|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] Wycieki ze skrzyni biegów, Pomocy!! |
Autor |
Wiadomość |
mandryl
Forumowicz
Auto: 1.9 TD
|
Wysłany: 15-06-2010, 22:13 [Cari 1.9TD] Wycieki ze skrzyni biegów, Pomocy!!
|
|
|
Witam,
Ostatnio zauważyłem dosyć obfite wycieki ze skrzyni biegów, na dolnej część gdzie łączy się z silnikiem, mniej więcej w punkcie w którym widać taką zębatkę ,nie jestem pewien ale chyba ta zębatka ma coś wspólnego z rozrusznikiem. proszę o pomoc co mogło tam się rozszczelnić, co trzeba wymienić i ewentualnie jaki byłby tego koszt?? - nie znam się na tym i jestem trochę załamany Czy może nie warto tego naprawiać tylko kupić jakąś skrzynie?? Dodam że przejrzałem wszystkie podobne tematy i nie znalazłem nic podobnego, może źle szukałem jeśli tak to bardzo prosiłbym o podesłanie linka z góry dziękuje |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 15-06-2010, 23:15
|
|
|
Najprawdopodobniej uszczelniacz wału korbowego, robocizna to około 300zł plus czesci. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
mandryl
Forumowicz
|
Wysłany: 16-06-2010, 09:13
|
|
|
robertdg napisał/a: | Najprawdopodobniej uszczelniacz wału korbowego, robocizna to około 300zł plus czesci. |
a nie wiesz czy dostane taki uszczelniacz w normalnym sklepie? czy raczej tylko w serwisie? i jaki jest koszt takiego uszczelniacza?
Dzięki za odpowiedź, trochę mnie to pocieszyło, że może jest nadzieja że nie będzie to jeszcze tak kosztowna naprawa
[ Dodano: 16-06-2010, 09:19 ]
robertdg napisał/a: | Najprawdopodobniej uszczelniacz wału korbowego, robocizna to około 300zł plus czesci. |
a jeśli byłby to ten uszczelniacz to nie wyciekał by olej silnikowy?? mi wycieka olej ze skrzyni |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 16-06-2010, 11:38
|
|
|
mandryl napisał/a: | a nie wiesz czy dostane taki uszczelniacz w normalnym sklepie? czy raczej tylko w serwisie? i jaki jest koszt takiego uszczelniacza?
Dzięki za odpowiedź, trochę mnie to pocieszyło, że może jest nadzieja że nie będzie to jeszcze tak kosztowna naprawa
| dostaniesz, bez problemu w cenie około 25-50zł
mandryl napisał/a: | a jeśli byłby to ten uszczelniacz to nie wyciekał by olej silnikowy?? mi wycieka olej ze skrzyni | sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni
Pocenie sie w tym miejscu najczesciej wskazuje na uszczelniacz wału korbowego, zresztą, tak czy inaczej trzeba zrzuca skrzynie, aby zrobic cokolwiek. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
mandryl
Forumowicz
|
Wysłany: 16-06-2010, 13:28
|
|
|
Cytat: | sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni |
Tak sprawdzałem, trochę ubyło tego oleju ale nie jest to jeszcze tragiczne, natomiast oleju silnikowego nie ubywa, poza tym plama ma zapach i kolor oleju od skrzyni
Cytat: | Pocenie się w tym miejscu najczesciej wskazuje na uszczelniacz wału korbowego, zresztą, tak czy inaczej trzeba zrzuca skrzynie, aby zrobić cokolwiek. |
Masz racje, wezmę się za to pewnie w sobotę, tzn nie ja ale mój znajomy, pytam ponieważ nie wiem z jakimi kosztami mam się liczyć, a nie wiesz co w najgorszym wypadku mogłoby tam być??, może od razu wymienić wszystko jak już będzie skrzynia na wierzchu? jak byłby mniej więcej koszt takiej naprawy? tzn części |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 16-06-2010, 13:34
|
|
|
Jak rozbierzesz to moze do wymiany dojsc jeszcze komplet sprzegła, ewentualnie uszczelniacz wałka atakującego w skrzyni, napewno zaopatrz się jeszcze w uszczelniacze półosi, bo po rozebraniu mogą się pocic. |
 |
|
|
|
 |
mandryl
Forumowicz
|
Wysłany: 16-06-2010, 14:29
|
|
|
Ok dzięki za rady, jak uda mi się to zrobić w weekend to napisze co było przyczyna wycieku.
Pozdrawiam
[ Dodano: 17-06-2010, 08:29 ]
a ma ktoś może schemat tej skrzyni?
[ Dodano: 21-06-2010, 12:17 ]
robertdg napisał/a: | Jak rozbierzesz to moze do wymiany dojsc jeszcze komplet sprzegła, ewentualnie uszczelniacz wałka atakującego w skrzyni, napewno zaopatrz się jeszcze w uszczelniacze półosi, bo po rozebraniu mogą się pocic. |
Skrzynia rozebrana, okazało się ze padł uszczelniacz który znajduje się pod wałkiem który wchodzi w sprzęgło i silnik, nie wiem jak to fachowo nazwać, byłem w serwisie mitsubishi i koszt tego czegoś to około 400 zł bo sprzedają tylko w komplecie z taką tuleją która wchodzi na wałek w sklepach pytałem ale nigdzie nie ma takiego simeringu - podobno nietypowy rozmiar, może ktoś wie gdzie można kupić taki simering za w miarę rozsądną cenę Pomóżcie, nie chciałbym wyrzucać 400 zł |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 21-06-2010, 13:29
|
|
|
mandryl, pytałeś w serwisie Mitubishi Zapytaj jeszcze w serwisie Renault, ale spisz sobie pełny kod skrzyni |
 |
|
|
|
 |
mandryl
Forumowicz
|
Wysłany: 21-06-2010, 13:32
|
|
|
robertdg napisał/a: | mandryl, pytałeś w serwisie Mitubishi Zapytaj jeszcze w serwisie Renault, ale spisz sobie pełny kod skrzyni |
Tak pytałem w serwisie Mitsubishi, w Renault , nie za bardzo mogę się z nimi prze tel. dogadać, chcą numer nadwozia, a niestety nie posiadam takowego od renault, ale może spróbuje podjechać może coś siś dowiem, choć wolałbym telefonicznie się dowiedzieć bo mam do serwisu spory kawałek
[ Dodano: 22-06-2010, 16:27 ]
Po poszukiwaniach mogę stwierdzić że nigdzie nie ma możliwości dostania takiego uszczelniacza, na szczęście Serwis Renault jest trochę tańszy niż serwis Mitsubishi
Mitsubishi - 490 zł
Renault - 200 zł
w czwartek montowanie skrzyni |
|
|
|
 |
skalops
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1,9DiD
|
Wysłany: 25-06-2010, 20:32
|
|
|
przede mną ten sam problem, w warzstacie za robociznę chca 500 to przegiecie ale cóż. a może zna ktos dobry warsztat w szczecinie za rozsądną cenę? Boję się aby nie doszło do tego wymiana sprzęgła ,co jest możliwe gdyby tarcza była nasiąknięta olejem. |
|
|
|
 |
|
|