Przesunięty przez: Hubeeert 21-03-2007, 01:40 |
CJ0 - Alarm + Central -> Tutorial ?? |
Czy chcesz HowTo Alarm + Central + Czujnik ruchu w Colcie CJ0 ? |
TAK - nie bede musiał szukać, pytać. |
|
93% |
[ 45 ] |
NIE - potrafie znaleźć kilka kabelków i podłączyć wszystko do kupy sam. |
|
6% |
[ 3 ] |
|
Głosowań: 48 |
Wszystkich Głosów: 48 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
azydek [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2006, 19:34 CJ0 - Alarm + Central -> Tutorial ??
|
|
|
Witam
Jestem po trochu szczesliwym posiadaczem Colta 1996r i zabieram sie za montowanie:
-Alarm Silicon`a ULTIMATE ARS
- Centralnego zamka (tzn. siłowników bo samochod posiada CZ lecz uwalony)
- Czujniki Ruchu
- Syrenki z wlasnym zasilaniem
Zastanawiam sie czy nie zrobic z tego cos w stylu "krok po kroku".
Jesli by było zapotrzebowanie to moge sie tym zajac.
Co Koledzy Forumowicze na to?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
zyraff85 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2006, 21:25
|
|
|
tez mam cj0 i chce wcisnac alarmik bo central juz mam jak jestes chcetny opisac krok po kroku to bede wdzieczny
pozdrawiam!! |
|
|
|
 |
lukamar [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2006, 11:14
|
|
|
Jestem za!! |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 11-10-2006, 08:53
|
|
|
No to zrób i zamieść w dziale FAQ, decyzja należy do Ciebie, czy chcesz dać coś od siebie wszystkim na forum.
Albo napisz w tym temacie, a ja go przeniose do FAQ i wyrzucę potem z niego śmieci.
[ Dodano: 11-10-2006, 08:57 ]
już przeniosłem |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
Ostatnio zmieniony przez tomusn 11-10-2006, 21:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
azydek [Usunięty]
|
Wysłany: 11-10-2006, 21:31
|
|
|
Wszystko juz pomontowane, podczas pracy fotki pstrykniete. Teraz w wolnych chwilach (ktorych tak mało) trzeba opisac, sklecic cos sensownego... |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2006, 18:32
|
|
|
Ja mam CAO ale też sie nad tym zastanawiam:) |
|
|
|
 |
azydek [Usunięty]
|
Wysłany: 19-10-2006, 00:09
|
|
|
Witam ponownie wszystkich.
W wolnych chwilach (tj pomiedzy 22.00 a porą snu) cos tam naskrobałem. Jest to wersja robocza. Uwagi dotyczące instr. prosze nadsyłac mailem.
Mam nadzieje ze lukamar doczekałeś sie instr. Przepraszam za zwłoke ale brak czasu.
Oto link: www.alarm.oz.pl |
Ostatnio zmieniony przez tomusn 19-10-2006, 07:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 19-10-2006, 07:50
|
|
|
no i super, jak patrzyłem jak mi to robił Bartek_NKM, to w C52 jest bardzo podobnie. tylko nie było ori kabli i zakładał nowe.
azydek, zmieniłem link, żeby sam działał. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
azydek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2006, 23:53
|
|
|
Pod starym linkiem kryje sie dokonczona wersja pdf`a - instrukcji. Moim zdaniem to powinno wystarczyc kazdemu kto chce sam zamontowac alarm w CJ0. Jesli ktos ma jeszcze jakies pytania/sugestie - pisac maila.
Dziekuje za zainteresowanie, pozdrawiam. |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1002 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 09-02-2007, 21:54
|
|
|
mam pytanko nie na temat podlanczania alramu ale na temat jego wyboru. cze,mu akurat wybrales te alarma i ile cie on kosztowal bo wlasnie tez musze wybrac jakis alrama a nie bardzo sie na tym znam i nie wiem czym sie kierowac przy zakupie.
thx |
|
|
|
 |
azydek [Usunięty]
|
Wysłany: 10-02-2007, 19:56
|
|
|
165zl zaplacilem za niego ale zakupilem na Allegro w komplecie byla centralka alarmowa, czujniki ruchu, przekaznik, wiazka elektryczna, 2 piloty, syrenka z zasilaniem... nie pamietam czy cos jeszcze. Wie tylko ze w Allegro kupilem wszystko 2x taniej niz cena u elektryka w Poznaniu za sam alarm - bez czujek ruchu.
Zdecydowalem sie na Silicon`a poniewaz slyszalem o nim dosc dobre opinie. Zalozylem juz kilka alarmow i mam wyrobione zdanie na temat wszystkich Fortec, Cyklopów, MAGICAR`ów. W sumie to zastanawialem sie nad Magicar`em ale poczytalem i sporo ludzi nazekalo na ten produkt.
Do dzis chodzi wzorowo i moim zdaniem trafny wybor. |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-02-2007, 15:34
|
|
|
mogl bys napisac ktora opcje ty wybrales bo po wpisaniu nazwy twojego alarmu wyswietlily sie alarmy o tej nazwie za 169 zlociszy i za 225 i jak na moje oko to one niczym sie nie roznia. a sam alarm bez dokupionej czujki na jakiej zasadzie wykrywa probe wlamania? i czy ten alarm ma funkcje domykania okien (zalezalo by mi na tym)bo na ten temat tez nic nie moglem znalezc. i jak bys mogl to napisz prosze jak najwiecej o tym alarmie z tego co juz zdazyles poznac w trakcie uzywania bo jest on w bardzo dobrej cenie i moze bym sie na taki zdecydowal.
slyszales cos o alarmach centuriona?
thx |
|
|
|
 |
azydek [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2007, 00:16
|
|
|
Ja zakupilem Silicon Ultimate ASR - mozliwe ze alarm z syrenka 165zl i osobno czujka ruchu. No wiec w Allegro znalazlem najtaniej 200zl za kpl.
Jak ja kupowalem ten alarm to byly 2 opcje, a mianowicie stary i nowy pilot.
Sam "goły" alarm wykrywa włamania na podstawie "umasienie" jednego z przewodów, czyli jesli załączysz alarm i dotkniesz kabelek do masy to zaczyna wyć. Mozna zrobić z tym wiele ( ogranicza tylko wyobraźnia) - czujniki drzwi, pokrywy bagaznika, maski... mozna takze połączyć np. przez przekaźnik by działal w ten sposob ze jak straci mase to zacznie wyć alarm.
Oprucz "umasiania kabelka" jest jeszcze blokada zaplonu - czyli podpinasz przekaznik w obwod np. cewki VN, elektr. pompki paliwa itp. - jesli nie rozbroisz alarmu to obwod jest otwarty - urzadzenie nie zadziała. Odpięcie centralki nie spowoduje zamkniecie owego obwodu.
Czujnik ruchu działa na takiej zasadzie ze jedna czujka nadaje a 2`ga odbiera ultradźwięki. Wiec jesli cos stanie w polu "widzenia czujek" to zakłuci i sterowanie poda sygnał na alarm. Czułością reg. jak mocno można zakłucic "melodie ultradźwiękowoą".
Domykanie szyb to impuls masowy centralnego zamka. Czyli domykasz sobie szyby ( oraz szyberdach) impulsem zamykającym zamek.
Jesli bym mial kupic jeszcze raz jakis alarm z Allegro to pewnie jeszcze raz zdecydowal bym sie na Silicona. Ojcu w Galancie zamontowalem juz chyba z 5-6 lat temu alarm Eurosec i do dzis bez dotykania chodzi - tego szukalem do swojego Colta ale nie moglem nigdzie znaleźć ( wiem ze kiepsko szukalem). Co do Silicona to zalozenie to kwestia podprowadzenia sobie wszystkich kabelkow w jedno miejsce i polutowanie. Pilot bez wyciaganej antenki a zasieg ma spory. Wg. mnie pilot solidnie wykonany.
Centuriona nie znam wiec sie nie wypowiem. Wyglada podobnie do Magicar a tego wiele osob negatywnie ocenialo.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-02-2007, 14:24
|
|
|
dzieki azydek za wyczerpujaca odpowiedz.
a co sadzicie na temat czujek ktora lepiej wybrac na ultradzwieki czy na podczerwien? |
|
|
|
 |
zieli [Usunięty]
|
Wysłany: 26-05-2007, 00:02
|
|
|
a jam mam pytanie odnosnie działania alarmu mam centralny zamek z alarmem na pilota i mam taki problem ze czasami jak zamkne go z pilota to nie moge otworzyc co moze byc przyczyna(pilot sprawdzony baterie tez-nowe2) |
|
|
|
 |
|