Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6]Błąd CE na gazie LPI
Autor Wiadomość
gruku 
Forumowicz
gruku

Auto: Carisma 1,6 100KM LPI Vialle
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2010, 17:34   [Cari 1.6]Błąd CE na gazie LPI

Witam.
Mam pewne pytanie dotyczące zapalania się lampki CE przy pracy silnika na gazie, po przełączeniu na benzynę lampka gaśnie. Odczytałem kody błędów i wymrugał mi kod 41 czyli wtryskiwacze. Miałem też kod 14 ale go wykasowałem. Sprawa jest dosyć dziwna jak dla mnie bo zapalanie się kontrolki CE na gazie występuję tylko wtedy jak puszcze gaz i obroty spadną na niskie. Jeśli trzymam silnik na obrotach ok 1000obr i więcej kontrolka się nie zapala wszystko jest ok. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ogólnie samochód na gazie chodzi w miarę ok. Pozdrawiam i proszę o sugestie.

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 18-08-2010, 18:24   

Mam to samo i...nie ma się czym przejmować.

Tak samo gdy delikatnie popuka się w pedał gazu to potrafi zgasnąć.

Podobno jest ok i nie ma się czego obawiać, chyba że ktoś coś wie o tym.

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 19-08-2010, 16:07   

zależy jaka instalacja ale może wystarczy http://allegro.pl/listing...mulator+wtrysku

gruku 
Forumowicz
gruku

Wysłany: 19-08-2010, 18:44   

Nie chce mi się wierzyć, że w tak zaawansowanej instalacji (LPI wtrysk gazu ciekłego) nie pomyśleli o tym aby nie świeciła kontrolka awarii. Zastanawia mnie jedna rzecz czy komputer odczytuje awarie wtrysku w momencie kiedy obroty wchodzą na jałowe bo sytuacja wygląda w następujący sposób. Gdy załączy się gaz i jest na jałowych wywala błąd gdy przełączę przy tych samych obrotach na benzynę kontrolka gaśnie jeśli natomiast mam błąd na gazie i przełączę na benzynę ale przełączenie nastąpi przy obrotach innych niż jałowy to na benzynie błąd jest wyświetlany do momentu aż zejdę z obrotami na jałowe. Wykasowałem błąd sprawdziłem czy się wykasował załączyłem silnik przełączyłem na gaz ale obroty utrzymywałem powyżej jałowych gdzieś przez minutę. Zgasiłem silnik wymrugałem błędy nie było żadnego. Czyli błąd pojawia się tylko na jałowych obrotach. Nie wiedziałem o błędzie ale wymieniłem żarówkę CE i teraz mnie denerwuje;) Pozdrawiam

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 19-08-2010, 19:45   

ja w swojej cari nie miałem takich problemów w instalacji Lpi a teraz czasami mi sie zapala kontrolka CE ale po przełączeniu na PB gaśnie i jak spowrotem przełacze na gaz to jest spokój ale za jakiś miesiąc jadę na pierwszy przegląd instalacji i mam nadzieję że fachowcy wszystko naprawią

gruku 
Forumowicz
gruku

Wysłany: 20-08-2010, 12:01   

Nikt już więcej nie ma instalacji LPI?

Odpowiedz do tematu