Fotel kierowcy |
Autor |
Wiadomość |
spidernet
Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-11-2007, 21:51 Fotel kierowcy
|
|
|
Proszę o podpowiedź jak podejść do sprawy wymontowania fotela kierowcy? Gdzie zaślepki, gdzie zatrzaski itp. Każda wskazówka mile widziana |
|
|
|
 |
Amator Galanta [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2007, 16:18
|
|
|
bułka z masłem - 4 śruby w podłodze.
Wymiana samodzielnie zabrała mi ok 20 min a nie jestem mechaniorem. |
|
|
|
 |
yrdn
Forumowicz

Auto: SB 1.8 2009
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Cze 2006 Posty: 216 Skąd: kujawsko-pomorskie
|
Wysłany: 05-11-2007, 16:51
|
|
|
pamietaj o poduszkach bocznych,
jesli sa w fotelach. przed rozlaczeniem
wtyczek odlacz aku I po chyba
15min zabiera sie do przewodow,
bo w przeciwnym razie wyskoczy
Ci blad SRS pozdr! |
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 05-11-2007, 18:46
|
|
|
Że tak się podłączę do tematu SRS bocznych.
Kilka razy miałem okazję dostać z rozbiórki fotele z bocznymi SRS. Mój Gal nie ma takowych, jednak wiązki pod wtyczki są w podłodze (jak każdy porządny Misio). No więc, czy komp SRS ma zaprogramowaną ilość poduch, czy rozpoznaje je na zasadzie plug&play? Nie powiem, kilka razy już kusiło mnie wstawienie takich foteli, ale obawiam się, że komp SRS'a zeświruje i będzie problem... No i czy wszystkie Gale miały domyślnie czujniki zderzeniowe boczne? Bo bez takich czujek, to i sprawne boczne poduchy są g***o warte. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 00:00
|
|
|
wg instrukcji sa inne kompy. w sumie komp nie moglby rozpoznac istnienia poduszki w ukladzie bo badajac by ja wystrzelil, moglby natomiast po czujnikach bocznych. |
|
|
|
 |
tomiplis [Usunięty]
|
Wysłany: 22-02-2008, 23:31
|
|
|
Ponowie a jak myślicie da sie wymienić normalnie siedzenie. Bo mam w swoim przepalony fotel i chce kupić fotel od anglika czy da sie taki przeszczep wykonać i nie będzie to miało wpływu na komputer srs? Albo poradzcie jak mam rozwiązać ten problem tańszym kosztem? |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2008, 10:47
|
|
|
Oczywiscie ze sie da. Siedzenia sa nazwijmy to "kompaktybilne", po za malymi szczegolami typu regulacja siedziska itp. Sama poduszka jest takze montowalna plug&play na fotel bez poduszki aczkolwiek nie wiem jak to sie ma do materialu obszycia- moga byc roznice ze wzgledu na koniecznosc latwej penetracji dla samej poduszki.
Mam kilka foteli z poduszkami, napisz jaki wzor tkaniny lub jakies zdjecie to pomyslimy- w gruncie rzeczy potrzebujesz tylko siedzisko i oparcie, sam stelaz zostaje. |
|
|
|
 |
tomiplis [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2008, 14:07
|
|
|
PLPynton napisał/a: | Mam kilka foteli z poduszkami, napisz jaki wzor tkaniny lub jakies zdjecie to pomyslimy- w gruncie rzeczy potrzebujesz tylko siedzisko i oparcie, sam stelaz zostaje. |
W gruncie rzeczy to chodzi mi tylko o siedzisko a konkretnie od strony pasażera. Poprzedni właściciel niestety palił i pewnie mu żar upadł a wiozlem kiedyś jakiegoś typa i myślał ze jest w PKS-ie i zdrapał to przetopienie do gąbki.
Taki mam wzór tapicerki ( To zdjęcie akurat jest zapożyczone z allegro). Z góry dziki za pomoc.
 |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2008, 16:21
|
|
|
no i gitara bo cos takiego wlasnie posiadam z '98. wersja bez podgrzewania ale skoro piszesz ze wylazla gabka to pewnie wlasnie o takie chodzi. reszte na PW. |
|
|
|
 |
tomiplis [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2008, 19:42
|
|
|
Coś to priv ma awarie bo nie mogę wysłać. jest cały czas w folderze DO WYSŁANIA wiadomość. To jak sie umawiamy? |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2008, 22:51
|
|
|
juz poszlo |
|
|
|
 |
tomiplis [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2008, 23:34
|
|
|
No i niestety lipa nie mogliśmy dobrac z PLPynton, siedziska . jak ktoś ma takie na zbyciu to prosze o kontakt.
(zdjęcie zaczerpnięte z allegro) |
|
|
|
 |
Torp12
Mitsumaniak

Auto: Galant Elegance 2.0 Sedan 2001
Pomógł: 14 razy Dołączył: 09 Gru 2010 Posty: 2448 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-12-2010, 20:32
|
|
|
Hejka,
Podepne sie pod temat.
Kupilem Gala i bede musial chyba wyjąć fotel żeby zobaczyć czemu jedna szyna przeskakuje i mam pytania: mam poduszki w fotelach więc jak przeczytałem trzeba odpiąć aku i dopiero się za to zabrać. Pytanie brzmi wystarczy odpiąć minus? I drugie jak w galantach jest z ustawieniem się komputera po odłączeniu aku? Musi się nagrzać silnik? Jakieś ustawienia przepustnicy czy coś?
Dzięki i pozdr.:) |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24318 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 13-12-2010, 08:13
|
|
|
Torp12 napisał/a: | Pytanie brzmi wystarczy odpiąć minus? I drugie jak w galantach jest z ustawieniem się komputera po odłączeniu aku? Musi się nagrzać silnik? |
1. wystarczy
2. podłączasz klemę, odpalasz i czekasz z 15 minut na wolnych obrotach |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|