Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: harpagan
15-10-2007, 02:01
hamulec a gaz ?
Autor Wiadomość
ratajeq 
Mitsumaniak

Auto: A4 B5 2.5 Q
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-09-2006, 16:43   hamulec a gaz ?

gdzies kiedys wyczytalem ze przy skrecie kierownica obroty moga rosnac, spoko, to ma jakis zwiazek ...
ale ostatnio odpowietrzajac hamulce zauwazylem ze podczas pompowania hamulcem (tzw hamowanie pulsacyjne) ale przy stojacym aucie obroty rosna i moge tak "wypomopowac" do 2tys ... czy to normalne ? jesli tak to zastanawiam sie w jakim to celu ?
jesli ktos zna odpowiedz to bede wdzieczny za jej udzielenie ;]

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 22-09-2006, 18:46   

działa serwo hamulca?

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 22-09-2006, 22:58   

serwo zbiera podciśnienie z kolektora ssącego

ratajeq 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-09-2006, 10:01   

o to wlasnie chodzi ze nie mam pewnosci co dziala dobrze a co nie ... :/
bo cos mi sie ogolnie stalo z hamulcem ... pedal moge jednym palcem nacisnac prawie do oporu, dopiero ostatni 1-2cm czuc ze sie ciezej naciska i dopiero wtedy zaczyna hamowac ... wczesniej sila hamowania jest tak slaba ze szybciej na recznym wyhamuje ...

w jaki sposob mozna sprawdzic czy serwo dziala ?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 23-09-2006, 13:39   

Sprawdź czy masz odpowiedni poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku, a jeśli nie to czy nie ciekną cylinderki z tyłu.

ratajeq 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2006, 12:40   

plynu na max ... i nic nie ubywa, wczoraj rozebralem przednie zaciski, bo mi jeden cos nie odbijal, ale juz si, nic nie cieklo z przodu ... zostal jszcze tyl ...
ale pedal cos i tak gleboko wchodzi zanim zacznie ostrzej hamowac ...

takie moze i smieszne pytanko, ale czy nie ma czegos w rodzaju regulacji mocy serwa ;P ?
zeby "dokrecic" srubke aby mocniej reagowaly hamulce ?

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 24-09-2006, 16:13   

nie ma takich bajerów, a hamulce dobrze odpowietrzone ?? kiedy płyn był ostatnio zmieniany ??

kaeres
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2006, 16:33   

Lepiej odpowietrzyc hamulce bo mozna miec niespodzianke na drodze.

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 25-09-2006, 10:58   

Musisz sprawdzić przewód podciśnieniowy pomiedzy serwem a kolektorem - jego szczelność i stan... później musisz sprawdzić poprawność działania samego serwa - jeszcze nigdy ni esłyszełem ale mogło sie zdarzyć że membrana w serwie jest nieszczelna...
Oczywiście wszystko to muszi być poprzedzone zmienionym płynem hamulcowym, odpowietrony układ i ogólnie wzorowy stan techniczny...

Pamietajcie że to jest ukł. hamulcowy - > BEPIECZEŃSTWO...

Co do rosnących obrotów to... obroty będą sie zminiać (trozkę) na postoju względem obciążeń - czy to z ukł. kierowniczego, alternatora, klimayzacji, nad tym czuwają czujniki i silniczek krokowy jako element wykonawczy...
U Ciebie sprawa rosnących obrotów świadczy o dużym zapotrzebowaniu na podciśnienie z kolektora ssącego a to automatycznie podnosi obroty z racji na skład mieszanki paliwowo-powietrznej.,.

Pozdrowionka

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

ratajeq 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-09-2006, 23:18   

plyn hamulcowy jakos na poczatku roku ... robil to poprzedni wlasciciel ...
odpowietrzyc ... no musze ... chociaz wiem na 100% ze z przodu nic nie cieknie, sprawdze tyl jak bede tylko mogl ... hamowac hamuje oczywiscie, ale skoro jest moc na gazie, powinna byc i na hamulcu ... wiec sie pobabrze w tym ...
wszystkie przewody do serwa i z serwa szczelne, wiec najpierw odpowietrze, odrdzewie co trzeba (ostatnio okazalo sie ze jedna ze szpilek w zacisku byla zardzewiala i praktycznie zacisk ledwo co chodzil ... teraz jak nowka smiga)

a pytanie z innej beczki ... czy ktos kojarzy w jakiej cenie sa gumki (osłonki) na drazek kierowniczy przy obu kołach ... bo mi sie poprzerywaly :| i ile mniej wiecej czasu zajmie wymiana tego ...
Ostatnio zmieniony przez ratajeq 26-09-2006, 07:53, w całości zmieniany 1 raz  

kostuch
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2006, 00:07   

Czy chodzi ci o osłony na przeguby? jak tak to ok 80-90pln komplet zewnętrzych i tyle samo przy skrzyni. roboty na około połtorej godziny oba koła zależy jak szybko pójdzie ci z półośką.

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 26-09-2006, 07:03   

Wydaje mi sie że koledze chodzi o element układu kierowniczego - ponieważ nazwał to drążkiem.... więc domniemam że chodzi o gumke na końcówce kierowniczej - co raczej nie kupisz - chociaż gdzies kiedys takie coś widziałem w sprzedaży.. nowa końcówka cała kompletna (dobrej jakości) około 50PLN....
drugie co mi przychodzi na myśl to mieszek na drążku kierowniczym - to co osłania wychodzący drążek z przekładni kierowniczej... koszt jednego mieszka około 30PLN...

Aaaa jakbyś zkładał te gumki na końcówki kierownicze to prze założeniem napchaj tam smaru takiego jak do przegubów.........

To chyba tyle... pozdrawiam..

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

tojota18 
Nowy Forumowicz

Auto: Proton 418 coupe
Wysłany: 07-04-2009, 15:35   

no widze że już idzie o hamulce :) kolega ma problem że nie hamują a ja mam odwrotnie :( przy mocnym hamowaniu zaciski nie odbijają do końca i to tylko przód troche trzyma a jak sie tarcza nagrzeje i klocki to strasznie piszczy czy to jest wina płynu hamulcowego czy tłoczki się zepsuły? bo napewno w przyszłym tygodniu jade na zmianę płynu ale boje się że to nic nie da:(

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 07-04-2009, 15:54   

tojota18, zapiekły się tłoczki. Jak będziesz miał hamulce rozebrane to je przesmaruj i wszystko powinno działać.

tojota18 
Nowy Forumowicz

Auto: Proton 418 coupe
Wysłany: 08-04-2009, 15:09   

jednak już wiem co jest :) byłem u mechanika i okazało się że na tarczy ranty sie zrobiły i klocki sie już przytarły i szorują po tarczach :( niestety do wymiany to i to :( ale to hamulec samo bezpieczeńswo :P

Odpowiedz do tematu