|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E54A 2.0 V6] Dziwne "skrzeczenie" z układu kier. |
Autor |
Wiadomość |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11196 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 30-01-2011, 17:09
|
|
|
To raczej na pewno sworzeń wahacza prostego.Musisz go wybić,musisz wybić też banana.
Odsuwasz piastę,i masz go na wierzchu.Następnie zdejmujesz osłonę gumową sworznia.Czyścisz wypracowany smar,ruszając sworzniem we wszystkie strony.Następnie smarujesz go ruszając nim,aż zacznie dobrze działać.Potem czyścisz osłonę ze starego smaru,i nakładasz tam nowy.Musisz go nałożyć ile tylko się da.Potem składasz,i powinno być ok.
Naznaczam,że ja reanimowałem ori wahacz,który jest w tym aucie odkąd go mam,i nie wiem ile wcześniej(ja mam go pięć lat )
Wahacz po nasmarowaniu nie wykazuje luzów,i jest całkowicie sprawny.Jeśli okaże się,że po nasmarowaniu jest luz,trzeba go natychmiast wymienić. |
|
 |
Spox_2
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 24V EA5W
|
Wysłany: 30-01-2011, 20:56
|
|
|
jacek11 napisał/a: | To raczej na pewno sworzeń wahacza prostego.Musisz go wybić,musisz wybić też banana.
Odsuwasz piastę,i masz go na wierzchu.Następnie zdejmujesz osłonę gumową sworznia.Czyścisz wypracowany smar,ruszając sworzniem we wszystkie strony.Następnie smarujesz go ruszając nim,aż zacznie dobrze działać.Potem czyścisz osłonę ze starego smaru,i nakładasz tam nowy.Musisz go nałożyć ile tylko się da.Potem składasz,i powinno być ok.
Naznaczam,że ja reanimowałem ori wahacz,który jest w tym aucie odkąd go mam,i nie wiem ile wcześniej(ja mam go pięć lat )
Wahacz po nasmarowaniu nie wykazuje luzów,i jest całkowicie sprawny.Jeśli okaże się,że po nasmarowaniu jest luz,trzeba go natychmiast wymienić. |
Dzięki za szczegółowy opis.
Wahacz dolny prosty wymieniałem tydzień temu na nowy firmy Sakura więc nie wiem czy to możliwe aby smar się w tak krótkim czasie zużył i skrzypiał.
W każdym bądź razie wykręce banana i przesmaruję go według Twojego opisu.
Jeszcze takie pytanie kontrolne :
Jeżeli wykluczyć piszczenie wydobywające się z wahaczy (prostego i banana) to z czego jeszcze może to wynikać ? czy już nie ma innych opcji ? |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11196 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 30-01-2011, 21:20
|
|
|
Spox_2 napisał/a: | Jeszcze takie pytanie kontrolne :
Jeżeli wykluczyć piszczenie wydobywające się z wahaczy (prostego i banana) to z czego jeszcze może to wynikać ? czy już nie ma innych opcji ? |
Te podzespoły które pracują podczas skręcania,czyli :końcówka drążka kierowniczego,i sworzeń wahacza górnego. |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 31-01-2011, 01:10
|
|
|
Też miałem potwornie wybite sworznie wahaczy dolnych giętych (bananów) i poza strasznymi stukami nic nie skrzypiało. |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 31-01-2011, 03:02
|
|
|
tak jak napisałem jeżeli sworzeń banana jest uszkodzony to skrzypieć nie będzie ale jak jest cały i sprawny jak nowy to może skrzypieć jeżeli dostanie suchoty z powodu np. rozdartej osłony |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
|
|