Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAx 97-04] Kolizja... Wypadek :(
Autor Wiadomość
BigTomala 
Mitsumaniak
MOD Black Dragon

Auto: GALANT Sport Edition EA5A V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2010, 08:35   

Więc tak... Odebrałem wczoraj osobiście "wycenę" dotyczącą mojej szkody :( Oczywiście wycena wersji GLS... jak to ma się do SE (chyba, że ja się nie znam)
A teraz najlepsze z najlepszych...

Rubryka WYPOSAŻENIE DODATKOWE - Spojler
WARTOŚĆ - 59 zł

Koniec cytatu :mrgreen:

No to teraz wiem dlaczego zamiast odszkodowania wypłacono mi "zapomogę" :mrgreen:

Zobaczę co dzisiaj powie pani mecenas na ich "wypociny" (

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 18-11-2010, 09:56   

:roll:

Szkoda gadać....

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-11-2010, 14:17   

BigTomala napisał/a:
WARTOŚĆ - 59 zł
Koniec cytatu :mrgreen:
Źenua, a może to sam podatek VAT, wyrażony w Ojro :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 18-11-2010, 14:19   

BigTomala napisał/a:
WARTOŚĆ - 59 zł

Niech podadzą namiary gdzie można za tyle kupić. Biorę dwie.

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

pipi_ja 
Forumowicz

Auto: Galant EA 2.5 V6
Wysłany: 18-11-2010, 15:42   

He he jak bym to już gdzieś słyszał:)
W kwietniu pokulałem mojego galanta i też zrobili szkodę całkowitą. Rzeczoznawca podczas wyceny mnie wyśmiał kiedy zacząłem mu wymieniać moje wyposażenie. Wg złodziejskiej polityki TU skóra, podgrzewane fotele, elektryka, webasto i całe wyposażenie które miałem wychodziło w standarcie i nic sie za to nie należy. U Ciebie podeszli na pewno w ten sam sposób dlatego wpisali tylko spojler.

Pyra20 
Forumowicz

Auto: galant 91r. e32a
Wysłany: 18-11-2010, 16:37   

nie wiem czy można na tym forum podać linki do innego forum motoryzacyjnego ale był tam opisany przypadek jak koleś dostał strzał w tył samochodu (bmw e60 chyba) wycena była poczatkowa na 20tys. a skończyło się w sądzie na ponad 50... więc jest o co walczyć...
Z tym że sprawa trwała dosyć długo i było to już ze 2 latka temu

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 18-11-2010, 16:38   

Pyra20, możesz podać link.

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Pomogła: 37 razy
Wysłany: 18-11-2010, 20:21   

Pyra20 napisał/a:
nie wiem czy można na tym forum podać linki do innego forum motoryzacyjnego ale był tam opisany przypadek jak koleś dostał strzał w tył samochodu (bmw e60 chyba) wycena była poczatkowa na 20tys. a skończyło się w sądzie na ponad 50... więc jest o co walczyć...
Z tym że sprawa trwała dosyć długo i było to już ze 2 latka temu

Dlatego składając pozew do sądu, zawsze się wnosi o zasądzenie odsetek ustawowych od dnia następnego po wydaniu przed ubezpieczyciela decyzji ustalającej wysokość odszkodowania.
Im dłużej trwa postępowanie, tym więcej muszą ostatecznie zapłacić. Nie, żeby to był argument na przeciąganie postępowania, bo chyba każdemu zależy na jak najszybszym odzyskaniu należnych pieniędzy, ale skoro ubezpieczyciele i tak nie chcą płacić, to niech przez własną arogancję ostatecznie płacą jeszcze więcej.

Plus oczywiście koszty procesu.

fj_mike napisał/a:
Niech podadzą namiary gdzie można za tyle kupić. Biorę dwie.

Nam namiary na błotnik do FTO za niecałe 1400 zł brutto podali. Co z tego, jak nie można się było dodzwonić do tego zakładu? W ASO część wycenili na 1840 zł. Netto. Róźnica fajna, biorąc pod uwagę, że teoretycznie tej części w PL zakupić się nie da ;)

Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.

:arrow: Rekin Seichan
:arrow: FTO story
:arrow: Odyseja Seichan

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-11-2010, 20:38   

Seichan, a czy juz dochodzi do ładu sprawa z nie pomijaniem VAT-u przy odszkodowaniach :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 18-11-2010, 20:55   

Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 17 maja 2007 r., III CZP 150/06
Opubl: Orzecznictwo Sądu Najwyższego Izba Cywilna rok 2007, Nr 10, poz. 144, str. 1

Odszkodowanie przysługujące na podstawie umowy ubezpieczenia OC posiadacza pojazdu mechanicznego za szkodę powstałą w związku z ruchem tego pojazdu, ustalone według cen części zamiennych i usług, obejmuje kwotę podatku od towarów i usług (VAT) w zakresie, w jakim poszkodowany nie może obniżyć podatku od niego należnego o kwotę podatku naliczonego.

Uchwała podjęta została w składzie 7 sędziów, więc raczej żaden z sądów w PL nie zakwestionuje jej treści i będzie działał zgodnie z wyznaczonym powyżej kierunkiem.

Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.

BigTomala 
Mitsumaniak
MOD Black Dragon

Auto: GALANT Sport Edition EA5A V6
Wysłany: 24-11-2010, 15:27   

W dniu dzisiejszym, dzięki NIEZWYKŁEJ uprzejmości i pomocy Seichan (tutaj ukłony do samej ziemi) złożyłem Odwołanie od decyzji TU. Czekam 30 dni i kieruję sprawę na drogę sądową. Zobaczymy jak się sprawy teraz potoczą.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 24-11-2010, 15:40   

Powodzenia :) Żeby się nie okazało, że galanta wyślesz pocztą do całej polski, a odszkodowania jeszcze nie będzie...

[Edit by MOD treść nie wpływająca na meritum sprawy] :wink:
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 24-11-2010, 16:03, w całości zmieniany 1 raz  

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 24-11-2010, 17:33   

Miejmy nadzieję, że sprawa zakończy się przed ubezpieczycielem i nie będzie trzeba składać pozwu do sądu. To niestety łączy się z dodatkowymi kosztami (opłata od pozwu, ewentualnie koszty sporządzenia opinii przez biegłego), które wyłącznie w przypadku wygrania sprawy są zwracane. Ale nie ma co odpuszczać ubezpieczycielowi, nie wobec takich uchybień w wycenie ;)

Rudy 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 '04
Wysłany: 24-11-2010, 17:49   

Generalnie w szkodach OC nie ma pojęcia szkoda całkowita, o czym sporo osób nie wie, szkoda całkowita występuje przy likwidacji szkody z AC. Przy likwidacji szkody z OC jeżeli wartość naprawy przekroczy 70% wartości samochodu mamy możliwość otrzymania odszkodowania w wysokości wartości samochodu przed szkodą pod warunkiem naprawy samochodu. Aczkolwiek w tym przypadku uszkodzenia wydają się być poważne, niemniej jeżeli masz kogoś kto naprawi Ci samochód (o ile tego chcesz) za kwotę odpowiadającą wartości samochodu przed szkodą, to możesz z tego skorzystać. Sam z tego korzystałem kilka lata temu :)

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 24-11-2010, 18:13   

art. 363 kodeku cywilnego
§ 1. Naprawienie szkody powinno nastąpić, według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu.

§ 2. Jeżeli naprawienie szkody ma nastąpić w pieniądzu, wysokość odszkodowania powinna być ustalona według cen z daty ustalenia odszkodowania, chyba że szczególne okoliczności wymagają przyjęcia za podstawę cen istniejących w innej chwili.

Więc nie do końca poszkodowany ma możliwość wyboru, tylko zobowiązany - czyli ubezpieczyciel.
I przeważnie koszty napraw są o wiele wyższe niż wartość samochodu bezpośrednio przed wypadkiem.

Odpowiedz do tematu