[Cari 1.8 GDI] Nowy użytkownik i pare pytań/problemów. |
Autor |
Wiadomość |
Adrianeo
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 98r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-12-2010, 22:32 [Cari 1.8 GDI] Nowy użytkownik i pare pytań/problemów.
|
|
|
Witam. Wczoraj zakupiłem po okazyjnej cenie Mitsubishi Carisme 1.8 GDI 98r. Niestety parę rzeczy jest w niej do zrobienia, i mam prośbę czy jako doświadczeni użytkownicy możecie mi pomóc? Oto moje problemy/pytanie:
1) Jak dostać się do zegarka który jest na środku konsoli? Problem polega na tym że w ogóle on nie działa nic nie wskazuje. Czy ktoś wie czego to może być przyczyna?
2) Niestety nie działa mi podświetlenie kabiny które znajduje się nad szybą. Jaka to może być przyczyna? Przepalony bezpiecznik? Jeżeli tak to który?
3) Pod czas jazdy zapaliła mi się żółta kontrolka na bodajże Check Engine lecz po ponownym uruchomieniu silnika już się nie zapaliła. Tak samo czy ktoś wie czego to może być przyczyna?
Myślę że na razie to wszystkie pytania jakie mam. Z góry dziękuję bardzo za pomoc. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 03-12-2010, 22:36 Re: Nowy użytkownik i pare pytań/problemów.
|
|
|
Adrianeo napisał/a: | Check Engine lecz po ponownym uruchomieniu silnika już się nie zapaliła. Tak samo czy ktoś wie czego to może być przyczyna?
|
Przyczyn mogą być dziesiątki. Ta lampka generalnie sygnalizuje jakiś problem. Jaki to problem dowiesz się odczytując błąd skanerem diagnostycznym lub zwierając piny 1 i 4 w gnieździe diagnostycznym i obserwują co ta lampka Ci wymruga. Szczegóły odczytu znajdziesz na forum. |
|
 |
Adrianeo
Forumowicz

|
Wysłany: 04-12-2010, 01:45
|
|
|
Mam jeszcze prośbę moglibyście polecić mi jakieś radyjko do 150-200zł? Może być używane tylko żeby było sprawne i najlepiej z MP3. |
|
 |
lukasz1986
Nowy Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 04-12-2010, 08:25
|
|
|
Kolego w tej cenie to najlepszym pomysłem jest używany sony. Na twoim miejscu zastanowiłbym się czy nie warto dołożyć 50 60 zł i kupić nowe radyjko ja używam Sony GT25/GT29 jestem bardzo zadowolony dźwięk jest bardzo czysty na dziurach radyjko też daje rade, jedyny minus to brak usb |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 04-12-2010, 10:02
|
|
|
lukasz1986 napisał/a: | Kolego w tej cenie to najlepszym pomysłem jest używany sony | To będzie jeden z najgorszych wyborów. Sony nie ma nic do zaoferowania jeśli chodzi o radia samochodowe. W cenie 200 zł kupisz Alpine z mp3. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 04-12-2010, 10:06
|
|
|
Sony to drożyzna przede wszystkim. Za markę płaci się ogromne pieniądze, a w tej samej cenie inne firmy oferują więcej i nie mówię tu o jakiejś chińszczyźnie. |
|
 |
Adrianeo
Forumowicz

|
Wysłany: 04-12-2010, 11:22
|
|
|
No dobra radyjko mam już jakieś upatrzone jedno Pioneera a drugie właśnie Alpine.
A czy możecie jeszcze odpowiedzieć na pytanie z pierwszego postu? Czy ktoś wie "jak" na nie odpowiedzieć? |
|
 |
MichuGdy
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Posty: 389 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 04-12-2010, 11:36
|
|
|
W przypadku radii do 200 zł Odpuściłbym sobie używki. Nowy użytkownik nie będzie znał kondycji lasera. Do 200 zł firmowe radio z USB nowe chyba nie pojawiają się.
Na twoim miejscu poszedłbym do sklepu i posłuchał kilku modelów i wybrał odznaczający się najlepszą według Ciebie ergonomią pracy oraz dźwiękiem.
Jeśli chodzi o producentów, osobiście jestem fanem Clariona i Alpine.
pozdr |
|
|
|
 |
dymek
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
|
Wysłany: 04-12-2010, 13:15
|
|
|
Adrianeo napisał/a: | 2) Niestety nie działa mi podświetlenie kabiny które znajduje się nad szybą. Jaka to może być przyczyna? Przepalony bezpiecznik? Jeżeli tak to który? |
Czy przełączając przełącznikiem na tej lampce (3 pozycje: OFF, DOOR, ON) nie ma żadnych reakcji ???
Czy pali się kontrolka otwartych drzwi (przy otwartych którychkolwiek drzwiach) ?
Jeśli nie pali się kontrolka i światło - to bezpiecznik
Jeśli pali się kontrolka - to żarówka (tylko delikatnie ściągaj ten dekiel z lampki - strasznie łamliwy)
Jeśli nie pali się światło w bagażniku po otwarciu klapy - to już na pewno bezpiecznik
A bezpiecznik chyba pod maską (10 A) |
|
|
|
 |
cane
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 51 Skąd: Barlinek
|
|
|
|
 |
Adrianeo
Forumowicz

|
Wysłany: 04-12-2010, 22:18
|
|
|
cane--> no własnie znalazłem już ten link co mi podałeś ale i tak wielkie dzięki za niego. Ale w sumie to nawet nie wiem co mi to da:)? no bo rozbiorę tę konsolę i co przecież się nie dowiem czy cały zegarek się zepsuł czy jak... Macie jakiś sposób na to aby zobaczyć czy coś się stało z zegarkiem(zepsuł się)? I czy istnieje możliwość wymiany tego zegarka?
co do bezpiecznika to możesz mi napisać który to jest? Bo patrząc tutaj ( http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2424 ) nie widziałem oświetlenie kabiny |
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 05-12-2010, 22:44
|
|
|
Adrianeo, Bezpiecznik odpowiadający za oświetlenie kabiny to ten sam co odpowiada za zegarek i za radio. Jeżeli jest spalony to radio też Ci nie będzie grało.
Na deklu od bezpieczników masz ( a raczej powinno być ) rozrysowane który za co odpowiada. |
|
|
|
 |
Adrianeo
Forumowicz

|
Wysłany: 05-12-2010, 23:35
|
|
|
No już znalazłem ten bezpiecznik(na zdjęciu w czerwonym okręgu) i z tego co widzę to jest spalony ale mam inny problem. Za cholere nie wiem jak go wyciągnąć... według instrukcji powinienem mieć "szczypczyki" do wyciągania bezpieczników ale u mnie nic takiego nie ma... jakiś sposób na wyjęcie go?
I jeszcze drugi problem. Gdy otworzyłem skrzynkę z bezpiecznikami tę w silniku zauważyłem że nie ma bezpiecznika od ABS-u... ktoś wie dlaczego poprzedni właściciel mógł ten bezpiecznik wyjąć?
 |
|
|
|
 |
cane
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 51 Skąd: Barlinek
|
Wysłany: 06-12-2010, 03:25
|
|
|
Cytat: | Za cholere nie wiem jak go wyciągnąć... według instrukcji powinienem mieć "szczypczyki" do wyciągania bezpieczników ale u mnie nic takiego nie ma... jakiś sposób na wyjęcie go? |
"Szczypczyki" znajdują się puszce bezpieczników w kabinie (okolice lewego kolana kierowcy - za osłoną pod kierownicą). |
_________________ "To drobiazgi czynią Mitsubishi wspaniałym" |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 06-12-2010, 09:10
|
|
|
Ja sobie z tym poradziłem za pomocą śrubokrętu płaskiego ( nie wiedziałem o szczypczykach ) |
|
|
|
 |
|