lampka osrzegawcza kontroli silnika DID 115KM |
Autor |
Wiadomość |
JeRo
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DID 115 KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-10-2010, 22:16 lampka osrzegawcza kontroli silnika DID 115KM
|
|
|
Witam, problem dotyczy zapalającej się lampki kontroli silnika. Lampka zapala się tylko przy wysokich obrotach, przeważnie na 3 i 4 biegu powyżej 3 tyś obrotów, po czym gaśnie. Silnik pracuje równo, przyspiesza żwawo. Podpięcie pod komp nic nie wykazuje. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 26-10-2010, 23:09
|
|
|
zmień diagnoste |
|
|
|
 |
JeRo
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 27-10-2010, 06:28
|
|
|
ok. tylko gdzie oprócz ASO można podpiąć pod kompa DID-a 115, w wielu warsztatach usłyszałem, że tego modelu nie podepną. Jak, ktoś wie gdzie można tanio zdiagnozować na Śląsku niechaj pisze. W ASO zaśpiewali 150 zł za podpięcie. |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
|
|
|
 |
JeRo
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 27-10-2010, 08:01
|
|
|
gulgulq masz rację za podpięcie w Renault chcą 95zł. Będę jeszcze rozmawiał, czy dadzą radę podpiąć moje autko. Zastanawiam się tylko czy komputer wykaże usterkę, jeśli kontrolka zapala się tylko na chwilę i gaśnie. Mój mechanik stwierdził, że tylko w przypadku, kiedy pali się non stop komp wykazuje błąd, a tak tak to zostaje wykasowany i komputer nic nie wykazuje. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
|
Wysłany: 27-10-2010, 08:42
|
|
|
JeRo napisał/a: | Mój mechanik stwierdził, że tylko w przypadku, kiedy pali się non stop komp wykazuje błąd, a tak tak to zostaje wykasowany i komputer nic nie wykazuje. |
zmień mechanika albo niech mechanik przekwalifikuje się na bajkopisarza .
Ecu rejestruje błędy nawet te co nie wywołują zapalenie się lampki check engine |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 27-10-2010, 09:04
|
|
|
JeRo napisał/a: | Mój mechanik stwierdził, że tylko w przypadku, kiedy pali się non stop komp wykazuje błąd, a tak tak to zostaje wykasowany i komputer nic nie wykazuje. | Nie prawda, jeżeli pali się ciagle CE, to mamy do czynienia z błędem stałym zapisanym w pamięci ECU, jezeli CE zapali się na chwile, to mamy do czynienia z błędem tymczasowym, który zostaje zarejestrowany w pamięci ECU
gulgulq napisał/a: | w serwisie Renault powinno być ciut taniej | jesteś pewien, że Renówkowska sonda będzie współpracować z Mitsiubiśi
JeRo, poszukaj kontaktu do Adamus Mikołów - z Tychów daleko nie masz, kontakt znajdziesz tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3761 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
JeRo
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 27-10-2010, 09:49
|
|
|
robertdg ten mechanik to właśnie Adamus Wojciech z Mikołowa. Wstępnie wymieniliśmy zaworek (chyba przy wtryskach- laik ze mnie ), ale jak do tej pory jak kontrolka mrugała na wysokich obrotach tak mruga . Dzwoniłem do Adamusa, kazał tankować lepsze paliwo i pojeździć przez jakiś czas agresywniej. Jak stwierdził jeśli to nie pomoże może to być zużyty wtrysk a to już spory wydatek rzędu 1100. Pojeżdżę, zobaczę, zastanawiające jest tylko, że nie ma żadnych objawów (kopcenie, szarpanie). Wkurza mnie to, może poświęcę się i wydam te 150zł w Aso, tylko czy warto i czy będzie jednoznacznie wiadomo gdzie i w czym tkwi błąd. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 27-10-2010, 09:57
|
|
|
JeRo, wtryski można sprawdzić na przelewie, jezeli to co gulgulq pisze się potwierdzi, jestem w stanie pomóc w obu kwestiach |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
JeRo
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 27-10-2010, 10:14
|
|
|
robertdg dzięki, podjadę na kompa jak się da to do Renault jak nie to do Aso, Zobaczymy czy coś wykaże, popytam ile za sprawdzenie wtrysków. Tak na marginesie dzięki za ewentualną pomoc. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 27-10-2010, 10:28
|
|
|
JeRo, sprawdzenie wtryskiwaczy na przelewach, to 2 min roboty, ale jezeli bedzie to chodzic pod sondą Renault, to rownie dobrze można rzucic okiem na parametry. |
 |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
|
Wysłany: 27-10-2010, 12:30
|
|
|
co do objawów że zapala się na wysokich obrotach i na wyższych biegach to może to wygląda mi na to że coś z regulacją ciśnienia powietrza doładowanego.
sam możesz sprawdzić niektóre komponenty
 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 27-10-2010, 13:02
|
|
|
robertdg napisał/a: | jesteś pewien, że Renówkowska sonda będzie współpracować z Mitsiubiśi
|
w silnikach DI-D stosowanych w Carismach z Mitsubishi jest tylko plastikowa pokrywa
kiedyś byłem w rzeszowskich serwisie na wymianie rozrządu i pytałem o podpięcie - powiedzieli mi że podpiąć mogą ale nic to nie daje bo nie mają oprogramowania do Di-D'ów |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
JeRo
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 27-10-2010, 13:07
|
|
|
pawelsonx dzięki, tylko zastanawia mnie to, że nie ma żadnych odczuwalnych sygnałów świadczących o błędzie, cóż podepniemy pod komputer zobaczymy co pokaże. Dopiero we wtorek będę mądrzejszy czy ECU coś wykaże. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 27-10-2010, 13:13
|
|
|
gulgulq, ale podpinałeś pod Renówkowską sonde, i masz pewność, że działa i nic nie pójdzie z dymem
JeRo, a jakieś wrażenia akustyczne nie towarzyszą |
 |
|
|
|
 |
|