Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotel kierowcy
Autor Wiadomość
spidernet 
Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-11-2007, 21:51   Fotel kierowcy

Proszę o podpowiedź jak podejść do sprawy wymontowania fotela kierowcy? Gdzie zaślepki, gdzie zatrzaski itp. Każda wskazówka mile widziana :)

Amator Galanta
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2007, 16:18   

bułka z masłem - 4 śruby w podłodze.
Wymiana samodzielnie zabrała mi ok 20 min a nie jestem mechaniorem.

yrdn 
Forumowicz

Auto: SB 1.8 2009
Wysłany: 05-11-2007, 16:51   

pamietaj o poduszkach bocznych,
jesli sa w fotelach. przed rozlaczeniem
wtyczek odlacz aku I po chyba
15min zabiera sie do przewodow,
bo w przeciwnym razie wyskoczy
Ci blad SRS ;) pozdr!

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 05-11-2007, 18:46   

Że tak się podłączę do tematu SRS bocznych.
Kilka razy miałem okazję dostać z rozbiórki fotele z bocznymi SRS. Mój Gal nie ma takowych, jednak wiązki pod wtyczki są w podłodze (jak każdy porządny Misio). No więc, czy komp SRS ma zaprogramowaną ilość poduch, czy rozpoznaje je na zasadzie plug&play? Nie powiem, kilka razy już kusiło mnie wstawienie takich foteli, ale obawiam się, że komp SRS'a zeświruje i będzie problem... No i czy wszystkie Gale miały domyślnie czujniki zderzeniowe boczne? Bo bez takich czujek, to i sprawne boczne poduchy są g***o warte.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2007, 00:00   

wg instrukcji sa inne kompy. w sumie komp nie moglby rozpoznac istnienia poduszki w ukladzie bo badajac by ja wystrzelil, moglby natomiast po czujnikach bocznych.

tomiplis
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2008, 23:31   

Ponowie a jak myślicie da sie wymienić normalnie siedzenie. Bo mam w swoim przepalony fotel i chce kupić fotel od anglika czy da sie taki przeszczep wykonać i nie będzie to miało wpływu na komputer srs? Albo poradzcie jak mam rozwiązać ten problem tańszym kosztem?

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2008, 10:47   

Oczywiscie ze sie da. Siedzenia sa nazwijmy to "kompaktybilne", po za malymi szczegolami typu regulacja siedziska itp. Sama poduszka jest takze montowalna plug&play na fotel bez poduszki aczkolwiek nie wiem jak to sie ma do materialu obszycia- moga byc roznice ze wzgledu na koniecznosc latwej penetracji dla samej poduszki.
Mam kilka foteli z poduszkami, napisz jaki wzor tkaniny lub jakies zdjecie to pomyslimy- w gruncie rzeczy potrzebujesz tylko siedzisko i oparcie, sam stelaz zostaje.

tomiplis
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2008, 14:07   

PLPynton napisał/a:
Mam kilka foteli z poduszkami, napisz jaki wzor tkaniny lub jakies zdjecie to pomyslimy- w gruncie rzeczy potrzebujesz tylko siedzisko i oparcie, sam stelaz zostaje.

W gruncie rzeczy to chodzi mi tylko o siedzisko a konkretnie od strony pasażera. Poprzedni właściciel niestety palił i pewnie mu żar upadł a wiozlem kiedyś jakiegoś typa i myślał ze jest w PKS-ie i zdrapał to przetopienie do gąbki.

Taki mam wzór tapicerki ( To zdjęcie akurat jest zapożyczone z allegro). Z góry dziki za pomoc.

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2008, 16:21   

no i gitara bo cos takiego wlasnie posiadam z '98. wersja bez podgrzewania ale skoro piszesz ze wylazla gabka to pewnie wlasnie o takie chodzi. reszte na PW.

tomiplis
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2008, 19:42   

Coś to priv ma awarie bo nie mogę wysłać. jest cały czas w folderze DO WYSŁANIA wiadomość. To jak sie umawiamy?

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2008, 22:51   

juz poszlo

tomiplis
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2008, 23:34   

No i niestety lipa nie mogliśmy dobrac z PLPynton, siedziska :( . jak ktoś ma takie na zbyciu to prosze o kontakt.

(zdjęcie zaczerpnięte z allegro)

Torp12 
Mitsumaniak

Auto: Galant Elegance 2.0 Sedan 2001
Wysłany: 12-12-2010, 20:32   

Hejka,

Podepne sie pod temat.

Kupilem Gala i bede musial chyba wyjąć fotel żeby zobaczyć czemu jedna szyna przeskakuje i mam pytania: mam poduszki w fotelach więc jak przeczytałem trzeba odpiąć aku i dopiero się za to zabrać. Pytanie brzmi wystarczy odpiąć minus? I drugie jak w galantach jest z ustawieniem się komputera po odłączeniu aku? Musi się nagrzać silnik? Jakieś ustawienia przepustnicy czy coś?

Dzięki i pozdr.:)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-12-2010, 08:13   

Torp12 napisał/a:
Pytanie brzmi wystarczy odpiąć minus? I drugie jak w galantach jest z ustawieniem się komputera po odłączeniu aku? Musi się nagrzać silnik?

1. wystarczy
2. podłączasz klemę, odpalasz i czekasz z 15 minut na wolnych obrotach

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 13-12-2010, 09:05   

Dla pewności lepiej odpiąć obie klemy, a potem je ze sobą zewrzeć dla rozładowania potencjału.

A tu masz programowanie ECU: http://forum.mitsumaniaki...p=607690#607690

Odpowiedz do tematu