pajero brak przednich świateł |
Autor |
Wiadomość |
edwin
Nowy Forumowicz
Auto: pajero i omega 3000
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-04-2010, 11:47 pajero brak przednich świateł
|
|
|
witajcie jestem tu nowy.od niedzieli użytkuję mitsu pajero 2,5 tdi .i tak jak w temacie nie mam w ogóle przednich świateł nie dochodzi do nich prąd bezpieczniki posprawdzałem według schematu z neta i wszystkie są sprawne wczoraj światła mijania były ale nie było drogowych a dziś nie ma żadnych prócz pozycji po bokach bez świateł nie da się jeździć nie wiem czy coś się odłączyło czy jak wymieniałem żarówki na te z omegi nic nie dało kontrolką dotykałem prąd nie dochodzi a może są gdzieś indziej bezpieczniki prócz tych w kabinie i przy akumulatorze no i z rańca nie chce zapalić widocznie za mały akumulator ale wstawiłem ten z omegi 3,0 a wniej ostro kręcił nawet po wydarciu tulei na rozruszniku i po kilku odpaleniach ten też pada z góry dzi3ki za pomoc dodam że mechanika i elektryka w mitsu jest całkiem inna niż ta z omegi golfa passata i innych europejskich wszystko jest inaczej nawet lusterko dziwnie złożone |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2010, 13:47
|
|
|
Może to włącznik przy kierownicy? |
|
|
|
 |
edwin
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-04-2010, 15:48
|
|
|
właśnie rozbieram ten włącznik ale co w nim mogło pujść tylne światła są a przednich w ogóle a myślałem że pajero mi posłuży stara 21 letnia omega jeździ bezawaryjnie do dziś żadnych problemów z elektryką nie było.a tu takie przykre zaskoczenie ze strony mitsu sam pewnie nic nie zdziałam normalnie szok tyle kasy zapłaciłem i jeszcze pewnie dołożę
rozebrałem przełącznik nic tam nie mogło pójść nic nie odpadło a luty są jak nowe są tam tylko trzy kabelki więc jak mogło coś się zepsuć??????? szlak mnie już trafia cały dzień grzebię przekaźniki są dobre bo zmieniałem.DODAM TYLKO ŻE PO WŁĄCZENIU ŚWIATEŁ ZEGAR I WSKAŹNIKI TEMPERATURY PRZYGASAJĄ WIDOCZNIE MITSU TRZEBA UMIEĆ JEŹDZIĆ W NOCY BEZ ŚWIATEŁ
teraz doszło do tego że działają światła drogowe(długie) a nie mam mijania krótkich |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 13-04-2010, 20:32
|
|
|
Nie potrafię ci pomóc, bo nie wiem co ci może nie łączyć, ale pocieszę cię że ogółem elektryka w pajero jest raczej bezproblemowa, więc po prostu masz pecha...a jak już ogorniesz to dalej już luzik |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
edwin
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-04-2010, 20:44
|
|
|
dzięki za słowa otuchy mam nadzieję że nie będzie problemów z elektryką. będę na przegląd jechał to tam fachowcy oblukają nie jedno na oczy widzieli a jak nie dadzą rady to odłączę kable w przełączniku i przyczepię do kostki swoje kable na nich po bezpieczniku 30 a potem dam je przy żarówkach i powinny działać .kupiłem pajero od znajomego mojego przyjaciela więc samochód nie zajeżdżony bo mieszkam na wsi i mam 2 km do asfaltu to prawdziwa duża terenówka 4x4 a nie jakieś aWD w suwach sąsiadów oj i jakie robi wrażenie wszyscy oglądają furę.a jakie odniosłem wrażenia z jazdy hehe no i ustawianie twardości zawieszenia jestem zadowolony z tego samochodu i myślę że nie powinno z nim być większych problemów pozdrawiam wszystkich zadowolonych użytkowników rasowej terenówki |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 14-04-2010, 23:08
|
|
|
Poszukaj przekaznikow od swiatel. Posluchaj czy przy zalaczaniu "pstrykaja" jezeli tak to sprawdz czy jest napiecie na zasilaniu i na wyjsciu z przekaznika, sprawdz bezpieczniki. Jezeli nie pstrykaja to sprobuj recznie podac napiecie na cewke i zobacz czy sie zapalaja. Musisz zlokalizowac z ktorej strony przekaznika jest problem. Nie pamietam czy w instalacji jest na zarowce wspolny + czy wspolny -. Popatrz dobrze w schemat. |
|
|
|
 |
edwin
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-04-2010, 13:22
|
|
|
siemka nie przy przełączniu nie pstrykają w ogóle i mam tylko długie światła. dziś grzebanek ciąg dalszy doszłem do takiego cuda po włączeniu świateł długich jest napięcie tylko we dwóch kablach na wyjściu a po całkowitym wyłączeniu jest napięcie na wszystkich pinach nie wiem o co chodzi
Poddałem się już nie wyrabiam prubowałem zrobić przekaźnik załapuje a teraz już całkiem niema nawet długich zostaje mi tylko jechać na warsztat bo mitsu to nie omega za 2000zł gdzie wszystko można samemu.miałem golfa i tam ciągle paliły się bezpieczniki i doszłem po kablach,okazało się że był kabel przegrzany na żarówce h1 a w tym to sam już nie mogę 2 dni grzebania na nic |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 15-04-2010, 19:28
|
|
|
Nie wiem jak jest dokladnie w pajero ale w niektorych autach jest wspolny + ktory jest podlaczony do zarowki poprzez bezpiecznik, a przekazniki zwieraja do masy. Wiec po przekreceniu stacyjki pojawia sie zasilanie na wszystkich pinach jesli swiatla nie swieca. Po zalaczeniu dlugich badz krotkich masz 2 plusy i jeden minus. Przy wlaczonych dlugich i krotkich masz 1 plus i 2 minusy (masy). Jezeli przekaznik nie pstryka to sproboj recznie go zalaczyc albo wyjac i zewrzec styki ktore on normalnie styka. Na przekazniku zwykle jest narysowane ktore styki do czego sa. Cewka przekaznika moze byc tez sterowana masa, a na stale +12V podlaczone poprzez bezpiecznik lub podlaczona masa i sterowane napieciem +12V. Najprawdopodobniej masz problem z przewodem ktory idzie od wylacznika do przekaznika o ile wylacznik jest ok. Sprawdz kostki w okolicach stacyjki czy jakas wsowka albo cos nie poluzowalo sie/ zasniedzialo i nie ma styku |
|
|
|
 |
edwin
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2010, 09:38
|
|
|
oddałem samochód do elektryka diagnoza taka jak bartek2800 myślał wypalone styki w przełączniku tylko czemu starość ?/włącznik elektryk zrobił mi na razie osobno i muszę kupić pzrzełącznik tylko doradźcie mi koledzy gdzie kupić dobry ale nie z angola bo na aledrogo pełno eng wersion .dzięki wszystkim za pomoc |
|
|
|
 |
GIO4x4RUS
Forumowicz
Auto: MMC DELICA(Space Gear4x4)2.8td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Mar 2010 Posty: 62 Skąd: malbork
|
Wysłany: 12-06-2010, 00:11
|
|
|
Mam normalny,tylko pasuje do kierownicy z airbag!502-567-925 |
_________________ Przed wlączeniem 4x4 wląc mózg!
MMC Delica,95r,2.8td,long,manual,SS,LSD _______________________
Sorry za moja polszczyzne...
 |
|
|
|
 |
|