uciete przewody radia - rozszyfrowanie. |
Autor |
Wiadomość |
fuegos
Forumowicz
Auto: EA5A 2.5
Kraj/Country: UK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 164 Skąd: Henfield
|
Wysłany: 25-07-2010, 11:15 uciete przewody radia - rozszyfrowanie.
|
|
|
tak jak w tytule. ktos obcial i niewiadomo co do czego jest. prosze o rozpiske ktora pomoze w przylutowaniu kostki iso bo zwyczajnie nie mam czasu na dlubanie... |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 25-07-2010, 13:01
|
|
|
Ale chodzi o obciętą kostkę od instalacji samochodu czy w radio. Jeśli w samochodzie to nie problem obadać nawet bez jakiegoś specjalnego sprzętu.
Najbardziej uniwersalny sposób:
bierzemy żarówkę samochodową z dwoma kablami, może być od kierunków i zaczynamy od ustalenia przewodów z napięciem. Powinny być 2 a czasem 3, Jeden stały +, drugi po przekręceniu stacyjki i czasem trzeci po włączeniu świateł do ściemnienia radia. Jeden kabel dotykamy do masy a drugim dotykamy do kabelków. W Mitsu minusa nie ma w wiązce głównej i często jest to osobny czarny kabel. Powinno zostać nam 8 przewodów głośnikowych. Aby je ustalić bierzemy baterię AA lub AAA najlepiej rozładowaną i dotykamy jeden z tych ośmiu do - a wszystkie pozostałe pojedynczo do drugiego bieguna baterii. Kiedy głośnik zatrzeszczy to mamy jedną parę z głowy i analogicznie robimy z pozostałymi trzema głośnikami. Zostaje jeszcze ustalenie polaryzacji głośników, tu bywa różnie i trzeba czasem trochę po dedukować. |
|
|
|
 |
PatricoWroc
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI Elegance
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Mar 2010 Posty: 366 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 25-07-2010, 13:38
|
|
|
zacznijmy od tego, że na pewno kable mają swoje kolory. co za problem kupić kostkę iso, która pasuje do radia i połączyć czerwony z czerwonym, żółty z żółtym i tak dalej. |
|
 |
fuegos
Forumowicz
|
Wysłany: 25-07-2010, 15:29
|
|
|
ucieta jest kostka samochodu. gdyby byla nie byloby problemu. mam redukcje mitsu-iso. wiem ze prosto jest posprawdzac ale musialbym poswiecic na to z godzinke a zabiegany jestem ze 15 min. na polezenie ciezko znalezc... bylbym naprawde wdzieczny jakby ktos udostepinl mi rozpiske ktory kolor przewodu za co jest odpowiedzialny. z gory dzieki |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-07-2010, 16:40
|
|
|
fuegos, może ten opis Ci pomoże, zerknij, zawsze możesz sprawdzić, ten schemat był powtarzalny nie tylko w Galancie, przyznam, że nawet w Toyocie było to samo http://forum.mitsumaniaki...ic.php?p=564049 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
fuegos
Forumowicz
|
Wysłany: 03-08-2010, 14:48
|
|
|
przewody audio zgadzaja sie z rozpiska jednakze zasilanie jest troszke inne. radio jest juz podlaczone i gra jak trzeba. dzieki za pomoc! |
|
|
|
 |
|