Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima manualna w sedanie '08
Autor Wiadomość
racer1972 
Mitsumaniak
trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2010, 18:35   

Ubytek czynnika w nowych autach jak nasze jest znikomy! Niestety klima w Lancerze nie jest zbyt wydajna i tyle... :doubt:

piotro 
Nowy Forumowicz
piotro

Auto: Lancer Sportback 1,8
Wysłany: 31-05-2010, 20:49   

scoro napisał/a:
piotro napisał/a:

Ustawiałem wewnętrzny obieg, temperatura na minimum i aby dmuchał na nawiewy przednie. I tak jak mówię nie czuć zbytniej różnicy w temperaturze powietrza mimo włączonej lub wyłączonej klimy.

piotro, ostatnio też badałem ten problem, ale przy ustawieniu na minimum zaczynał już dmuchać bardzo mocno zimnym powietrzem... jeden stopień wyżej i już było spokojniej.
Też się zastanawiam jaki tutaj schemat inżynierowie zastosowali, ale idzie przywyknąć... Problem chyba najbardziej występuje na ciemnych samochodach, ale widzę , że masz jasny kolor(?)

No właśnie mi brakuje tego bardzo zimnego. To jest takie coś, że po prostu sobie dmucha nawiew i nie odczuwa się zbytniego działania klimy. Chyba raz mi dmuchał zimnym ale dopiero przy zjechaniu do minimum z temperatura i sobie tak dmuchał może 15 min. A to coś za długo.
Tak mam jasny samochód. Beżowy dokładnie :)

EDIT:

Jestem umówiony w sprawie klimy na poniedziałek. Także dam znać co na to serwis.

[ Dodano: 07-06-2010, 16:23 ]
Witam ponownie!:)

Ja już rozwiązałem swój problem. Okazało się że w aucie w ogóle nie było czynnika chłodzącego. Prawdopodobnie nie został uzupełniony po przyjeździe auta do kraju.
Serwis nie stwierdził wycieków. W aucie miły chłodek:)

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 08-06-2010, 19:13   

piotro napisał/a:
Ja już rozwiązałem swój problem. Okazało się że w aucie w ogóle nie było czynnika chłodzącego. Prawdopodobnie nie został uzupełniony po przyjeździe auta do kraju.
Serwis nie stwierdził wycieków. W aucie miły chłodek:)

Ja nie mam porównania, bo to moje pierwsze auto z klimą, do tego manualną. Ale stwierdzam, że jest całkiem wydajna, szybę odmgławia w ciągu kilku, kilkunastu sekund, miły chłodek pojawia się zaraz po włączeniu, po kilku minutach robi się całkiem znośnie w aucie - stąd dziwiły mnie Wasze negatywne opinie o klimie w lancerze. Z tego elementu akurat (zresztą z wielu innych również) jestem bezwzględnie zadowolony.

piotro 
Nowy Forumowicz
piotro

Auto: Lancer Sportback 1,8
Wysłany: 08-06-2010, 20:37   

Tzn auto kupiłem w listopadzie i nie było jakiś upałów dlatego nie mogłem tego potwierdzić. A co do parujących szyb to bez klimy też sobie dobrze radziło. Jednak gdy przyszły upały jazda była dość męcząca dlatego wybrałem się do serwisu.
A tego co jeszcze zauważyłem to dopiero po napełnieniu czynnikiem chłodzącym słychać sprężarkę klimy, wcześniej nie włączała się więc może tam jest jakieś zabezpieczenie :?:

Ale najważniejsze że problem rozwiązany.
Pozdrawiam! :)

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 08-06-2010, 21:45   

Tak, każda (nawet stare manualne) klimatyzacja ma zabezpieczenie przed uruchomieniem "na pusto". Zwykle czujnik ciśnienia chyba.

Odpowiedz do tematu