Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Jak zdemontować plastiki tylnej klapy ?
Autor Wiadomość
robs 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 3.2 DID 2004
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 01-02-2011, 17:31   [3.2 DID] Jak zdemontować plastiki tylnej klapy ?

Witam wszystkich
Mam problem z otwarciem tylnej klapy w moim Miśku. Klamka jest luźna jakby się oberwała,
lub spadła z jakiegoś zaczepu. Chciałem dostać się do niej od wewnątrz, lecz nie wiem jak zdemontować plastikową obudowę drzwi. Proszę o pomoc
pozdrawiam robs

watcher79 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
Wysłany: 01-02-2011, 19:39   

Miałem ten sam problem... Po zdjęciu nie będziesz miał co prawda mechanizmu "jak na dłoni" a dostępny jedynie przez otwory w drzwiach. Jest jednak szansa i na demontaż i na nasmarowanie. Same plastykowe elementy są na zatrzaski. Trzeba delikatnie podważać i zatrzaski powinny "puścić" bez samozniszczenia :)
Jedynie kieszeń z tego co pamiętam jest na śrubki.
Wcześniej się przyjrzyj bo chyba górny element schodzi wcześniej.

Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY

Morox 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID
Wysłany: 01-02-2011, 19:54   Re: Jak zdemontować plastiki tylnej klapy ?

robs napisał/a:
Witam wszystkich
Mam problem z otwarciem tylnej klapy w moim Miśku. Klamka jest luźna jakby się oberwała,
lub spadła z jakiegoś zaczepu. Chciałem dostać się do niej od wewnątrz, lecz nie wiem jak zdemontować plastikową obudowę drzwi. Proszę o pomoc
pozdrawiam robs

Elo... może być tak ze ci wypadł bolec wiec zanim zaczniesz demontować wewnętrze plastiki spróbuj od łatwiejszej strony czyli od zdemontowania blendy tam gdzie jest rejestracja plastik ten jest mocowany na 4 klipsach powinien puścić bez większych problemów i nie zapomnij o przesmarowaniu mechanizmu

Pozdrawiam :headbang:
Otworzę okno w nim i głośno puszczę to...

butyński
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2011, 21:09   

Temat był wałkowany na forum . http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=55332 .

Kodi 
Nowy Forumowicz
Bawaria

Auto: PAJERO 3,2 DID
Wysłany: 28-02-2011, 11:36   

Witam,dokładnie tak samo zawiesiła mi się klamka ,oglądałem tapicerkę od wewnątrz i stwierdziłem ze może być problem,wiec zabrałem się od zewnętrznej strony.Ściągłem plastik na którym jest zamocowana (zatrzaski) tablica rejestracyjna ostrożnie bo plastik będzie wisiał na kablach oświetlenia tablicy,następnie ukazała mi się zardzewiała klamka mocowana na 2 dużych śrubach krzyżakowych i miedzy śrubami otwór ,popsikałem śruby Wd40 aby łatwiej poszło od zewnątrz i do środka przez otwór i chyba miałem dożo szczecią bo po chwili klamka zaczęła działać zanim zdążyłem rozkręcić śruby.Osad od rdzy prawdopodobnie spowodował zawieszenie klamki.To tyle :) Teraz muszę poszukać jaki jest oryginalny olej do ASB bo troszkę mi go ubyło
pozdrawiam

maczu70 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero 3,2 DID 2001r.
Wysłany: 10-03-2011, 18:47   

Witam, i dziękuję wszystkim Mitsumaniakom, którzy udzielali porad odnośnie kłopotów z klamką tylnych drzwi. Prześledziłem wszystkie i dzisiaj dobrałem się od wewnątrz i ją naprawiłem. Na razie to prowizorka bo użyłem tylko WD40 i czeka mnie jeszcze pewnie czyszczenie wszystkich zardzewiałych elementów, ale mam sukces, po raz pierwszy od zakupu auta(miesiąc temu) otworzyłem bagażnik. Jest tylko mały problem. Podczas demontażu wewnętrznych plastików urwałem kilka zaczepów. Gdzie można takie dostać? Czy to są jakieś standardowe części jak do innych aut japońskich, czy jak? Nie zawracałbym sobie tym głowy, ale osłona trochę odstaje bo akurat poszły trzy sąsiednie.

czarnypaw1 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III
Wysłany: 08-05-2011, 11:38   

Witam, miałem ten sam problem ale już po kłopocie jeśli ktoś potrzebuje zdjęć żeby nie uszkodzić plastików to się polecam. Po za tym proponuję uszczelnić plastik tablicy rejestracyjnej tak żeby woda z szyby nie wciekała między plastik a blachę drzwi i nie lała się na klamkę.
A oto fotki:

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnio zmieniony przez czarnypaw1 14-09-2011, 17:54, w całości zmieniany 6 razy  

jaro555 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3,2DID 2003r
Wysłany: 26-08-2011, 00:06   

to jest chyba standardowa ułomność i prędzej czy później każdego spotka - u mnie problemy pojawiły się jakieś 2 miesiące po koleżce (auto z tego samego roku, czyżby jakaś synchronizacja? :lol: )
WD40 pomoże na chwilę (jeśli w ogóle). Trzeba zrobić to co pisze czarnypaw1 - rozebrać drzwi (są na spinki), zdjąć plastiki tablicy rejestracyjnej, wyczyścić i uszczelnić. Powinno dłużej wytrzymać :-)

kriss499 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2
Wysłany: 28-08-2011, 21:15   

u mnie również było to samo wd-40 rozwiązało problem i od 5m-cy działa bez problemu a zatrzaski można kupić w każdym sklepie motoryzacyjnym tylko trzeba dopasować rozmiar

Odpowiedz do tematu