Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8 GDI] Dziura w mocy
Autor Wiadomość
kdkid 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisna 1.8 GDI 1998r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2009, 10:01   [1.8 GDI] Dziura w mocy

Witam serdecznie wszystkich mitsumaniakow.
Dopiero dzisiaj do Was dołączyłem a już niestety zwracam się o pomoc z jednym problemem.
Ostatnio w swojej cari 1.8 GDI 1998r. doświadczyłem ewidentnej "dziury" w mocy. (przy około 2000-2500 obr/min). Samochód praktycznie nie reaguje na pedał gazu-co wcześniej się nie zdarzało. Wymieniłem wszystkie płyny, rozrząd, świece (co i tak niestety musiałem zrobić) i dalej nic. Dodam ze regularnie czyszczę przepustnice środkami w aerozolu typu crab-madic.
Ze znalezionych na forum wypowiedzi moje podejrzenia padają na 4rzeczy: brudna przepustnica, silniczek krokowy, zawór EGR ewentualnie brudny kolektor dolotowy. Po podłączeniu miśka do kompa żaden błędny komunikat jednak nie występuje. Dla osób będących w temacie pytanie czy uszkodzony silniczek krokowy zostanie zauważony przez sprzęt diagnostyczny? No i czy któryś z wcześniej wymienionych podejrzeń mogę raczej odrzucić.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 03-08-2009, 11:20   

Bardzo wcześnie rano (gdy chłodno) i bez klimy też sprawdzałeś?

Czyszczenie psikaniem sprayem możesz sobie podarować - jedyne sensowne to demontaż przepustnicy i solidne pucowanie ale to akurat nie ma wpływu na brak mocy.

Filtry powietrza/paliwa wymieniane?
Ciśnienie pompy paliwa wysokiego ciśnienia mierzone?

wazu 
Mitsumaniak

Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Wysłany: 03-08-2009, 17:25   

Mnie to pachnie "padnięta" pompą wysokiego ciśnienia. Jedź na kompa i sprawdź ciśnienie paliwa pod obciążeniem (w czasie jazdy).

kdkid 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-08-2009, 19:48   

Przypuszczalenie pojade... tylko czy pompa nie powinna wyjść w postaci jakis błędów podczas podłączenia u diagnosty... a wszystko pokazywalo ze jest ok.... No i zaznacze jeszcze raz ze "dziura" jest tak przy 2000 do moze 2250 obr/min a w reszcie zakresu wszystko ok. Dzięki jednak za pomoc. Odnośnie filtrów to nie ruszany był zintegrowany filtr w pompie niskiego ciśnienia.

Pozdrawiam

wazu 
Mitsumaniak

Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Wysłany: 03-08-2009, 23:18   

kdkid napisał/a:
No i zaznacze jeszcze raz ze "dziura" jest tak przy 2000 do moze 2250 obr/min a w reszcie zakresu wszystko ok.
To zmienia postać rzeczy. Nie pisałeś wcześniej, że tylko w tym przedziale obrotów. Jeżeli tak, to pompa raczej OK. Uszkodzona pompa nie daje ciśnienia przy wyższych obrotach przy obciążeniu na wysokich biegach, wtedy zaczyna szarpać i dławić się. Myślę, że może zacznij od rzeczy najprostszej tzn. wyczyść porządnie przepustnicę po jej zdemontowaniu i wymień filtr powietrza.

kdkid 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-08-2009, 00:08   

Przepustnica czyściutka jak łza :D Możliwe ze problem nieco mniejszy... ale martwi mnie jedna rzecz... jak zajrzałem w kolektor dolotowy to aż nie wierzyłem oczom.... jak w koksowni. Ciężko go odkręcić...? no i czy wyczyszczenie oczywiście cos da? Filtr powietrza będzie jutro :P Dziękuje za pomoc.

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 04-08-2009, 00:40   

Też mam zawalony kolektor dolotowy, po wyczyszczeniu przepustnicy, wybierałem z niego ten nagar łyżeczką (by nie wrzucić go głębiej).

Niedługo się umawiam ze specem od tego i zobaczymy jak będzie.

Obecnie: F34

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 04-08-2009, 14:48   

Najlepiej zdemontować i czyścić chemią, jakimś ciśnieniem. :)

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

rysiul 
Mitsumaniak

Auto: wstyd powiedzieć
Wysłany: 28-11-2010, 19:03   

Zastanawiam się czy dopuszczalne jest czyszczenie kolektora dolotowego techniką jak w poniższym filmiku.

http://www.youtube.com/watch?v=oet4qWeZuYA

Kolejna kwestia - czy po demontażu kolektora konieczna jest wymiana uszczelki pomiędzy głowicą a kolektorem?

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 28-11-2010, 21:57   

rysiul napisał/a:
Kolejna kwestia - czy po demontażu kolektora konieczna jest wymiana uszczelki pomiędzy głowicą a kolektorem?
Oczywiście.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

dymek 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Wysłany: 30-11-2010, 18:03   

rysiul napisał/a:
Zastanawiam się czy dopuszczalne jest czyszczenie kolektora dolotowego techniką jak w poniższym filmiku.

http://www.youtube.com/watch?v=oet4qWeZuYA

Hehehheh .... dobre ...
Ciekawy patent na czyszczenie z sadzy - przecież to jest ten sam sposób w jaki czyści się filtr cząstek stałych (DPF).
No ... może nie aż tak brutalnie, ale czyszczenie polega właśnie na dopalaniu sadzy przez zwiększenie dawki paliwa, a tym samym zwiększenie temperatury w filtrze do ok.450 st.C podczas jazdy.
Czyszczenie stacjonarne (w serwisie) polega na dopaleniu w temp. ok. 700 st. C ...
Może właśnie w taki sposób
Kolektorowi to chyba nie zaszkodzi - przecież to nie plastik :)

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 30-11-2010, 19:46   

wiejskie czyszczenie ! jeżeli ktoś ma kolektor plastykowy odpada a poza tym po takim wypaleniu na pewno cześć niedopalonej sadzy oleju i paliwa stworzy na ściankach lak - twardą skorupę której już tak łatwo nie dopalimy najlepszym sposobem na czyszczenie kolektora dolotowego jeżeli jest wykonany z metalu to chlorek metylu kosztuje to coś koło 10 złotych za 1,5 litra.
najpierw czyścimy przy pomocy gorącej wody z detergentami później przepłukujemy i suszymy następnie zalewamy kolektor zatykamy wszystkie otwory żeby czynnik nam nie wyparował, co jakiś czas potrząsamy energicznie pół godziny i mamy czysty jakby z fabryki wyjechał, gaźniki i przepustnice też się wspaniale tym preparatem czyści ale trzeba unikać jak ognia kontaktu z plastikowymi częściami i z lakierem bo rozpuszcza dosłownie w mgnieniu oka, bardzo szybko paruje litrowa butelka jeżeli nie zakręcimy przez noc nam wyparuje :D wąchać nie radze bo można "odlecieć" i jest nie palny ja z racji tego że mam plastykowy dolot kolektor czyściłem karcherem na ciepłą wodę z detergentem kanały są tak pozawijane że żeby je doczyścić musiałem zrobić specjalne urządzenie ze starej linki od szybkościomierza wiertarki i szczoteczki do multi-narzędzia dużo tej czarnej smoły wyczyściłem w pewnym momencie woda nawet miała odcień zielony co mnie mocno zdziwiło po kilku godzinach naprzemiennego mycia ,szorowania i płukania w końcu woda zaczęła wyglądać jak woda a nie jak smoła ale nie do końca odpuściłem tyle ile się dało doczyściłem i zamontowałem spowrotem roboty na 2-3 godzinki, uszczelek nie wymieniałem, i uważam że nie trzeba wymieniać jeżeli te co mamy są jeszcze w dobrym stanie.

rysiul 
Mitsumaniak

Auto: wstyd powiedzieć
Wysłany: 30-11-2010, 22:35   

Usuwanie nagaru za pomocą wypalania traktuje raczej jako ciekawostkę niż praktyczny sposób. Zastanawia mnie jeszcze czy sensownym jest polerowanie wewnętrznej powierzchni kolektora. Efektem takiego zabiegu powinna być mniejsza tendencja do osiadania nagaru a także łatwiejszy przepływ powietrza. I tu mam pytanie - jak wygląda powierzchnia wew. kolektora tj. czy jest chropowata czy raczej gładka?

dymek 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Wysłany: 09-12-2010, 09:35   

rasiak1980 napisał/a:
najlepszym sposobem na czyszczenie kolektora dolotowego jeżeli jest wykonany z metalu to chlorek metylu

Tak szukam .... i wydaje mi się, że chodziło ci o chlorek metylenu
Chlorek metylu jest gazem

I własnie ... gdzie to można kupić???
Na allegr tylko jedna aukcja (0,5 l za 12,5 pln)

I ile potrzeba na porządne wyczyszczenie kolektora ??

jaaro71 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,8GDI
Wysłany: 18-12-2010, 13:25   

Co do dziury w gazie między 2000/2500obrotów u mnie za takie zachowanie odpowiedzialny był przewód podciśnienia zaworu EGR. Wyskoczył albo ktoś go przypadkiem wypiął. Po podłączeniu go wszystko wróciło do normy :D

Odpowiedz do tematu