Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak się dostać do zamkniętego bagażnika?
Autor Wiadomość
Bodek 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 SE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-09-2010, 07:55   Jak się dostać do zamkniętego bagażnika?

Panowie. Jak w temacie. Przewoziłem sprzęty i drutem związałem zamek bagażnika (przez środek zamka) i sprzęt by klapa nie latała. Po zamknięciu bagażnik już się nie otwiera (oczywiście musiałem coś poprzestawiać w zamku; uchwyt do otwierania od środka ma opór). Od środka nie ma możliwości dostania się do zamka, jest schowany za próg bagażnika. Nie mam szczerze powiedziawszy zielonego pojęcia co można z tym zrobić. Rozbieranie połowy auta jest co najmniej bezsensu. Usunięcie zamka ok ale jak :? Może ktoś na coś wpadnie?

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 16-09-2010, 08:12   

Od srodka bagaznika powinienes miec dostep do zaczepu zamka - dwie sruby z lbem na klucz 10. Nie pamietam czy czasem nie jest on czesciowo zasloniety przez plastikowa listwe. Przy zamknietym bagazniku bedziesz musial ja moze polamac. Ale wykrecajac sruby klapa Ci sie otworzy razem z mocowaniem.
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

Bodek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-09-2010, 08:26   

Odkręciłem wszystko co łączyło uchwyt z karoserią.. poszło. Nawet nie musiałem listwy ruszać. Kawałek druta tkwił w zamku, grunt że działa. Dzięki Sampler. The end.

Dzik 
Mitsumaniak

Auto: CB4W
Wysłany: 16-09-2010, 10:40   

Przy okazji bagażnika podepne się od temat. W zamku bagażnika mamy ptzesowke bodajże lock/ unlock. Jaka to pełni funkcje blokowania? Nie miem odwagi przetestowac :P

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 16-09-2010, 11:53   

Cytat:
Przy okazji bagażnika podepne się od temat. W zamku bagażnika mamy ptzesowke bodajże lock/ unlock. Jaka to pełni funkcje blokowania? Nie miem odwagi przetestowac :P

Podpinam się pod to pytanie :D

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

MacFly 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5 V6 :]
Wysłany: 16-09-2010, 11:54   

Dzik napisał/a:

Mi się kiedyś przestawiło na lock i nie mogłem otworzyć klapy bagażnika z wajchy przy siedzeniu kierowcy, tylko kluczykiem, a mi kluczyk nie działał więc przez miesiąc jeździłem i nie mogłem otworzyć bagażnika, dopiero później coś tam potrzebowałem wyciągnąć i się wbiłem do bagażnika przez tylną kanapę i zobaczyłem takie białe coś przestawiane na lock :) Przestawiłem na unlock i znów wszystko działa :D

Takie małe sprostowanie bo za szybko to pisałem i małe nie porozumienie wyszło, u mnie od samego początku nie mogę otworzyć klapy bagażnika za pomocą kluczyka

Ostatnio zmieniony przez MacFly 16-09-2010, 18:21, w całości zmieniany 1 raz  

Bodek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-09-2010, 13:35   

Zgadza się. Zawsze to było dla mnie zagadką. Dlaczego po przełączeniu na lock nie można kluczykiem (ani wajchą w środku) otworzyć bagażnika. Jedyne logiczne wytłumaczenie to takie że jak się przewozi zwłoki to w razie zatrzymania przez służby tłumaczy się kulturalnie, że zamek szlag trafił :P

Cacper 
Mitsumaniak

Auto: Gal 2.5 V6 & Lancer 1.6
Wysłany: 16-09-2010, 15:30   

W jednej z opcji (niepamiętam z którą) działa i kluczyk i linka ze środka, po przestawieniu tylko kluczykiem. To taka opcja dla serwisu, żeby nie gmerali w bagażniku jak się im odda kluczyk serwisowy

Dzik 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-09-2010, 17:49   

Ha, ha. Bez sensu :mrgreen:

bartezr 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 16-09-2010, 18:01   

u mnie po przestawieniu na lock bagaznik otwiera sie tylko kluczykiem, na pozycji unlock otworzy sie zarowno dzwignia kolo siedzenia jak i kluczykiem.

Cacper 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-09-2010, 18:40   

Dzik napisał/a:
Ha, ha. Bez sensu

Zwykle jeśli czegoś nie rozumiemy wydaje się bezsensu. Jeśli Japończycy coś robią to ma sens. Po zablokowaniu bagażnika w serwisie zostawiamy trzeci tzw. serwisowy kluczyk, którym można jedynie uruchomić stacyjkę. Do bagażnika od środka również sie nie dostaniesz (blokada bolców). Jest to zabezpieczenie rzeczy w bagażniku bez konieczności ich wyjmowania. I co to jest bez sensu?

Dzik 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-09-2010, 18:53   

No tak, jak koleś chce coś ukraść z bagażnika to na pewno nie uchyli kanapy. Szczególnie, ze właściciel siedzi w domu i jest pewny, ze z japonczykami przechytrzyl wszystkich. Jak się nie ma zaufanych w tym przypadku mechanikow to się podczas naprawy siedzi na tylku i patrzy co majstruja.

Cacper 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-09-2010, 19:38   

Wróćmy do tematu, polecam lekturę książki obsługi - wszystko jest wyjaśnione.

menic 
Forumowicz

Auto: Galant V6 sedan, 97
Wysłany: 24-09-2010, 11:55   

Mi się zdarzyło coś takiego (Lock) z pełnym bagażnikiem, załadowanym na wycieczkę. Nie dało się otworzyc kluczykiem, ani wajchą - trzeba było się dobrać przez tylną kanapę i unlock zrobić...

star 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,5 v6 Sedan 98'
Wysłany: 27-11-2010, 12:46   

Witam, również mam problem z bagażnikiem. Mianowicie bagażnik nie chciał mi się domknąć ( dopiero przy mocniejszym dociśnięciu się zamykał) Więc postanowiłem przełączyć dla próby na "lock". Po przeczytaniu tego tematu już wiem, że było to błędem :) . Więc wszedłem do bagażnika otworzyłem go, po czym przełączyłem ponownie na tryb otwarty. Myślałem, że moje problemy tutaj się zakończą, jednak nic bardziej mylnego. Okazało się , że dźwignia otwarcia bagażnika przy fotelu nie ma zupełnie żadnego oporu. Tutaj mam pytanie , czy jest to spowodowane uszkodzeniem mechanicznym linki czy bardziej strona leży gdzieś przy mechanizmie otwarcia w bagażniku ? Dodam że niestety nie posiadam w swoim samochodzie otwarcia bagażnika poprzez kluczyk.

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz do tematu