Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Niezapłacone mandaty
Autor Wiadomość
observer 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma II 1.8GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-09-2010, 08:54   

sla, wyjątek obala regułę, a nie potwierdza.
Ja nie wiem jak jest , ale wydaje mi się że zablokowanie całego konta to duże ryzyko. Ktoś np. nie płaci mandatu (powód obojętny), blokują mu całe konto, traci jakiś kontrakt na milion zł, lub nie może zapłacić za taksówkę aby zawieźć chorego na zawał ojca i ten umiera. Wydaje mi się że śmiało mógłby się domagać odszkodowania. Środek przymusu musi być (powinien być) proporcjonalny do wykroczenia.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-09-2010, 10:12   

robertdg napisał/a:
jest tylko zajęta nalezna suma

No to może nazwa banku?

Czyli jednak ING jest po jasnej stronie mocy :twisted:

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 12-09-2010, 12:30   

observer napisał/a:
sla, wyjątek obala regułę, a nie potwierdza.
Niezłe, ale nieprawdziwe.
Exceptio probat regulam (łac.)
Źródło: łacińska formuła prawna
robertdg napisał/a:
jest tylko zajęta nalezna suma, bynajmniej ja tylko z takimi przypadkami się spotykałem.

Ja się spotykałem zawsze z blokadą całego konta. Tak czy siak nie ma o co kruszyć kopii, a mandat i tak trzeba zapłacić.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 12-09-2010, 13:01   

W ING "procedura" wygląda tak:

1. Blokada na rachunku = kwota mandatu + opłata komornicza.
2. Lista polecony z Urzędu skarbowego z nakazem płatniczym:
a) Odbierasz i gdy do US dociera potwierdzenie zwrotne blokada znika wraz ze środkami :)
b) Nie odbierasz po dwóch tygodniach poczta zwraca do US niedoręczone pismo. US Wysyła jeszcze raz a poczta na awizo zaznacza że nieodebranie przez 2 tygodnie równoznaczne jest z doręczeniem. Po dwóch tygodniach to samo pismo (o doręczeniu) dostaje US i blokada znika wraz ze środkami.
3. Na koniec okresu rozliczeniowego w baku (ING przypomnienie autora) pojawia się prowizja 15zł za omawianą transakcję :P

Jednym słowem pełna kultura "klient" nie musi się o nic martwić że zapomni :)

KlaudiuszBdg 
Mitsumaniak

Auto: Colt '00
Wysłany: 12-09-2010, 17:18   

No ja rozumiem ze wlasnie roznie bywa, dlatego mozna pisac pismo o rozlozenie na raty, zwykle nie maja powodow sie nie zgodzic z tego co wiem :)

PS Pytanie tylko czy wiecej policza sobie za opcje "na raty" czy "my sie o swoje upomnimy" jak znam zycie to niestety to pierwsze...

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 12-09-2010, 21:14   

robertdg napisał/a:
dostarczenia przez U.S. pisma z informacja o wejściu na konto i zajęciu naleznej kwoty, ale nie blokadzie konta - w momencie gdy są środki na koncie
Mandat bodaj 200 czy 300 PLN, na koncie parę tysięcy, limity kart stare, więc po 3500. Blokada całości bez jakiejkolwiek informacji (żona dowiedziała się w sklepie, że nie może zapłacić kartą, poszła do bankomatu i też nie wypłaciła), po telefonie do banku pierwsze pytanie: a mandaty popłacone?, jeszcze zanim się przedstawiłem, więc wiedzieli co może być powodem.
Bank PKO SA.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 12-09-2010, 22:09   

piomic napisał/a:
Bank PKO SA.

Najwyższa pora zmienić bank. Za taki numer ja bym im już złotówki nie dał do potrzymania.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 12-09-2010, 22:26   

Dokładnie w ING ściagaja tylko dana kwotę, albo miałem sytuacje, że przysłali pismo do pracodawcy i on zapłacił potrącając mi.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 13-09-2010, 07:51   

sla napisał/a:
krzychu napisał/a:
O ile wiem zależy to tylko do badziewności banku
To źle wiesz. Blokują konta we wszystkich bankach.
Mi blokują tylko konkretną kwotę. BZ WBK

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 13-09-2010, 10:10   

jaca71, ja jestem w PKO BP. W sobotę odebrałem pisemko, że na koncie zostało zabezpieczone mienie w wysokości 100zł (mandat) + 17,50zł (jakieś tam koszta operacyjne).
Z tego co napisałeś, nie mam się o nic martwić - po zwrocie do US kwotę sami zagarną? :wink:

FIESTA ST150

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 13-09-2010, 13:46   

ja dziś zapłaciłem 200 zł po 3 miesiącach... jeszcze mi 50 zostało :)

Obecnie: F34

JayChyl 
Mitsumaniak

Auto: EA5A 01' Avance TipTr.
Wysłany: 13-09-2010, 17:35   

Dodam tylko, że od mandatów (jest to grzywna a nie należność wymagalna lub publiczno-prawna) nie ma odsetek za zwłokę. Są tylko koszty komornicze.

Silverrr 
Mitsumaniak
Jackdaw

Auto: Lancer SB 2008 1.8 Invite
Wysłany: 18-09-2010, 20:34   

KlaudiuszBdg napisał/a:
No ja rozumiem ze wlasnie roznie bywa, dlatego mozna pisac pismo o rozlozenie na raty, zwykle nie maja powodow sie nie zgodzic z tego co wiem :)

PS Pytanie tylko czy wiecej policza sobie za opcje "na raty" czy "my sie o swoje upomnimy" jak znam zycie to niestety to pierwsze...

Ja w styczniu dostałem 3 paczki i sam, bez żadnych pism, zacząłem wpłacać przez pół roku po 50zł :D Niedawno przyszło pismo z US z wydziału egzekucyjnego, że mam się u nich stawić :D Wydrukowałem potwierdzenia przelewów i udałem się do nich. Spytałem o co chodzi i bingo :) "Niezapłacony mandat". Rzuciłem świstkami i gość stwierdził, że dołączy do akt. Salute :)
Sprawdzałem to pismo, które należy wysłać do US z prośbą o rozłożenie na raty... odechciało mi się czytając, że mam wpisać kto, gdzie, ile, po co, na co zarabia, jakie są koszty, wymiary i jak często spuszczam wodę w kibelku. Pff... sam sobie rozłożyłem i kładę lachę :D

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 27-09-2010, 21:51   

Silverrr napisał/a:
Sprawdzałem to pismo, które należy wysłać do US z prośbą o rozłożenie na raty... odechciało mi się czytając, że mam wpisać kto, gdzie, ile, po co, na co zarabia, jakie są koszty, wymiary i jak często spuszczam wodę w kibelku. Pff... sam sobie rozłożyłem i kładę lachę :D

ale o rozłożenie na raty nie piszesz do US, tylko do urzędu wojewódzkiego, czy jakos tak
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

Cichanos
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2010, 22:08   

Z ostatniej chwili (tygodnia) :

ostatnio do pracowników którzy mieli nie zapłacone i zaległe mandaty karne przyszedł poborca podatkowy z Urzędu Skarbowego :cry: Wcześniej z tego co mi mówiono przychodziły zawiadomienia do uregulowania mandatów.

Na plus całej sprawy zaliczyć można że wizyta tego smutnego pana nic nie kosztuje poza kosztami zaległych mandatów + złotówkowe odsetki.

Odpowiedz do tematu