[MSS DID] Pada turbina? |
Autor |
Wiadomość |
Zwierzu
Forumowicz

Auto: Outlander Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-10-2010, 16:05 [MSS DID] Pada turbina?
|
|
|
Witam
Co jakis czas tak mniej wiecej raz na 4 tyg podczas jazdy dajac gazu obroty rosna a auto bardzo slabo sie rozpedza. Po zatrzymaniu wylaczeniu silnika i wlaczeniu przestaje sie tak dziać.
MSS przebieg 95 tys.
Jesli to turbina to jakie koszty regeneracji?
Gdzie regenerowac? |
|
 |
rznorman
Nowy Forumowicz
Auto: mss 1.9 DID
|
Wysłany: 14-10-2010, 21:12
|
|
|
Wymieniałem niedawno turbinę w http://www.turboexpert.pl/, tzn. zadzwoniłem, następnego dnia wysyłają turbinę po regeneracji ty masz 7 dni na odesłanie swojej, jeżeli nie odeślesz tracisz gwarancję. Koszt 700,- + 50,- kurier.
Wg. mechanika turbina wygląda dobrze, choć w moim przypadku niewiele mi wymiana pomogła. Samochód od pewnego czasu traci moc myślałem, że może to wina turbiny i ją wymieniłem i dalej nic. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 14-10-2010, 21:36
|
|
|
W takim razie będzie to sprawa elektroniki, kto Ci zdiagnozował wadliwą turbine
Powinienes sie udac na diagnostyke komputerowa. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
rznorman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-10-2010, 21:20
|
|
|
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, turbina była do wymiany, a słowa "turbina wygląda dobrze" dotyczyły nowej turbiny.
Diagnostykę komputerową wykonałem w 3 różnych miejscach i generalnie niczego nie wykazały. Chociaż podczas ostatniego "badania" wyszło, że turbina daje zbyt niskie ciśnienie (to już na nowej turbinie), po dokładnym przeglądzie wszystkiego (zawór egr, płukanie przepływki, udrożnienie katalizatora, sprawdzenie szczelności przewodów) auto dalej muliło, natomiast po przejechaniu ok. 15km nagle zaczął ciągnąć jak dawniej. Moje szczęście trwało krótko po 2-3 dniach wszystko wróciło do wcześniejszego stanu. Czasami pociągnie lepiej, lecz właściwie ciągle strasznie muli. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-10-2010, 21:38
|
|
|
Omin czujnik korekcji cisnienia doładowania, jeżeli pomoze, to zakup nowy i wymień całkowicie. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
rznorman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-10-2010, 19:03
|
|
|
Mechanik podpinał turbinę "na krótko" i twierdzi, że daje zbyt niskie ciśnienie (bije do 100, a powinna dwa razy tyle). Już się zastanawiałem czy ta "nowa" turbina nie jest felerna, ale jak już pisałem raz auto ciągnie przez cały dzień, raz nie. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 16-10-2010, 20:02
|
|
|
Zawór waste gate steruje cisnieniem doładowania, wiec jeżeli wirnik strony zimnej i goracej jest caly, to raczej nie jest wina turbiny, w sensie elementu napedowego, tylko wada wynika ze sterowania |
 |
|
|
|
 |
Witoldu
Forumowicz
Auto: SpaceStar 1,3
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Paź 2010 Posty: 42 Skąd: Polska
|
Wysłany: 02-11-2010, 23:45
|
|
|
pochyl się na silnikiem i patrz na turbo poproś kogoś aby odpalił furę - po odpaleniu metalowy pręcik przymocowany do metalowej gruszki z gumowym wężykiem ma wykonać ruch posuwisty w stronę gruszki około 0.4 cala w ciągu 2s od momentu odpalenia - jak to robi to sterowanie masz na 93.8% sprawne. |
|
|
|
 |
|