Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana świec 1.3
Autor Wiadomość
mlody016 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-01-2011, 18:28   Wymiana świec 1.3

Witam! Mam pytanko odnośnie świec do Space Star'a 1.3, dokładniej chodzi mi o klucz jaki tam wchodzi? To jest jakiś specjalny? Jeżeli nie to jaki to rozmiar?

pozdrawiam

sqza 
Mitsumaniak
SpaceRowicz

Auto: MSS 1,3B GLX 99r
Wysłany: 18-01-2011, 16:32   

Ja właśnie też chcę wymienić świece w moim Miśku 1,3B 99r. Z informacji jakie uzyskałem w serwisach to wymagany jest klucz 16 - tylko musi być dość długi bo świece są dosyć głęboko.

Zaproponowali mi świece NGK - a w innym serwisie proponują DENSO (podobne używane przy fabrycznym montażu) - co wybrać ?

Eizo 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1,3 16V
Wysłany: 27-02-2011, 19:46   

Standardowa 16 ale o jak najcieńszych ściankach. O ile pamiętam najlepiej dobrej markowej firmy nasadka głęboka o zewnętrznej średnicy 19,8mm

lukasz921 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6
Wysłany: 28-02-2011, 08:10   

Dokladnie. Klucz musi byc bardzo cienki i dlugi. Choc to prosta sprawa to ja wybralem wizyte w warsztacie. Na pewno taniej niz dobrej jakosci klucz.

Pzdr
Lukasz921

ArturoSS 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1,3
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 01-03-2011, 00:02   

Z kluczem trzeba uważać!
Musi mieć (jak na klucz nasadowy) bardzo cienkie ścianki.
Miałem przypadek, że klucz zaklinował się w głowicy.
Od dwunastu lat używam świec NGK. Nigdy nie miałem problemów.

sqza 
Mitsumaniak
SpaceRowicz

Wysłany: 01-03-2011, 11:53   

Ja również założyłem świece NGK - w sumie po wymianie nie zauważyłem jakiejś znacznej zmiany - ale wiem, że już są nowe :)

Stare jak oceniał mechanik (jako moją pierwszą wymianę - wybrałem warsztat) - są już zjechane - tragedii nie było ale mam już to z głowy :)

Ciekawe klucze wydziałem ostatnio w Praktikerze - coś koło 10zł - obsługujące oba rodzaje świec - niestety nie zdecydowałem się na zakup więc nie jestem w stanie potwierdzić, że w naszych Miśkach się sprawdzają.

PS: Odnośnie mechanika - to miał fajny klucz - dłuuuuugi - nie widziałem takich w sklepach :(

franek333 
Mitsumaniak
Irek

Auto: MITSUBISHI Outlander I 2,0 t
Wysłany: 01-03-2011, 17:21   

WITAJCIE !

Jeśli chodzi o świece :roll:

Tej zimy w mokre wilgotne deszczowe dni które mieliśmy okazję doświadczyć przejściowo ok półtora miesiąca temu to też miałem kłopoty z odpalaniem MMSa 1.3.

Pewni spece pokierowali mnie na wymianę kabli wysokiego napięcia (NGK ok 200zł bo tańsze są wątpliwej jakości).

Powstrzymałem się od wymiany po poradzie kumpla którego żona ma Colta z tym samym silnikiem.
Doradził mi na razie jedynie wymienić świece i sprawdzić co będzie dalej.

Fakt były zjechane na maksa.

Polecił markę [b]DENSO[/b] (9,50 za szt) twierdząc że nigdy się na nich nie zawiódł.

Poskutkowało, a kable po wstępnych oględzinach są ok.

Samochód po wymianie świec dostał wigoru i jakby mocniej ciągnął.

Przy okazji wymieniłem palec rozdzielacza made in Italy za 28zł
(oryginalny Mitsubishi 65zł), i wyczyściłem styki w kopułce.

Wszystko gra i buczy a misiek bryka :lol:

Pozdrawiam :wink:

sqza 
Mitsumaniak
SpaceRowicz

Wysłany: 04-03-2011, 19:02   

Gdzieś mi się obiło o uszy, że DENSO były stosowane do pierwszego montowane w pierwszym montażu. Ja jednak zdecydowałem się na NGK - polecane przez wielu :)

O kabelkach też myślałem ale cena mnie skutecznie odwiodła od tego pomysłu - mnie proponowali za 250 więc sobie podarowałem.

O tym palcu rozdzielacza też myślałem - ale to pewnie jak zrobi się cieplej - z tego co słyszałem to są dwa rodzaje montowane do 1,3 jakieś szerokie i wąskie - jaki rodzaj być u Ciebie franek333 ?

Odpowiedz do tematu