Wymiana świec 1.3 |
Autor |
Wiadomość |
mlody016
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-01-2011, 18:28 Wymiana świec 1.3
|
|
|
Witam! Mam pytanko odnośnie świec do Space Star'a 1.3, dokładniej chodzi mi o klucz jaki tam wchodzi? To jest jakiś specjalny? Jeżeli nie to jaki to rozmiar?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
sqza
Mitsumaniak SpaceRowicz
Auto: MSS 1,3B GLX 99r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Paź 2010 Posty: 105 Skąd: Rzeszów (St-ce)
|
Wysłany: 18-01-2011, 16:32
|
|
|
Ja właśnie też chcę wymienić świece w moim Miśku 1,3B 99r. Z informacji jakie uzyskałem w serwisach to wymagany jest klucz 16 - tylko musi być dość długi bo świece są dosyć głęboko.
Zaproponowali mi świece NGK - a w innym serwisie proponują DENSO (podobne używane przy fabrycznym montażu) - co wybrać ? |
|
|
|
 |
Eizo
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1,3 16V
|
Wysłany: 27-02-2011, 19:46
|
|
|
Standardowa 16 ale o jak najcieńszych ściankach. O ile pamiętam najlepiej dobrej markowej firmy nasadka głęboka o zewnętrznej średnicy 19,8mm |
_________________ Eizo |
|
|
|
 |
lukasz921
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1.6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 186 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 28-02-2011, 08:10
|
|
|
Dokladnie. Klucz musi byc bardzo cienki i dlugi. Choc to prosta sprawa to ja wybralem wizyte w warsztacie. Na pewno taniej niz dobrej jakosci klucz.
Pzdr
Lukasz921 |
|
|
|
 |
ArturoSS
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1,3
Kraj/Country: Sweden
|
Wysłany: 01-03-2011, 00:02
|
|
|
Z kluczem trzeba uważać!
Musi mieć (jak na klucz nasadowy) bardzo cienkie ścianki.
Miałem przypadek, że klucz zaklinował się w głowicy.
Od dwunastu lat używam świec NGK. Nigdy nie miałem problemów. |
|
|
|
 |
sqza
Mitsumaniak SpaceRowicz
|
Wysłany: 01-03-2011, 11:53
|
|
|
Ja również założyłem świece NGK - w sumie po wymianie nie zauważyłem jakiejś znacznej zmiany - ale wiem, że już są nowe
Stare jak oceniał mechanik (jako moją pierwszą wymianę - wybrałem warsztat) - są już zjechane - tragedii nie było ale mam już to z głowy
Ciekawe klucze wydziałem ostatnio w Praktikerze - coś koło 10zł - obsługujące oba rodzaje świec - niestety nie zdecydowałem się na zakup więc nie jestem w stanie potwierdzić, że w naszych Miśkach się sprawdzają.
PS: Odnośnie mechanika - to miał fajny klucz - dłuuuuugi - nie widziałem takich w sklepach |
|
|
|
 |
franek333
Mitsumaniak Irek

Auto: MITSUBISHI Outlander I 2,0 t
|
Wysłany: 01-03-2011, 17:21
|
|
|
WITAJCIE !
Jeśli chodzi o świece
Tej zimy w mokre wilgotne deszczowe dni które mieliśmy okazję doświadczyć przejściowo ok półtora miesiąca temu to też miałem kłopoty z odpalaniem MMSa 1.3.
Pewni spece pokierowali mnie na wymianę kabli wysokiego napięcia (NGK ok 200zł bo tańsze są wątpliwej jakości).
Powstrzymałem się od wymiany po poradzie kumpla którego żona ma Colta z tym samym silnikiem.
Doradził mi na razie jedynie wymienić świece i sprawdzić co będzie dalej.
Fakt były zjechane na maksa.
Polecił markę [b]DENSO[/b] (9,50 za szt) twierdząc że nigdy się na nich nie zawiódł.
Poskutkowało, a kable po wstępnych oględzinach są ok.
Samochód po wymianie świec dostał wigoru i jakby mocniej ciągnął.
Przy okazji wymieniłem palec rozdzielacza made in Italy za 28zł
(oryginalny Mitsubishi 65zł), i wyczyściłem styki w kopułce.
Wszystko gra i buczy a misiek bryka
Pozdrawiam |
_________________ Mitsumaniak od czasów poczciwego PRL-u
 |
|
|
|
 |
sqza
Mitsumaniak SpaceRowicz
|
Wysłany: 04-03-2011, 19:02
|
|
|
Gdzieś mi się obiło o uszy, że DENSO były stosowane do pierwszego montowane w pierwszym montażu. Ja jednak zdecydowałem się na NGK - polecane przez wielu
O kabelkach też myślałem ale cena mnie skutecznie odwiodła od tego pomysłu - mnie proponowali za 250 więc sobie podarowałem.
O tym palcu rozdzielacza też myślałem - ale to pewnie jak zrobi się cieplej - z tego co słyszałem to są dwa rodzaje montowane do 1,3 jakieś szerokie i wąskie - jaki rodzaj być u Ciebie franek333 ? |
|
|
|
 |
|