Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
pajero brak przednich świateł
Autor Wiadomość
edwin 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero i omega 3000
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 13-04-2010, 11:47   pajero brak przednich świateł

witajcie jestem tu nowy.od niedzieli użytkuję mitsu pajero 2,5 tdi :) .i tak jak w temacie nie mam w ogóle przednich świateł nie dochodzi do nich prąd bezpieczniki posprawdzałem według schematu z neta i wszystkie są sprawne wczoraj światła mijania były ale nie było drogowych a dziś nie ma żadnych prócz pozycji po bokach :( bez świateł nie da się jeździć nie wiem czy coś się odłączyło czy jak :rolleyes: wymieniałem żarówki na te z omegi nic nie dało kontrolką dotykałem prąd nie dochodzi a może są gdzieś indziej bezpieczniki prócz tych w kabinie i przy akumulatorze :o no i z rańca nie chce zapalić widocznie za mały akumulator ale wstawiłem ten z omegi 3,0 a wniej ostro kręcił nawet po wydarciu tulei na rozruszniku i po kilku odpaleniach ten też pada z góry dzi3ki za pomoc dodam że mechanika i elektryka w mitsu jest całkiem inna niż ta z omegi golfa passata i innych europejskich wszystko jest inaczej nawet lusterko dziwnie złożone :wink:

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2010, 13:47   

Może to włącznik przy kierownicy?

edwin 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-04-2010, 15:48   

właśnie rozbieram ten włącznik :( ale co w nim mogło pujść tylne światła są a przednich w ogóle a myślałem że pajero mi posłuży :| stara 21 letnia omega jeździ bezawaryjnie do dziś żadnych problemów z elektryką nie było.a tu takie przykre zaskoczenie ze strony mitsu sam pewnie nic nie zdziałam :-X normalnie szok tyle kasy zapłaciłem i jeszcze pewnie dołożę :x

rozebrałem przełącznik nic tam nie mogło pójść nic nie odpadło a luty są jak nowe są tam tylko trzy kabelki więc jak mogło coś się zepsuć??????? :twisted: szlak mnie już trafia cały dzień grzebię :-X przekaźniki są dobre bo zmieniałem.DODAM TYLKO ŻE PO WŁĄCZENIU ŚWIATEŁ ZEGAR I WSKAŹNIKI TEMPERATURY PRZYGASAJĄ :( WIDOCZNIE MITSU TRZEBA UMIEĆ JEŹDZIĆ W NOCY BEZ ŚWIATEŁ

teraz doszło do tego że działają światła drogowe(długie) a nie mam mijania krótkich :o

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 13-04-2010, 20:32   

Nie potrafię ci pomóc, bo nie wiem co ci może nie łączyć, ale pocieszę cię że ogółem elektryka w pajero jest raczej bezproblemowa, więc po prostu masz pecha...a jak już ogorniesz to dalej już luzik :)

edwin 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-04-2010, 20:44   

dzięki za słowa otuchy mam nadzieję że nie będzie problemów z elektryką. będę na przegląd jechał to tam fachowcy oblukają nie jedno na oczy widzieli :) a jak nie dadzą rady to odłączę kable w przełączniku i przyczepię do kostki swoje kable na nich po bezpieczniku 30 a potem dam je przy żarówkach :lol: i powinny działać :biggrin: .kupiłem pajero od znajomego mojego przyjaciela więc samochód nie zajeżdżony bo mieszkam na wsi i mam 2 km do asfaltu 8) to prawdziwa duża terenówka 4x4 a nie jakieś aWD w suwach sąsiadów oj i jakie robi wrażenie wszyscy oglądają furę.a jakie odniosłem wrażenia z jazdy hehe no i ustawianie twardości zawieszenia jestem zadowolony z tego samochodu i myślę że nie powinno z nim być większych problemów pozdrawiam wszystkich zadowolonych użytkowników rasowej terenówki :) :) :)

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 14-04-2010, 23:08   

Poszukaj przekaznikow od swiatel. Posluchaj czy przy zalaczaniu "pstrykaja" jezeli tak to sprawdz czy jest napiecie na zasilaniu i na wyjsciu z przekaznika, sprawdz bezpieczniki. Jezeli nie pstrykaja to sprobuj recznie podac napiecie na cewke i zobacz czy sie zapalaja. Musisz zlokalizowac z ktorej strony przekaznika jest problem. Nie pamietam czy w instalacji jest na zarowce wspolny + czy wspolny -. Popatrz dobrze w schemat.

edwin 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-04-2010, 13:22   

siemka nie przy przełączniu nie pstrykają w ogóle i mam tylko długie światła. dziś grzebanek ciąg dalszy :? doszłem do takiego cuda po włączeniu świateł długich jest napięcie tylko we dwóch kablach na wyjściu a po całkowitym wyłączeniu jest napięcie na wszystkich pinach :shock: nie wiem o co chodzi :roll:

Poddałem się już nie wyrabiam :-X :-X prubowałem zrobić przekaźnik załapuje a teraz już całkiem niema nawet długich :-X zostaje mi tylko jechać na warsztat bo mitsu to nie omega za 2000zł gdzie wszystko można samemu.miałem golfa i tam ciągle paliły się bezpieczniki i doszłem po kablach,okazało się że był kabel przegrzany na żarówce h1 a w tym to sam już nie mogę 2 dni grzebania na nic :-X :roll:

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 15-04-2010, 19:28   

Nie wiem jak jest dokladnie w pajero ale w niektorych autach jest wspolny + ktory jest podlaczony do zarowki poprzez bezpiecznik, a przekazniki zwieraja do masy. Wiec po przekreceniu stacyjki pojawia sie zasilanie na wszystkich pinach jesli swiatla nie swieca. Po zalaczeniu dlugich badz krotkich masz 2 plusy i jeden minus. Przy wlaczonych dlugich i krotkich masz 1 plus i 2 minusy (masy). Jezeli przekaznik nie pstryka to sproboj recznie go zalaczyc albo wyjac i zewrzec styki ktore on normalnie styka. Na przekazniku zwykle jest narysowane ktore styki do czego sa. Cewka przekaznika moze byc tez sterowana masa, a na stale +12V podlaczone poprzez bezpiecznik lub podlaczona masa i sterowane napieciem +12V. Najprawdopodobniej masz problem z przewodem ktory idzie od wylacznika do przekaznika o ile wylacznik jest ok. Sprawdz kostki w okolicach stacyjki czy jakas wsowka albo cos nie poluzowalo sie/ zasniedzialo i nie ma styku

edwin 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-06-2010, 09:38   

oddałem samochód do elektryka diagnoza taka jak bartek2800 myślał wypalone styki w przełączniku tylko czemu starość ?/włącznik elektryk zrobił mi na razie osobno i muszę kupić pzrzełącznik tylko doradźcie mi koledzy gdzie kupić dobry ale nie z angola bo na aledrogo pełno eng wersion :wink: .dzięki wszystkim za pomoc :biggrin:

GIO4x4RUS 
Forumowicz

Auto: MMC DELICA(Space Gear4x4)2.8td
Wysłany: 12-06-2010, 00:11   

Mam normalny,tylko pasuje do kierownicy z airbag!502-567-925

Odpowiedz do tematu