|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Klima manualna w sedanie '08 |
Autor |
Wiadomość |
racer1972
Mitsumaniak trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-05-2010, 18:35
|
|
|
Ubytek czynnika w nowych autach jak nasze jest znikomy! Niestety klima w Lancerze nie jest zbyt wydajna i tyle... |
_________________ ... |
|
|
|
 |
piotro
Nowy Forumowicz piotro

Auto: Lancer Sportback 1,8
|
Wysłany: 31-05-2010, 20:49
|
|
|
scoro napisał/a: | piotro napisał/a: |
Ustawiałem wewnętrzny obieg, temperatura na minimum i aby dmuchał na nawiewy przednie. I tak jak mówię nie czuć zbytniej różnicy w temperaturze powietrza mimo włączonej lub wyłączonej klimy. |
piotro, ostatnio też badałem ten problem, ale przy ustawieniu na minimum zaczynał już dmuchać bardzo mocno zimnym powietrzem... jeden stopień wyżej i już było spokojniej.
Też się zastanawiam jaki tutaj schemat inżynierowie zastosowali, ale idzie przywyknąć... Problem chyba najbardziej występuje na ciemnych samochodach, ale widzę , że masz jasny kolor(?) |
No właśnie mi brakuje tego bardzo zimnego. To jest takie coś, że po prostu sobie dmucha nawiew i nie odczuwa się zbytniego działania klimy. Chyba raz mi dmuchał zimnym ale dopiero przy zjechaniu do minimum z temperatura i sobie tak dmuchał może 15 min. A to coś za długo.
Tak mam jasny samochód. Beżowy dokładnie
EDIT:
Jestem umówiony w sprawie klimy na poniedziałek. Także dam znać co na to serwis.
[ Dodano: 07-06-2010, 16:23 ]
Witam ponownie!:)
Ja już rozwiązałem swój problem. Okazało się że w aucie w ogóle nie było czynnika chłodzącego. Prawdopodobnie nie został uzupełniony po przyjeździe auta do kraju.
Serwis nie stwierdził wycieków. W aucie miły chłodek:) |
_________________ http://piotro-foto.netserwer.pl/ |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 08-06-2010, 19:13
|
|
|
piotro napisał/a: | Ja już rozwiązałem swój problem. Okazało się że w aucie w ogóle nie było czynnika chłodzącego. Prawdopodobnie nie został uzupełniony po przyjeździe auta do kraju.
Serwis nie stwierdził wycieków. W aucie miły chłodek:) |
Ja nie mam porównania, bo to moje pierwsze auto z klimą, do tego manualną. Ale stwierdzam, że jest całkiem wydajna, szybę odmgławia w ciągu kilku, kilkunastu sekund, miły chłodek pojawia się zaraz po włączeniu, po kilku minutach robi się całkiem znośnie w aucie - stąd dziwiły mnie Wasze negatywne opinie o klimie w lancerze. Z tego elementu akurat (zresztą z wielu innych również) jestem bezwzględnie zadowolony. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
piotro
Nowy Forumowicz piotro

Auto: Lancer Sportback 1,8
|
Wysłany: 08-06-2010, 20:37
|
|
|
Tzn auto kupiłem w listopadzie i nie było jakiś upałów dlatego nie mogłem tego potwierdzić. A co do parujących szyb to bez klimy też sobie dobrze radziło. Jednak gdy przyszły upały jazda była dość męcząca dlatego wybrałem się do serwisu.
A tego co jeszcze zauważyłem to dopiero po napełnieniu czynnikiem chłodzącym słychać sprężarkę klimy, wcześniej nie włączała się więc może tam jest jakieś zabezpieczenie
Ale najważniejsze że problem rozwiązany.
Pozdrawiam! |
_________________ http://piotro-foto.netserwer.pl/ |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 08-06-2010, 21:45
|
|
|
Tak, każda (nawet stare manualne) klimatyzacja ma zabezpieczenie przed uruchomieniem "na pusto". Zwykle czujnik ciśnienia chyba. |
|
|
|
 |
|
|