|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Prowokacyjne pytanie do właścicieli nowych Lancerów |
Autor |
Wiadomość |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-08-2010, 07:57
|
|
|
Jeżeli historia samochodu jest wątpliwa to go nie kupujesz a nie się żalisz. O ile się nie mylę to mówilismy o samochodzie 2-3 letnim kupionym w ASO , a mnie tylko taki interesuje. Na taki dostajesz też roczną gwarancję. A że to kosztuje, nic dziwnego. Widzę że mówimy o zupełnie innych formach zakupu.
Ja ze swoim Audi też byłem, potwierdzono to wszystko co było w kszążce serwisowej. |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-08-2010, 08:15
|
|
|
Był sobie na allegro piękny passat B5 FL od dziadka ze śmiesznym przebiegiem, za śmieszne pieniądze, oczywiście z pełną dokumentacją. Dziwnym trafem sprzedający w ostatnich miał... Co? Książkę serwisową do passata B5 jako kupioną |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 23-08-2010, 08:35
|
|
|
sla napisał/a: | Jeżeli historia samochodu jest wątpliwa to go nie kupujesz a nie się żalisz |
Alez ja sie nie zale. Stwierdzam fakt, ze sprawdzenie historii auta w praktyce nie jest takie proste jak twierdzisz.
sla napisał/a: | O ile się nie mylę to mówilismy o samochodzie 2-3 letnim kupionym w ASO , a mnie tylko taki interesuje. |
I własnie na takich jest najwiekszy zarobek, przez co pokusa do zachowan „nieetycznych” bardzo duza.
sla napisał/a: | Widzę że mówimy o zupełnie innych formach zakupu. |
Raczej o tych samych, ja natomiast widze, ze bardzo rzadko kupujesz uzywane auta.
Im wieksza wartosc samochodu (samochod młodszy) tym pomyłka w ocenie stanu bolesniejsza...
sla napisał/a: | Ja ze swoim Audi też byłem, potwierdzono to wszystko co było w kszążce serwisowej. |
No i pieknie, a co Ci mieli powiedziec?
Masz pewnosc, ze ksiazke masz oryginalna.
Wg. Ciebie wiesz o aucie wszystko. Wg. mnie nie.
sla ja nigdzie nie napisałem (ani nie twierdze), ze kupno auta uzywanego w idealnym stanie jest niemozliwe.
Jest po prostu bardzo trudne. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2010, 08:58
|
|
|
mkm napisał/a: | No i pieknie, a co Ci mieli powiedziec?
Masz pewnosc, ze ksiazke masz oryginalna. |
skoro zajezdza sie do serwisu i serwis sprawdza historie ktora jest identyczna jak ta w ksiazce to w czym problem nawet jesli ten ktos prowadzil ja w zeszycie w kratke?
kolejna sprawa jesli trafiasz auto ktore jest regularnie serwisowane tzn ze rowniez jest regularnie naprawiane tj. wszystkie elementy eksploatacyjne sa wymieniane to te auto teoretycznie nie powinno sie popsuc.
jesli cos padnie tzn ze masz poprostu pecha. |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-08-2010, 09:20
|
|
|
sla napisał/a: | Historię serwisową masz w ksiązce gwarancyjnej kupowanego auta. |
Przeciez biznes z ksiazkami serwisowymi jest wiekszy niz z przebiegami... w Polsce nawet skladaki z 3 maja super hiper ksiazke serwisowa (czesto jednego z dawcow), a i VIN wziety z dawcy... no ale rzeczywiscie nie spodziewam sie zeby taki myk robily ASO w Niemczech (tylko ze wtedy raczej nie ma specjalnej okazji cenowej)
Zreszta Jaca podal skrajny przyklad...
Po za tym po VINie jak masz szczescie dowiesz sie co bylo robione z ubezpieczenia i w ASO... jakims dziwnym trafem bardzo trudno dowiedziec sie wsrod europejczykow ze dany egzemplarz mial szkode calkowita albo ze cos jest nie tak a dla aut z salonu w ASO zwykle potwierdzaja to co maja wpisane w ksiazke serwisowa... ale tu pewnie zalezy od uczciwosco mechaniora... i jak gleboko w d... ma zasady korporacyjne
W historii w ASO tez masz tylko to co robisz w ASO... a ze nie musi byc wszystko... no i to co robi serwis jako "przygotowanie przedsprzedazowe" na autach ktore sa u nich zostawiane w rozliczeniu zazwyczaj nie jest wpisywane w ksiazke poza pozycja "przeglad", albo co gorsze wpisza wymiane tego i tego a tak naprawde zalataja jak najtaniej... Pewnosci nigdy nie ma... (wiem wiem wpadam w skrajnosci)
ale oczywiscie jak czlek ma czas, nerwy i wprawe to nie widze problemu zeby zawsze kupowal auto "prawie nowe" zamiast nowki... oszczedzi te 30% na kasie i pewnie w wielu przypadkach bedzie zadowolony...
ja nie mam ani czasu, ani wprawy, ani nerwow na to... ani calej kasy do wydania w chwili zakupu nie mialem... wiec dla mnie kupno nowego w dobrej ofercie kredytowej bylo czyms naturalnym... wiem ze za ta kase materialy wnetrza mialbym 2-3x lepsze na uzywce premium... ale czy uzytecznosc az tak bardzo wieksza... niekoniecznie...
a ryzyko jednak jest... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 23-08-2010, 16:04
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Był sobie na allegro piękny passat B5 FL od dziadka ze śmiesznym przebiegiem, za śmieszne pieniądze, oczywiście z pełną dokumentacją. Dziwnym trafem sprzedający w ostatnich miał... Co? Książkę serwisową do passata B5 jako kupioną |
A co to ma wspólnego z pierwszym postem który brzmiał
moku napisał/a: | Ostatnio kumpel sprowadził z Niemiec BMW 3 benzynę z roku 2007 z przebiegiem dwadzieścia parę tysięcy za 17 tys. EURO. Auto znalazł na oficjalnej stronie BMW. Kupił je od dealera. Sprawdziłem stronkę i rzeczywiście wybór jest ogromny. Kupuje się od dealerów więc auto jest legalne i przebieg też sprawdzony. |
Nic tam nie ma o Allegro, bazarze, złomowisku itp. Nie widzisz różnicy dealer a Allegro? |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 23-08-2010, 17:53
|
|
|
widzę, że wiele osób próbuje dyskusji z kol. sla....
mnie przekonał.... teraz wiem, że salony niemieckie są święte, zawsze jest to, co właściciel/pracownik mówi
śmiem postawwić 2 hipotezy
piewrsza - właściciel salonu specjalnie nawet doda w opisie wady, które nie wystepują....
druga - nie warto kupowac w polskim salonie, nawet nowego auta. na pewno jest oszukane....
...........
dla tych, co nie wyczuli ironii
myslę, że dyskusja z kol. sla jest bezcelowa. edit by cns80: wycieczka osobista
może niech każdy kto chce wypowie swoje zdanie na temat. i jeśli chce - uzasadni po swojemu. dyskusje zostawmy na boku....
............
ciekawi mnie tylko, jakby się wypowiadał kol. sla jakby pytanie było takie.
chciałem kupić uzywaną beemkę z salonu niemeickeigo, cena nowego auta(np. lancera) nie jest wysoka, a wyposażenie niezłe... rozważaliście zakup nowego auta zamiast uzywki z salonu?
mam wrażenie, ze byłaby obrona zdania "kup nowego".... |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
Ostatnio zmieniony przez cns80 24-08-2010, 13:06, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Pawcho
Forumowicz Pawcho
Auto: Lancer 1.8 SB Intense
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 265 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 23-08-2010, 17:56
|
|
|
No znam sytuacje / dwie/ gdy w ASO po naprawach- większych wręcz sugerowali właścicielowi czy aby na pewno chce wpisu do książki serwisowej. Oczywiście nie chciał |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

|
Wysłany: 23-08-2010, 19:01
|
|
|
bastek1 napisał/a: | widzę, że wiele osób próbuje dyskusji z kol. sla....
mnie przekonał.... teraz wiem, że salony niemieckie są święte, zawsze jest to, co właściciel/pracownik mówi
|
Widzę, że niepotrzebnie czytałeś ten wątek, ponieważ masz problemy ze zrozumieniem.
Wyjaśnię Ci w dwóch zdaniach, zeby nie narażać Cię na brak przewodzenia w synapsach nerwowych.
1) kupno 2-3 letniego samochodu używanego w jakimkolwiek salonie autoryzowanym może być dobrym wyborem, jeżeli znamy jego historię i dostajemy na niego gwarancję( co ma miejsce w każdym rzetelnym salonie).
edit by cns80: I wycieczka osobista |
Ostatnio zmieniony przez cns80 24-08-2010, 13:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 23-08-2010, 19:12
|
|
|
o, tak
masz absolutną rację
ja to wiem, nie myslę. wiem
to co napisałeś to dogmat |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
jac
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.8 & Triumph Ameri
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2010 Posty: 299 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 23-08-2010, 21:16
|
|
|
sla napisał/a: |
1) kupno 2-3 letniego samochodu używanego w jakimkolwiek salonie autoryzowanym może być dobrym wyborem, jeżeli znamy jego historię i dostajemy na niego gwarancję( co ma miejsce w każdym rzetelnym salonie).
|
Mala informacja dla kol. sla odnosnie gwarancji z salonu na auto uzywane:
-gwarancja jest 3-miesieczna, mozna ja przedluzyc do max pol roku za doplata
-gwarancja jest tylko na silnik i skrzynie biegow
-gwarancja nie obejmuje elektryki, zawieszenia itp
-wyegzekwowanie tej gwarancji co jest w rzeczywistoscia wyegzekwowaniem naleznosci od ubezpieczyciela za "szkode" to droga przez rzeczoznawcow itp. = ja skrzynie biegow gdzie pracy bylo na 3 dni (z dowozem czesci) naprawialem 25 dni
aha i najwazniejsze gwarancja np u skody w programie Sprawdzone Auto obejmuje powyzsze naprawy wraz z robocizna do kwoty max 3500zl
[ Dodano: 23-08-2010, 21:23 ]
sla napisał/a: | Zawsze zostają znajomi. Ostatnio kupiłem od jednego znajomego Clio 19 letnie, równolatka mojej córki. Istne cacko, przebieg 85 tys.km serwisowany w ASO, zdrowa blacha, coby moje dziecko miało czym trenować po otrzymaniu prawa jazdy. |
Dwa lata temu kupowalem samochod dla zony od znajomych, 14 letnie Megane. Perelka, caly czas serwisowana, stan idealny itp.. zaplacilem troszke drozej bo przeciez warto - okazja.
przez prawie rok eksploatacji tyle kasy ile ja wlozylem w ten badziew.....a szczegolnie w zawieszenie to tego sie nie da opowiedziec normalnymi slowami. Tak szybko jak tylko moglem pozbylem sie tego smutku za polowe ceny i powiedzialem nigdy wiecej samochodow okazyjnych, od znajomych itp |
|
|
|
 |
Kjuba
Forumowicz
Auto: Lancer 1,8 Invite, Octavia 3RS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 137 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 23-08-2010, 21:30
|
|
|
jak kogoś stać na nowe to niech kupuje nowe. używane dla mnie to szajs i tyle. a przebiegi kręcone są na potęgę. czasami auto które ma 400 tys nagle ma tylko 150. i zastanawiające jest to że np w komisach w Szczecinie auta roczniki 2004-2007 mają tylko 150 tys km przejechane. i to praktycznie każde albo 140, 150, 160 i mało które więcej. dziwne że każdy tak równo jeździ i sprzedaje autko z takim przebiegiem. Polecam kupować uzywki - szczególnie to po powodzi - dla osób które lubią mnóstwo pieniędzy ładować w swój "dobrze " kupiony samochodzik. ja kupuje nówkę i się nie zastanawiam, dla mnie liczy się bezawaryjność, gwarancja i pewność, że to co kupuje jest dobre |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2010, 21:43
|
|
|
Kjuba napisał/a: | jak kogoś stać na nowe to niech kupuje nowe. używane dla mnie to szajs i tyle. |
rozumiem ze twoje stoi za szklana szyba i go nie uzytkujesz aby nie stalo sie szajsem |
|
|
|
 |
Izold
Forumowicz
Auto: Lancer SB 2.0 DiD Invite
|
Wysłany: 23-08-2010, 21:52
|
|
|
jac napisał/a: |
Dwa lata temu kupowalem samochod dla zony od znajomych, 14 letnie Megane. Perelka, caly czas serwisowana, stan idealny itp.. zaplacilem troszke drozej bo przeciez warto - okazja.
przez prawie rok eksploatacji tyle kasy ile ja wlozylem w ten badziew.....a szczegolnie w zawieszenie to tego sie nie da opowiedziec normalnymi slowami. Tak szybko jak tylko moglem pozbylem sie tego smutku za polowe ceny i powiedzialem nigdy wiecej samochodow okazyjnych, od znajomych itp |
No ale to raczej miałeś pecha.
Ja też uważam, że najlepszym źródłem kupna samochodu używanego są dobrzy znajomi lub rodzina (oczywiście mówię o pierwszych właścicielach samochodu kupionego w salonie w kraju).
Sam czekałem przez pewien czas, aż siostra mojej bardzo dobrej koleżanki będzie sprzedawała Subaru Forestera II. Jest dość zamożna i zmienia samochody co jakieś 3-4 lata. No i jakoś tak teraz by to mijało. Samochodem jeździ tylko do pracy (mieszka ok. 10 km. od mojego miasta), a w dalsze trasy jeżdżą furą męża. Samochód jest z polskiego salonu i wiem, że miał lekko przerysowany bok (bez blacharki) - stało sie to na parkingu u nas w pracy i widziałem go zaraz po tym.
No i jak takiego czegoś nie brać?
Niestety, jest za bardzo zadowolona z Forestera i uznała, że jeszcze trochę nim pojeździ
No i tak kupiłem nowego Lancera |
Ostatnio zmieniony przez Izold 23-08-2010, 21:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pawcho
Forumowicz Pawcho
Auto: Lancer 1.8 SB Intense
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 265 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 23-08-2010, 21:56
|
|
|
Kjuba hmm.wg Twojej logiki ciekawy jestem kto za kilka lat kupi ten szajs którym stanie się Twój misiek |
|
|
|
 |
|
|