Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA2W] Problem z lusterkiem wewnętrznym
Autor Wiadomość
bongo_22 
Mitsumaniak
baja bongo w kongo

Auto: EA5W Avance, Proton 415 GLXi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-10-2010, 14:12   [EA2W] Problem z lusterkiem wewnętrznym

Witam wszystkich. Tak jak w temacie :( . Rozbierałem środkowy panel, żeby wymienić podświetlenie i niechcący przywaliłem głową w lusterko. Coś się obluzowało i od tej pory na każdej nierówności drży jak dziewica przed pierwszym razem. Strasznie to wkurzające. Może ktoś wie, jak je zamocować z powrotem "na sztywno"?

Pozdro

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 28-10-2010, 14:49   

W lusterku masz dwa ustawienia za pomocą "bolca" z tyłu spróbuj go przestawić. Usłyszysz charakterystyczne "kliknięcie" jeśli go nie usłyszysz to może oznaczać, że jakiś plastikowy zatrzask się ułamał.

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

bongo_22 
Mitsumaniak
baja bongo w kongo

Wysłany: 28-10-2010, 15:03   

Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Lusterko jest poluzowane na stalowym mocowaniu do szyby, a nie przy bolcu do ustawiania dwóch pozycji czy na"kulce".

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 28-10-2010, 15:27   

Aby wyjąć lusterko musisz nacisnąć z góry taką zapadkę:

Spróbuj zdjąć lusterko i ponownie założyć na mocowanie szyby , może seskoczyło z bolców?
Renata
EA5W

bongo_22 
Mitsumaniak
baja bongo w kongo

Wysłany: 04-11-2010, 14:54   

Dzięki za odpowiedź i zdjęcia. Spróbuję je zdjąć, aczkolwiek czuję, że zabawa z tym będzie na dłuższy czas :roll:

pipi_ja 
Forumowicz

Auto: Galant EA 2.5 V6
Wysłany: 04-11-2010, 15:18   

Prawdopodobnie jak walnąłeś głową odkształciła się blacha poprzez którą zamocowane jest lusterko. Na pierwszej fotce ją widać. Wyciągnij ją z mocowania i delikatnie rozklep na czymś płaskim tak aby śruba widoczna na 2 zdjęciu dosyć ciasno w nią wchodziła. Potem poskręcaj wszystko do kupy i będzie dobrze.

Przerabiałem to samo po wymianie szyby. Wykręcenie śruby z mocowania lusterka jest problematyczne ale da się to zrobić. Na fotkach wyżej widać jak ktoś z nią walczył ;)

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 04-11-2010, 17:53   

W razie jak sobie nie poradzisz zapraszamy na spota, tam na pewno ci ktoś pomoże....;-)

misiek510 
Mitsumaniak
Mitsu rządzi :D

Auto: Galant EA2A
Wysłany: 25-03-2011, 00:03   

Muszę trochę odświeżyć temat, ponieważ mam problem z zamocowaniem lusterka nasz szybę...
Na zdjęciach:

tutaj jest wkręt, ale to z z powodu stanu starego uchwytu(był jako wypełnienie bo lusterko było klejone) i już go usunąłem i ten drucik jest w uchwycie w lusterku jak widać na 1 zdjęciu
ogółem mam lusterko z uchwytem ( pierwsze zdjęcie) no i uchwyt na szybie (drugie zdjęcie) i niech mi ktoś powie czy jest jakaś filozofia wkładania tego lusterka? Bo za cholerę nie chce wskoczyć, na siłę próbowałem to nic z tego nie wyszło :evil:
Moje podejście polegało na wsunięciu od dołu, próbowałem trochę pod kontem ale nic z tego, anie chcę ułamać tego uchwytu bo tylko z jego powodu kupowałem lusterko :doubt: poprzedni uchwyt to był przycinany i klejony (nie przeze mnie)

"Kto pyta, nie błądzi" ^^

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 25-03-2011, 08:19   

misiek510 miałem ten sam problem. Mi lusterko wypadło podczas jazdy po dziurach. Na pierwszym foto widzisz takie aluminiowe paski po bokach trzymające sprężynkę? To one sa wygięte do środka i uniemożliwiają wsunięcie lusterka w uchwyt na szybie. Jak będziesz próbował je odgiąć na zewnątrz to się ukruszą. Zrób jak ja, mianowicie połam je, wywal tą sprężynkę i nasmaruj miejsca przylegające np. Poxipolem i wklej lusterko. To mocowanie jest ogólnie badziewne, dostaje luzów, lusterko zaczyna drżeć. Po wklejeniu cisza i spokój, zero luzu i drgań.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 26-03-2011, 10:14   

Miałam to samo. Chcąc przekręcić kluczyk w stacyje od strony pasażera uderzyłam głową w lusterko , i oto co się stało.

Z pomocą przyszedł mi kolega TRAWOR76 że ma potrzebną dla mnie część. Tak więc zmieniłam i założyłam lusterko na szybę.
Renata
EA5W

wilukce 
Mitsumaniak

Auto: Astra
Wysłany: 26-03-2011, 14:23   

Hugo napisał/a:
Poxipolem

Albo bezbarwny silikon :)
3. RENAULT SCENIC 1.9dCi 105KM M/T 2003 (sprzedany)
4. MITSUBISHI GALANT 2.5 V6 A/T + LPG 1999 (sprzedany)
5. RENAULT Clio II 1.2 8V 1998 (sprzedany)

Odpowiedz do tematu