stłuczka |
Autor |
Wiadomość |
orz1
Mitsumaniak

Auto: mitsubishi Colt CAO 1.6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 147 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 11-11-2010, 00:58 stłuczka
|
|
|
Witam, niedawno (czyli ok godz temu) miałem stłuczkę, koleś peugeotem wjechał mi w tył. Na szczęście nic nikomu się nie stało, ale tylni zderzak do wymiany , cena ok 150zł, tylna klapa podobnie( cała pogięta ale szyba cała:) ) cena pewnie też ok 250zł, ale najbardziej zastanawia mnie belka nad zderzakiem ( tam gdzie jest zamek i napisy " mitsubishi" oraz colt glxi) jest pogięta a prostowanie nie za bardzo mi by się podobało. co do reszty to tłumik głośno chodzi, oparcia foteli , nawet z lewej strony błotnik koło lampy troszkę podgięty, ale co dziwne lampy całe oprócz przeciwmgielnego.(mocowanie zderzaka i wiele innych rzeczy pewnie też jest rozwalone których nie widać gołym okiem)
Mam dane kolesia, wszystko spisane pojutrze idę do ubezpieczalni, i czekam na rzeczoznawce.
I tutaj rodzi się pytanko związane z tą belką, dostanę gdzieś taką, i jak z wymianą??
Dzięki za wszelkie podpowiedzi
p.s. fotki wstawię jutro jak tylko je zrobię |
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 11-11-2010, 11:07
|
|
|
Ta belka to niestety pas tylny.
Pasa w zamienniku nie dostaniesz, bo z tego co wiem nie występuje, ASO zabije Cię ceną, pozostaje wyciąć z jakiegoś dawcy.
Zanim zaczniesz kupować, pogadaj z blacharzem, bo jest w miarę dobry dostęp od tyłu do „belki” więc powinno się dać uratować starą.
Wrzucaj fotki. |
|
|
|
 |
orz1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-11-2010, 11:26
|
|
|
wczoraj zobaczyłem że koła coś po skosie idą (od góry w duł) dzisiaj idę do firmy ubezpieczeniowej i zobaczymy co powie rzeczoznawca.
Do tego oparcia foteli nie za bardzo działają, i przedni panel (ten czarny) połamany jak radio wyleciało. |
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
emilok
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W GLS '97 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 145 Skąd: Andrychów
|
Wysłany: 12-11-2010, 11:53
|
|
|
Z tego co widać to już szkoda całkowita na 100%. Pas tylny, zderzak, klapa, lampy ( bo pewnie zaczepy siadły) policzą po cenie z ASO i już będzie przewyższało wartość auta... |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14371 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 12-11-2010, 12:13
|
|
|
Też uważam, że będzie szkoda całkowita. |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2010, 13:56
|
|
|
Cezar napisał/a: | orz1, oby Ci szkody calkowitej nie wklepali |
Czemu przestrzegasz przed szkodą całkowitą? Wystarczy, że zdecyduje się zatrzymać "wrak" i zawnioskuje o wypłatę różnicy wartości samochodu i wartości wraku, za co spokojnie naprawi samochód. |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-11-2010, 14:30
|
|
|
100% szkoda całkowita, uszkodzeniu uległy:
lampy tylne (pewnie mocowania popekaly)
klapa tylna (za sama klape szkoda calkowita)
zderzak
listwy zderzaka
wzmocnienie tylne z pasem tylnym
podluznice
podloga bagaznika
rozepchaly sie boki (dlatego wrazenie krzywo stojacych kól i nie mozność otwarcia tylnych kanap)
napewno znajdzie się jeszcze wiele drobnych uszkodzen. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
orz1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-11-2010, 16:15
|
|
|
Dopiero wróciłem od lekarza, możliwe uszkodzenie kręgosłupa szyjnego, ehh same problemy. Szkoda mi go kasować bo silniczek jest super, dbałem o niego, no sam nie wiem, a nie chce go naprawiać bo to za dużo problemów , części szukania , grzebania się.
ciekawe ile za niego dostanę, jak styka to tym razem będzie galancik |
|
 |
Arti_Ca0
Forumowicz
Auto: Colt CJO 1.3 '97
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 148 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 12-11-2010, 17:59
|
|
|
calka na sete bedzie;) tez dostalem w zime w tyl, ale nie az tak tragicznie, chociaz rzeczoznawca zakwalifikowal do wymiany z 15 elementow:) ale z odszkodowania bylem bardzo mocno zadowolony:) jak bedziesz juz mial za soba wszystkie formalnosci i bedziesz wiedzial czy naprawiasz dalej, daj znac mam swiatelko przeciwmgielne do zderzaka;) |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 12-11-2010, 22:47
|
|
|
szkoda całkowita na bank, pytanie na ile wycenią wg katalogu takie cao. ostatnio znajomy miał przygodę peugeotem 405. rocznik 93', stan bdb+ i policzyli że auto warte 3000pln. wypłacili 2300 co starczyło na naprawę w warunkach domowych ale auto nie było aż tak mocno uderzone. imho jedyna szansa na jakąś kase to niestety temat kręgosłupa. |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
orz1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-11-2010, 08:17
|
|
|
po wizycie rzeczoznawcy zobaczę czy będę naprawiał. Części się skombinuje jakoś, martwi mnie tylko zawieszenie i czy podłoga nie dostała.
Wczoraj tak przeglądałem autka, i spodobały mi się mitsubishi eclipse, ale najprawdopodobniej będzie galancik, zostaje przy tej marce
Jak będzie całkowita to będę miał sporo części
[ Dodano: 19-11-2010, 14:31 ]
był ten baran z tej magicznej firmy ubezp. "Interrisk", stwierdził szkodę całkowitą, niby dostanę różnicę, czyli wielkie gówno, mam zamiar go jeszcze jakoś wyklepać, może coś z tego wyjdzie.
przepraszam za brzydkie słownictwo ale mnie szlak trafia, gdyby nie moja kobieta to bym mu tam.... ehhh szkoda autka
Pohamuj emocje |
Ostatnio zmieniony przez londolut 02-12-2010, 10:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 11 Wrz 2010 Posty: 14174 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 02-12-2010, 08:02
|
|
|
Dostałeś decyzję o wypłacie odszkodowania? Jeśli tak, to zażądaj również wyceny wartości samochodu bezpośrednio przez wypadkiem. Z niej będzie wynikało, w jaki sposób wycenili Ci samochód i z jakich tytułów zaniżyli jego wartość (tzw. korekty). Na tej podstawie będziesz mógł składać odwołanie od decyzji. A odwoływać się zawsze warto. |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14371 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 02-12-2010, 09:05
|
|
|
orz1 napisał/a: | "Interrisk" |
To jedno z najgorszych TU. Czytałem na forach, że z pomocą firm specjalizujących się w sporach z TU, można wyrwać kasę, ale to troszkę trwa. |
|
|
|
 |
|