Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ1A 1.3] Zagwostka
Autor Wiadomość
mrrubberband 
Mitsumaniak

Auto: colt cj0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-01-2011, 22:23   [CJ1A 1.3] Zagwostka

Witam

Jak to zwykle bywa, w najmniej odpowiednim momencie, czyli tuz przed świętami posłuszeństwa odmówił rozrusznik. jako że miał 220 tys km nie mam mu tego za złe, zdarza się, a przy okazji jego wymiany postanowiłem zatroszczyć się o rozrząd. pasek mitsuboshi, napinacz NTN czy jakoś tak i uszczelniacze. dodatkowo pasek od alternatora (wielorowkowy chyba się nazywa) Oddałem do zaufanego warsztatu, w sumie wyszło mnie 550 zł a że jestem studentem to jest to sporo i już zabrakło pieniędzy na pompę wody (z wymianą z tego co czytałem to by mnie wyszło dodatkowo 200 pln ;/).

Następnie przypomniałem sobie ze na początku grudnia colt słabo grzał na postoju (włączony, nagrzany silnik po przejechaniu 10 km), natomiast jak jechałem było dobrze. Ojciec polecił sprawdzić jak stoję z płynem chłodniczym i faktycznie musiałem dolać 1,5 l ;/. przejechałem 1000 km i nie zaobserwowałem znaczącego ubytku płynu, wycieków przy pokrywie rozrządu tez nie widzę. Zaznaczam, że od roku jeszcze nigdy temp nie wykroczyła poza optimum czyli mniej więcej połowę na skali

Trochę zaniepokojony tym że pompy wody nie wymieniałem, postanowiłem odpalić szukajkę i poszperać na forum co i jak z ta pompą wody w naszym Miśkach jest. oto czego się dowiedziałem:
-oryginalna wytrzymuje ok 200 tys. km
-napędzana jest tym samym paskiem co alternator czyli tym co wymieniłem oprócz rozrządu
-jak coś jest nie tak to charczy i cieknie
- przy jej wymianie trzepa zdejmować pasek rozrządu

I tu przechodzę do meritum i najważniejszego pytania, bo z tego co na forum wyczytałem (a było tego sporo) nie jestem do końca przekonany, co się stanie jak pompa padnie.
Forumowicze piszą ze samochód może się grzać, z pompy cieknie, hałasuje i ją po prostu wymieniają.
Ja mam świeży rozrząd i boję się ze jak pompa odmówi posłuszeństwa to pasek się zerwie i remont lub wymiana silnika będzie grana ;/
Jak to w końcu jest? Pada pompa to ją po prostu wymieniam (ewentualnie pasek i napinacz rozrządu nawet jak mam w miarę nowy) czy silnik kapituluje?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i przepraszam za tak długi post ;)

idas 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Wysłany: 07-01-2011, 00:36   

mrrubberband napisał/a:
co się stanie jak pompa padnie.

W przypadku Twojego silnika nic strasznego, pasek rozrządu Ci nie strzeli bo nie napędza pompy ewentualnie będziesz musiał również jego wymienić (bo nie powinno się ponownie zakładać tego samego paska po większych przebiegach). Remontu silnika jednak nie masz się co bać:-) Jedyna opcja na poważne zaszkodzenie silnikowi to jego przegrzanie, ale jak Ci pompa zacznie ciec to na pewno to zauważysz (układ chłodzenia będzie się zapowietrzał, może głośniej chodzić łożysko pompy, będzie ubywało płynu chłodzącego).

KlaudiuszBdg 
Mitsumaniak

Auto: Colt '00
Wysłany: 07-01-2011, 01:40   

Tak BTW, od lipca tego roku mam Colta i rowniez - temperatura cieczy chlodzacej nigdy nie przekroczyla temperatury otwarcia termostatu (to jest lekko ponizej poziomu na wskazniku) - grzeje sie w miare szybko i trzyma temperature na postoju

Czy napewno wszystko ok ;) ? Rozumiem ze silnik ma po prostu wydajny uklad chlodzenia ?

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-01-2011, 01:56   

KlaudiuszBdg napisał/a:
temperatura cieczy chlodzacej nigdy nie przekroczyla temperatury otwarcia termostatu (to jest lekko ponizej poziomu na wskazniku) - grzeje sie w miare szybko i trzyma temperature na postoju

Gdyby Ci się termostat nie otwierał to byś ciągle przegrzewał silnik. Termostat otwiera się po to aby ciecz chłodząca mogła przepłynąć przez chłodnicę i się ochłodzić. Jeśli temperatura na wskaźniku jest niższa niż być powinna (powinna być nieco poniżej połowy skali) to być może masz zamontowany termostat z niższą temperaturą otwarcia.

mrrubberband 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-01-2011, 11:41   

idas napisał/a:
może głośniej chodzić łożysko pompy

Czy te głośniej chodzące łożysko wydaje jakiś charakterystyczny dźwięk? Bo wczoraj wieczorem na wysokich obrotach (nie wiem dokładnie jakich bo obrotomierza brak), czyli mniej więcej na 2 biegu 70 km/h dało się słyszeć taki metaliczny stukot. Jak dla mnie dochodził z prawej strony, czyli tam gdzie jest pompa, ale to jest raczej mało miarodajne, bo pewnie podświadomie szukałem stamtąd dźwięku :P
Myślałem też czy ten stukot może mieć coś wspólnego z luzami zaworowymi na których regulację jak zwykle nie mogę znaleźć czasu :?: :?

Idas, i tak zarobiłeś pomógł bo się już moje obawy wyjaśniły i będę spał spokojniej ;)

Tylko teraz skąd ten stukot :)

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-01-2011, 16:55   

mrrubberband napisał/a:
Czy te głośniej chodzące łożysko wydaje jakiś charakterystyczny dźwięk?

Taki jak głośno chodzące łożysko:D Wrzuć sobie metalowe kulki do jakiegoś pojemnika i wpraw je w ruch obrotowy - tak brzmi umierające łożysko:-) Na pewno nie jest to metaliczny stukot. Tutaj powodem mogą być zawory, najpierw wyreguluj a ew. później będziemy gdybać nad czarniejszymi scenariuszami :mrgreen:
Tu słychać grzechotanie trafionego łożyska pompy wody:
http://www.youtube.com/watch?v=p_XzguEEiHI

mrrubberband 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2011, 21:28   

Szczerze mówiąc wolałbym już nie gdybać, tylko żeby regulacja pomogła, no ale to się jeszcze okaże :wink:

Korzystając z okazji z jeszcze jednym (niewykluczone, ze nie ostatnim :mrgreen: ) pytaniem chciałbym się zwrócić. Czy nowo wymieniony pasek rozrządu albo wielorowkowy może piszczeć? Chodzi o wysoki pisk, ale nie jakiś przeraźliwy jazgot, który trwa mniej więcej 5 sekund, pojawia się bez zapowiedzi i po chwili znika. Nie ma znaczenia, ciepły, czy zimny silnik, wysokie czy niskie obroty, bo już w każdej kombinacji się pojawił. mniej więcej raz na przejazd, czasem 2. (przejazd = śr 10-15 km) pierwszy raz 2 dni temu, wymiany odbyły po świętach. Jakieś pomysły? :)

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2011, 21:40   

Pasek rozrządu nie może piszczeć;) Wielorowkowy już może, dlatego trzeba by sprawdzić napięcie tego od alternatora lub pompy wspomagania. Jak jest za luźny to trzeba dociągnąć, najlepiej ściągnij sobie manuala z działu downloads, tam masz wszelkie te operacje opisane.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-01-2011, 21:47   

idas napisał/a:
Pasek rozrządu nie może piszczeć;)
może piszczeć w momencie kiedy rolka napinacza stanie na amen, ale to juz ekstremum :-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mrrubberband 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2011, 11:21   

Wymieniałem rolkę razem z paskiem oczywiście więc zostały te 2 paski (od alternatora i wspomagania)
Od alternatora był wymieniany razem z rozrządem, od wspomagania jest starszy. Jak oceniacie trudność jego wymiany samemu w skali 1-10? :wink:

A swoją drogą, tak z ciekawości, to dlaczego przy wymianie pompy wody trzeba ściągać pasek rozrządu, skoro napędza ja pasek wielorowkowy, ten "alternatorowy"? Jest jakoś złośliwie schowana, czy tak zawsze jest bo... coś tam :P colt to mój pierwszy samochód, więc z mechaniką samochodową nie jestem jeszcze za pan brat ;P

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 09-01-2011, 11:43   

mrrubberband napisał/a:
Jak oceniacie trudność jego wymiany samemu w skali 1-10?
2

idas 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2011, 11:46   

Nie widziałem nigdy rozrządu w 4g13 w CJ0, ale manual podaje iż przed wymianą pompy należy zdjąć pasek rozrządu, więc zapewne jest to niezbędne. Naprawdę polecam ściągnąć manual z działu downloads, bardzo pomocna rzecz;-)
Co do paska wielorowkowego to istotnie jest to proste, a wspomniany manual Ci jeszcze dodatkowo sprawę ułatwi;-)

mrrubberband 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2011, 11:52   

Ściągnę :mrgreen:

Dziękuję i pozdrawiam :wink:

Odpowiedz do tematu