Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
11-02-2007, 00:59
Space Wagon stuki w zawieszeniu
Autor Wiadomość
dager
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2006, 18:11   Space Wagon stuki w zawieszeniu

od pewnego czasu pojawiają się podczas przejazdu przez nierówności głuche stuki z prawej strony z przodu, amorki wymienione w tym roku , czyżby łącznik stabilizatora / poprzednio wymieniany 40 tys.km wstecz / ??? :roll:

Karol208 
Forumowicz
Hose

Auto: Audi a8 4.2 + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-10-2006, 22:55   

moze tuleje na wachaczu
U mnie tez walilo a zagladalem i niby nic luzu nie mialo a na badaniach poprzeginal i pozwolil zajrzec i prawie palca wlozylem miedzy gume a metal :wink:

DarekCz
[Usunięty]

Wysłany: 11-10-2006, 11:14   

sprawdzić musisz poduski w wachaczu, ja miałęm wytłuczone i je wymieniłem.

dager
[Usunięty]

Wysłany: 11-10-2006, 18:06   

dzięki za podpowiedzi podrzucę temat swojemu mechanikowi :lol:

DarekCz
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2006, 10:27   

i jak stuki zgineły ??
umnie cos zaczełao stukać ale nie moge zlokalizować dokładnie miejsca.

dager
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2006, 21:52   

DarekCz napisał/a:
jak stuki zgineły ?
, jeszcze nie :mrgreen: , ale jest podejrzenie że może końcówka drążka kierowniczego :roll:

[ Dodano: 27-10-2006, 18:13 ]
już po stukach :mrgreen: , gumowa tulejka drążka stabilizatora :D

varthog
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2006, 14:58   

a ja się w takim razie zapytam:

u mnie coś w prawym przednim kole świergoliło (dokładnie ćwirkało jak skowronek na wybojach :D _ - myślałem, że to ta blaszka sygnalizująca zużycie klocków hamulcowych, ale obecnie są one świeżo po wymianie i świergoli coś nadal...

więc się pytam: co świergoli lub jak zdiagnozować??? :D

pozdrawiam
Remik

[ Dodano: 07-12-2006, 07:49 ]
no i juz mi nie świergoli tylko tłucze - podjechałem wczoraj do mechanika, który po ogledzinach stwierdził, że wywalona jest juz poduszka skrzyni i własnie to tak wali - jakos mi sie w to wierzyć nie chce bo dla mnie ewidentnie przyczyna leży w elementach zawieszenia - jej zobaczymy

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 05-03-2009, 11:33   

a ja znowu odgrzeje kotleta :D tak szukałem tematów o zawieszeniu w MSW,a jak dyskusja była to nie będę zakładał nowego tematu :wink: też mam od jakiegoś czasu głuche stuki w przednim zawieszeniu,podchodziłem do tego już z trzy razy,w tym raz Misiek był na ścieżce diagnostycznej w ASO.Nie widać żadnych luzów,nawet ostatnio jak sprawdzałem osobiście ze znajomym na kanale łychą montażową,znajomek zasugerował,że może zacisk hamulcowy stuka bo jakiś luźny.Rozkręciłem go przesmarowałem prowadnice,dobrze skręciłem,siedzi sztywno,ale stukanie jest nadal :? Zostało już mi chyba tylko zwalić wszystko na amortyzator,nie wiem jak to jest z amorkami,czy jak wykazuje sprawność 82% mimo to ma prawo stukać?

ppawlicki
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2010, 18:08   

Ja ci odpowiem od razu, przyczyna świrgolenia w przednim zawieszeniu to wytłuczona blacha - opora sprężyny, która wytłukła się i nie przywiera z poduszką zawieszenia. Własnie siedzę z tym problemem, bo na allegro całość czyli, blacha opory spręzyny, łozysko i poduszka spręzyny kosztuje 350zł :( w sklepie o niebo drożej. Mam nadzieję, że będę mógł tylko wymienić samą wybitą blachę i łożysko - koszt 150zł. Widziałem to dziś na własne oczy jak to badziewie jest wybite, tylko mechanik ma mi dac znać, czy muszę też kupić tą poduszkę.

Aha! mało to, że świergotało u mnie , to jeszcze potem skrzypiało przy skrętach :) Powiedział mechanik, że uszkodenie nie wpływa na bezpieczeństwo jazdy a jedynie na komfort /chaakterystyczne dzwięki/. Ogólnie jest to słaby element tego samochodu, który w określonych modelach tej firmy podlegał liftingowi.

DarekCz
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2010, 12:28   

odgrzeje trochę temat bo mam taka samą przypadłość jak kolega powyżej opisał i jak sobie z tym poradziłeś ?
Też mi górne mocowanie sprężyny przerdzewiało i wpadło :-X

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 07-04-2010, 18:51   

mnie chyba też czeka wymiana górnego mocowania amortyzatora.Od ostatniego postu o stukaniu minął już prawie rok :wink: od tamtej pory misiek dostał na przód nowe amorki,prawą końcówkę drążka,łączniki i gumy stabilizatora.Sprawdzałem całe zawieszenie nie ma żadnych luzów a mimo to słychać charakterystyczne głuche stukanie na wybojach,od strony kierowcy pojawia się czasami dźwięk jakby sprężyna przeskakiwała :? Muszę wymontować kolumny i obejrzeć to.

DarekCz
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2010, 12:41   

dziś mam mieć mac-persona całego z rozbitka to sobie górę przełożę

lotek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Wagon 2.4 GDI
Wysłany: 16-04-2010, 21:49   

Podepnę się do tematu dziś kupiłem wahacze 430zł jeden do 2,4 GDI rok 2ooo i powiem że jeżdżąc po naszych drogach za rok trzeba będzie zrobić to jeszcze raz czy są jakieś zamienniki tuleje końcówki itd .

robkli 
Nowy Forumowicz

Auto: space wagon 2.4 98r.
Wysłany: 16-04-2010, 23:49   

dołączam sie do pytania kolegi wyżej teżczeka mnie remont zawieszenia /

DarekCz
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2010, 23:56   

Ja byłem w zakładzie specjalizującym się tylko w zawieszeniach i mi zregenerowali sworznie w wahaczach 80 zł od szt.
Ale moje problemy już się skończyły misio został sprzedany po 9 latach eksploatacji. Teraz się zastanawiam co sobie nabyć.

Odpowiedz do tematu