Dodatkowa ochora błotników |
Autor |
Wiadomość |
sq9mcs
Forumowicz
Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 124 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-11-2010, 21:14 Dodatkowa ochora błotników
|
|
|
Mam pytanie czy ktoś z was stosuje nakładki na błotniki? Mam na myśli takie które ochronią wewnętrzny rant błotnika przed odpadaniem lakieru korozją etc. Nie mam na myśli żadnych chromowanych pseudo tuningowych udziwniaczy. W swoim poprzednim samochodzie (Mazda 929 HD) miałem gumowo-plastikowe listwy o szerokości około 5mm nasunięte na ranty błotników. Dzięki takiemu rozwiązaniu lakier nie odpadał a i korozja miała problemu żeby się rozwinąć.
Dzięki za wszelkie wskazówki. |
|
|
|
 |
Sk00tie [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2010, 17:41
|
|
|
Wciąż marzę o takowych i powoduje to mokre sny w porach nocnych. Na razie pozostaje mi obserwacja zsypu lakieru. |
|
|
|
 |
sq9mcs
Forumowicz
Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 124 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 06-12-2010, 11:21
|
|
|
Fajny pomysł te listwy, ale na mój gust dobre to one są na plastiki, lub ewentualnie ranty drzwi (chociaż tam dla mnie wyglądają obciachowo - szczególnie ten chrom). Obawiałbym się że blacha zacznie rdzewieć pod listwą - tam nic brudu (który niewątpliwie będzie się osadzał) nie wyczyści. Zresztą kwestia wszelakich listew "ozdobnych" lub "ochronnych" zakładanych na metal, to moim zdaniem ułuda dla oka. Z doświadczenia wiem, że auto lubi rdzewieć właśnie w miejscu tych listew (czy to na drzwiach czy na nadkolach) a najgorsze jest to że tego właśnie nie widać. (zresztą słynna rura paliwa rdzewieje często z powodu plastikowej osłonki pod którą rzadko kto zagląda przy myciu).
Ja od razu po zakupie oddałem auto do konserwacji nadwozia - koszt 400 PLN z konserwacją profili i środek porządny - jakiś skandynawski, odradzam Bitex bo odpada. I jest OK. A ranty błotników po prostu nie olewać przy myciu tylko przejeżdżać też od środka, a bąble trudno - od razu likwidować.
W poprzednim aucie mojej żony auto po zimie skorodowało od wewnątrz (bez oznak na lakierze) właśnie w miejscach gdzie były nakładki plastikowe (przez otwory montażowe). |
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 06-12-2010, 14:48
|
|
|
mstrucz napisał/a: | Ja od razu po zakupie oddałem auto do konserwacji nadwozia - koszt 400 PLN z konserwacją profili i środek porządny |
Mogę zapytać, gdzie w Trójmieście robiłes konserwację podwozia? Wszędzie, gdzie dotarłem uzyskiwałem negatywne odpowiedzi " Panie komu by się chciało brudzić "
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

|
Wysłany: 06-12-2010, 19:50
|
|
|
Rzeczywiście te same informacje słyszałem.
W Gdyni Pogórzu na terenie starej rzeźni (taki wielki zakłąd) przy ul. Unruga jest zakład lakierniczy, gdzie gościu takie rzeczy robi. Za duże Pajero pewnie policzy więcej, bo liczy od wielkości samochodu. Ja jestem z jego pracy zadowolony, cała robota trwała 3 dni (2 robocze). Facet pracuje do 16:00, jego garaż łatwo tam znaleźć - po jego srebrnej Fronterze. |
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 07-12-2010, 07:22
|
|
|
Dzięki, spróbuje. Tylko pewnie poczekam do wiosny, bo w dzisiejszych warunkach przyjazd z umytym podwoziem może być kłopotliwy.
Piotr |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

|
Wysłany: 07-12-2010, 08:01
|
|
|
Ale cała operacja zaczyna się od tego, że lakiernik czyści całe podwozie pod ciśnieniem i parą chyba jakoś. W każdym razie najpierw oczyszcza spód z syfu (u mnie podobno było z 10 kg) i rdzawych nalotów. Potem samochód wysycha i dopiero się pokrywa tym środkiem. Przez pierwszych kilka dni mi jeszcze wypływało z profili, natomiast podwozie wyschło w 1 dzień. |
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 07-12-2010, 08:57
|
|
|
A... to dobra wiadomośc, bo w firmie do której dzwoniłem( jedyna z wielu) która podjeła by się tego , poproszono o przyjazd z umytym podwoziem.
Piotr |
|
|
|
 |
|