[Cari 1.9DI-D] zmiana radia z kasety na cd |
Autor |
Wiadomość |
mentos1
Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-07-2010, 20:46 [Cari 1.9DI-D] zmiana radia z kasety na cd
|
|
|
czy jak kupie używany odtwarzacz cd i przełoże go w miejsce mojego (kasety) to czy bede musial coś poza tym ustawiać / kodować? w ogłoszeniach czasem zdarzają się dopiski że radio rozkodowane itp. czy lepiej zainwestować w adapter kasety i podlączyć mp3? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-07-2010, 20:59
|
|
|
Możesz kupic nawet zakodowane radio, odzyskanie kodu z radia to nie jest wielki problem. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
RTW
Forumowicz
Auto: carisma/ Pajero II, III, IV
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 38 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 18-07-2010, 21:02 Re: zmiana radia z kasety na cd
|
|
|
mentos1 napisał/a: | czy jak kupie używany odtwarzacz cd i przełoże go w miejsce mojego (kasety) ... w ogłoszeniach czasem zdarzają się dopiski że radio rozkodowane ... |
1) zakładając, że radio jest ok, to tylko podpinasz kostki,
2) radia Mitsu, a przynajmniej ich część ma kod do wklepania (to raczej stnd. w radiach fabrycznych)
3) radio Mitsu z okresu Carismy już mocno trąci myszką (brak MP3 itd.) ja bym już tego nie kupił ale mam fabryczne więc cierpię
Pozdrawiam
RTW |
|
|
|
 |
mentos1
Forumowicz
|
Wysłany: 18-07-2010, 21:33
|
|
|
niestety przez jeden pomylony guzik na radiu musi byc fabryczne , myślałem mocno nad adapterem ale podobno nawet najlepszych marek nie odtwarzają dzwięku idealnie (szumy itp.) dlatego mocno zastanawiam się nad zwykłym cd playerem. |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 19-07-2010, 17:49
|
|
|
mentos1 napisał/a: | niestety przez jeden pomylony guzik na radiu musi byc fabryczne |
Przez jaki guzik?
Masz na myśli "DISP"?
Jeśli tak, to powinieneś zastanowić się nad zakupem radia, które ma ten przycisk Nie tylko standardowe radyjko Carismy miało coś takiego.
Są dostępne radyjka z MP3... ale nie jestem pewien czy będą działać z wyświetlaczem w Cari |
|
|
|
 |
mentos1
Forumowicz
|
Wysłany: 19-07-2010, 19:33
|
|
|
dokładnie, chodzi mi o przycisk funkcyjny do zmiany ustawień na wyświetlaczu. Jeśli sa radia które pasuja zamiennie i maja taka opcje to załatwia mój problem . Znasz może jakieś przykłady które pasują plug and play ? |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 19-07-2010, 21:17
|
|
|
Bez oryginalnego radia zmieniać opcję wyświetlacza i kasowanie możesz wykonywać przez pewną kombinację przycisków. Radio niefabryczne zaskutkuje również zniknięciem dolnego paska na wyświetlaczu (RDS).
Moim zdaniem ori radioodtwarzacze w Carismie charakteryzują się bardzo kiepską jakością dźwięku i ograniczoną możliwością jego konfiguracji. Nie warto się w nie "bawić"... |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 20-07-2010, 21:34
|
|
|
mentos1 napisał/a: | dokładnie, chodzi mi o przycisk funkcyjny do zmiany ustawień na wyświetlaczu. Jeśli sa radia które pasuja zamiennie i maja taka opcje to załatwia mój problem . Znasz może jakieś przykłady które pasują plug and play ? |
No właśnie, kruca, nie znam
Tzn. na alledro są radyja Mitsubishi od nowszych modeli samochodów... ale czy będą współpracować z wyświetlaczem z Carismy - nie mam pojęcia
Chyba najlepiej by było to wypróbować - umówić się ze sprzedawcą, podłączyć i sprawdzić.
Kiedyś o tym myślałem ale na razie mam inne wydatki - ostatnio: oponki do motorka. Niedługo Cari pojedzie na odpoczynek do garażu i będę jeździł tylko na dwóch kółkach
Co do jakości dźwięku z takich radyjek, to nie mam zdania. W mojej Cari było radyjo nieoryginalne.
No ale właściwie to nie przeszkadza w niczym. Informacje z radyjka mam na ekraniku radyjkowym. Trochę razi to, że ekranik komputerka jest taki wielki, a pokazuje tylko jedną linijkę.. no cóż.
Parametry wyświetlania komputerka można zmieniać bez radia, tylko trzeba przy tym wyłączyć zapłon (albo coś tam innego, co jest w Dieslu), nacisnąć przycisk bez oznaczeń, przekręcić kluczyk (trzymając ciagle przycisk nieoznaczony) i przyciskiem SEL wybrać odpowiednią opcję wyświetlania (ciągle trzymająć nieoznaczony)
Spalanie średnie, ilość km do przejechania na 1 litrze paliwa i średnia prędkość (o ile czegoś nie poplątałem).
Chyba to zmienia właśnie kalwisz DISP |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 21-07-2010, 12:18
|
|
|
Nie wszystkie radia Mitsu które maja przycisk DISP będą działać - jest gdzieś na forum temat o tym z zaznaczeniem które działa a które nie.
Bez radia przełączanie wskazań tylko na postoju bo trzeba stacyjką kręcić i 2 przyciski wciskać
Z adapterem przycisku będzie problem - musiałby się tym zająć chyba jakiś kumaty elektronik bo z tego co patrzyłem w serwisówce to działa on na zasadzie bodajże magistrali cyfrowej , tak że trzebaby jakiś układ emulujący zmontować.I prawdopodobnie nie będą działać też nieoryginalne radia z tym przyciskiem - musiałyby działać w tym systemie co mocno ogranicza ich uniwersalność. Musiałyby być produkowane tylko do Mitsu. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
|