Dlaczego nie poleca się diesli w Mitsubishi Lancer? |
Autor |
Wiadomość |
moku
Nowy Forumowicz
Auto: Renault
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-08-2010, 15:52 Dlaczego nie poleca się diesli w Mitsubishi Lancer?
|
|
|
Jak w temacie? Znajomy twierdzi, że to powszechna opinia, bo:
1. głośny
2. problemy z filtrem cząstek stałych
3. stara konstrukcja na pompowtryskiwaczach i awaryjna.
Chociaż to podobno silnik z VW więc powinien być nieawaryjny? |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 30-08-2010, 17:08
|
|
|
Podobno mają wprowadzić nowe Diesle Mitsubishi te same co w ASX-ach, a z tych z VW się wycofują. |
|
 |
Izold
Forumowicz
Auto: Lancer SB 2.0 DiD Invite
|
Wysłany: 30-08-2010, 17:16
|
|
|
Ja mam Lancera diesla i jestem bardzo zadowolony.
Ale moja opinia jest mało miarodajna, bo mam go dopiero od połowy lipca i przejechałem na razie tylko 2.300 km.. |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-08-2010, 17:35
|
|
|
moku, akurat te silniki maja kiepska slawe jesli chodzi o TDi od VAG...
Zwlaszcza od momentu gdy je na sile zaczeto dostosowywac do norm spalania i montowania DPF...
Znam 3 rozne osoby ktore mialy z nim problem, kazda w aucie innej marki i kilka ktore sobie chwala i na nic nie narzekaja...
Ogolnie jest to silnik fajny gdy jezdzisz w trasy, nie dajesz mu zbytnio popalic w stylu gaz do dechy, hamulec, gaz do dechy, hamulec itd.
Jak sie jedzie dlugo z obrotami na odpowiednim poziomie to nie ma klopotow z DPF, a sam silnik moze nie jest super kulturalny, ale jest calkiem dobra i bezawaryjna konstrukcja (oczywiscie trzeba tez dbac o turbinke itd.)
Niestety Lancer i 140KM pobudzają ludzi do jazdy nieco ponad normatyw, plus jazda po mieście, plus krótkie trasy... no i klopot z zapchanym DPF gotowy...
Jak ktos lubi diesla, i nie siedzi w miescie typu Krakow to nie ma co sie bac...
Ale ten nowy dieselek MIVEC moze byc znacznie lepszym rozwiazaniem, zwlaszcza jesli nie bedzie drozszy, a najlepiej tanszy |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
moku
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-08-2010, 18:04
|
|
|
Diesel MIVEC faktycznie może być fajny. Jednak na razie nie ma go w ofercie. W salonie nic nie wiedzą, żeby nowe silniki (1,6 benzyna i 1,8 diesel) miałyby być montowane do Lancerów. 80% jeżdżę po mieście, niskie spalanie by się przydało... Wszystkiemu winny filtr cząstek stałych. Czy te filtry często się psują? |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
|
Wysłany: 30-08-2010, 18:22
|
|
|
moku z tymi filtrami to jest tak bywa ze jezdza caly czas bez zadnych problemow a trafiaja sie i takie z ktorymi co chwile sie cos dzieje, na to madrego nie ma... roznica w zakupie miedzy dieslem a benzyna 1,8 jest jakas abstrakcyjnie wysoka zeby sie oplacalo inwectowac w klekota, no chyba ze ktos jest wielkim entuzjasta takich jednostek albo strasznie duzo jezdzi, ale to i tak pod warunkiemze nic sie nie bedzie wielkiego dzialo z tym silnikiem bo jesli odpukac DPF bedzie do wymiany to kolejne kilka tysi idzie w dieselka jako inwestycja, wg mnie nie warto... nowy DiD przypuszczalnie bedzie lepszy, ja mam oprocz 1,8 w lancerku jeszcze D4D w Yarisce, i HDi w Jumperze nie ma zadnych problemow z tymi silnikami wiec je moge smialo polecic, ale jak wiadomo Mitsu weszlo w konszakty z wieswagenem i w silnik TDi ktory generalnie najlepszej opinii nie ma |
|
|
|
 |
krig
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 DID
|
Wysłany: 30-08-2010, 19:44
|
|
|
Mitsubishi jak nic wybrało najgorszy silnik na rynku. Defekt goni usterkę, awaria ściga się z uszkodzeniami. Głośny jak lanc buldog i tylko do niedzielnej jazdy alte frau. Jakiś cud, że kręcą się w outlanderach, audi etc.
Każda sroka swój ogon chwali. Dla mnie diesel w lancerze nie jest za głośny, przyjemnie i równo mruczy, co więcej wolę jego brzmienie niż 1,8 w 4000 obr. Dynamika DID-a jest świetna, 6 biegów, małe spalanie... I wiecie co, jeżdżę głównie po mieście od ponad 1,5 roku. Mam na liczniku 45 000 i nic mi w tej konstrukcji nie przeszkadza, no może poza długawym nagrzewaniem, po którym można cisnąć ile się chce. Nawet rura wydechowa wygląda normalnie przez średnicę w porównaiu do benzynowych parówek bez najnowszych nakładek.
Ja diesela polecam, choć różnica w cenie jest zauważalna. Nie powiem, że nie chciałbym nowej konstrukcji mitsu. Wygląda ciekawie, choć moment obrotowy ma trochę mniejszy. W czasie powstawania lancera DID nowa konstrukcja była pewnie na papierze, a stara vw jest bardzo dobra i sprawdzona, pomimo narzekań malkontentów i rozżalonych marud.
Jakby co to ja DPF-a nie mam. |
|
|
|
 |
moku
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-08-2010, 20:28
|
|
|
Można kupić diesla bez DPF? |
|
|
|
 |
jazy1
Mitsumaniak
Auto: Lancer 2008 DID
|
Wysłany: 30-08-2010, 20:39
|
|
|
Ja mam Lancera diesla od maja 2008 i jestem bardzo zadowolony. |
_________________ jazy1 |
|
|
|
 |
Izold
Forumowicz
Auto: Lancer SB 2.0 DiD Invite
|
Wysłany: 30-08-2010, 20:56
|
|
|
moku napisał/a: | W salonie nic nie wiedzą, żeby nowe silniki (1,6 benzyna i 1,8 diesel) miałyby być montowane do Lancerów. |
Chyba będą, bo MMC najwyraźniej chce jak najszybciej "spuścić" egzemplarze z silnikami 2.0 DiD 140 KM.
Chyba tylko tak można tłumaczyć rabat 15.000 zł. na tegoroczne modele.
Do maja tego roku sprzedawali modele z 2009 r. i dawali wtedy upust tylko w wysokości 9.000 zł.
[ Dodano: 30-08-2010, 21:00 ]
moku napisał/a: | Można kupić diesla bez DPF? |
Kiedyś podobno MMC kierowało na polski rynek diesle bez DPF. Teraz już raczej nie. |
|
|
|
 |
el_diablo
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Gru 2008 Posty: 240 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 31-08-2010, 11:25
|
|
|
Cytat: | Firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC) pokaże europejską wersję modelu i-MiEV na tegorocznym salonie samochodowym w Paryżu, który odbędzie się w dniach od 30 września do 17 października (wystawa dostępna będzie dla szerokiej publiczności od soboty 2 października).
Na stanowisku w hali nr 3 firma MMC zaprezentuje 12 pojazdów (7 podczas dni dla prasy). Będą to między innymi:
- debiutujący niedawno, kompaktowy crossover ASX (w Japonii RVR) wyposażony w nową niskoemisyjną jednostkę wysokoprężną 4N13,
- Lancer Sportback (Galant Fortis Sportback w Japonii) obecnie również z tym samym silnikiem 1.8 DiD o mocy 150 KM,
- średniej wielkości crossover Outlander 2.2 DiD, którego nowy 177-konny silnik 4N14 pochodzi z tej samej rodziny innowacyjnych jednostek wysokoprężnych.
|
http://www.samar.pl/index...sec,4&new=59339 |
_________________ Lancer Sportback 1.8 Invite CVT - od ponad 10 lat |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 31-08-2010, 12:58
|
|
|
Cytat: | W salonie nic nie wiedzą, żeby nowe silniki (1,6 benzyna i 1,8 diesel) miałyby być montowane do Lancerów. |
Raczej "nie chcą wiedzieć". Lancerki z nowymi didkami z ASXa będą w PL w pierwszej polowie września. |
|
|
|
 |
moku
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-08-2010, 17:48
|
|
|
A jakieś orientacyjne ceny? O wiele droższe od obecnych wersji? |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 02-09-2010, 15:04
|
|
|
Tego nie wiadomo. Pewnie dopóki nie wypuszczą wszystkich starych 2.0 didków, siedzą cicho z cenami nowych 1.8 D Mivec. Sam jestem ciekawy.... |
|
|
|
 |
moku
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-09-2010, 17:03
|
|
|
Tak dywaguję. Jeżeli ASX z silnikiem 1.8 DID MIVEC (150KM) kosztuje w wersji Invite 86 990zł to Lancer z takim silnikiem też będzię chyba w tej cenie (mniej więcej)? |
|
|
|
 |
|