyglądał całkiem porządnie. Po lakierowaniu powychodziły góry i doliny (nie były wielkie ale jednak światło załamywało się nierównomiernie). Zgłosiłem reklamację, chciałem poprawki lakierowania. Zakład lakierniczy okazał się w porządku. Mimo że nie podjęli się poprawiania to oddali całą sumę za lakierowanie. Tłumaczyli to tak że nawet gdyby zniwelowali wszelkie nierówności to po pewnym czasie (szczególnie od wysokiej temperatury np. podczas stania na słońcu w lecie) znowu by się pofalował. Pojechałem do innego lakiernika i powiedział mi dokładnie to samo, więc coś w tym musi być. Obaj twierdzili że z zamiennikami tak właśnie się dzieje. Nie ryzykowałem ponownego lakierowania i spoiler leży w garażu. Jeżeli ktoś chce zaryzykować mogę tanio sprzedać, a może komuś przypadnie do gustu to lakierowanie jakie jest. Kolor to cool silver.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 19-05-2010, 00:47   

O ile pamiętam to orginał jest z wtryskarki, sam materiam jest wyraźnie gróbszy i nie wygina się tak bardzo pod naciskiem ręki, zamienniki niestety są z włókna szklanego/laminatu (bo tanio). Był już ten temat rozgarniany, niestety bez wyraźnego efektu. Z resztą kolega Sebastian ma ten zamiennik na klapie i po prostu już do niego przywykł. :mrgreen: swiadom mankamentu. Ja na tym też myslałem, ale przeszło mi właśnie po tym spoilerze u Sebastiana. Rozwiązaniem mogło by być jeszcze dodatkowe oklejenie tego stworka folią termiczną w kolorze lakieru. :mrgreen:

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 19-05-2010, 01:00   

Trik napisał/a:
zamienniki niestety są z włókna szklanego/laminatu (bo tanio)

Włókno szklane to bardzo dobry materiał, tylko wymaga bardzo dobrze przygotowanej formy i wypełnienia pustej przestrzeni np. twardą pianką. Wtedy nie ma prawa się odkształcać. No, ale to wymaga więcej pracy. Wiem o czym piszę z racji posiadania jachtu z laminatu :) i "swojego" szkutnika, który już różne ciekawe rzeczy (oprócz jachtów) z laminatu robił. Np. deski do kite'a :)

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 19-05-2010, 01:02   

A czy jest sens się tak mordować dla dwóch dziur w klapie bagażnika? Te dziury skutecznie wybiły mi pomysł jakichkolwiek skrzydeł z tyłu. Juz kiedyś pisałem że jeśli już to skuszę się na lotkę na samej krawędzi - to mi się nawet podoba :) Ale to dopiero jak będę bardzo bogaty...

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 19-05-2010, 01:23   

Luk, Wypełnienie wypełnieniem ale. Na laminat szkutniczy masz zastosowany żelkot, który skutecznie nadaje gładkość elementu i kolor. W tym temacie bardziej chodzi właśnie o wykończenie. Co do wypełnienia pianką. Jesli jest ona szczelnie zakryta do okoła przez laminat to spoko, ale jak zabraknie tej szczelności to całkiem przyjemnie pije wodę, stopniowo, powoli, ale pije.
Inna sprawa że łódka to cała masa płaszczyzn o dużej powierzchni, a taki spoilerek to mały Miki :) z kupą fałdek i podstawami. Zapytaj Swego szkutnika ile by kosztowało wykonanie takiego spoilera naprawdę porządnie. Na pewno nie 250pln. :P

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 19-05-2010, 01:31   

Trik napisał/a:
Na laminat szkutniczy masz zastosowany żelkot, który skutecznie nadaje gładkość elementu i kolor.
To oczywiste, te podróbki nie mają? :roll:
Trik napisał/a:
Co do wypełnienia pianką. Jesli jest ona szczelnie zakryta do okoła przez laminat to spoko, ale jak zabraknie tej szczelności to całkiem przyjemnie pije wodę, stopniowo, powoli, ale pije.
Coś o tym wiem :twisted:
Trik napisał/a:
ile by kosztowało wykonanie takiego spoilera naprawdę porządnie. Na pewno nie 250pln

Hmm... Jak by miała być większa produkcja, to może... Ale nie, masz rację, trzeba by łączyć z paru elementów, szlifować itp. Wyszło by drożej.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 19-05-2010, 01:47   

Luk napisał/a:
te podróbki nie mają?
No widzisz nie mają i widać śliczną siatkę pod lakierem :twisted:

Odpowiedz do tematu