Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Świece żarowe
Autor Wiadomość
Motofreak 
Mitsumaniak

Auto: będzie e54a==>jest E54a
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-02-2011, 19:27   Świece żarowe

Wie ktoś może na jakiej zasadzie działa przekaźnik świec żarowych? Chodzi mi o to skąd czerpie informacje kiedy świece powinny grzać i kiedy się powinny się wyłączyć? Czy jest to uzależnione od jakiegoś czujnika temperatury czy czasowo?
W moim samochodzie zdarza się że potrafią się włączyć nawet przy 80 stopniach. Przed odpalaniem włączą się na 1s a po odpaleniu grzeją minute :roll: Czy to może normalne?
Dodam że przed rozruchem świece w zależności od temp. grzeją krócej lub dłużej, ale po odpaleniu grzeją chyba za długo, w ostatnim czasie nawet na rozgrzanym silniku (75-80 stopni) do minuty i dłużej
Jakie są oryginalne świece bo ja mam 3x11V NGK i jedną 12V KAGER?
Chociaż w domu głód i nędza, sześć cylindrów mnie napędza
e54a MÓJ, e52a m/t TATA, e52a a/t SIOSTRA, e88a MÓJ, miejmy nadzieje e54a a/t MÓJ, colt ca0 w planach

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 01-02-2011, 20:30   

Przekaźnikiem steruje komputer silnika.

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 02-02-2011, 10:36   

tak jak napisał plecho1 komp steruje znajduję się pod konsolą środkową za radiem na schematach zwie się to EGR/Glow system unit gdyż defakto komp tylko za to odpowiada silnik kompa nie ma :P
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

Motofreak 
Mitsumaniak

Auto: będzie e54a==>jest E54a
Wysłany: 02-02-2011, 12:19   

a czy to że świece po odpaleniu podgrzewają pracujący już silnik (80 stopni) przez minute albo dłużej jest normalne?
Skoro po włączeniu całkiem zimnego silnika świece wyłączają się przy ok 75 stopniach to po co przy kolejnym uruchomieniu dogrzewają już całkiem ciepły silnik? W sumie to się nie znam na tym dobrze ale zdaje mi się że tak być nie powinno :evil:
Czy wymiana tego kompa jest trudna? Może wymiana samego przekaźnika pomoże?
Chociaż w domu głód i nędza, sześć cylindrów mnie napędza
e54a MÓJ, e52a m/t TATA, e52a a/t SIOSTRA, e88a MÓJ, miejmy nadzieje e54a a/t MÓJ, colt ca0 w planach

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 02-02-2011, 12:30   

Powiem szczerze że tak naprawdę nikt nie zgłębiał się w temat pracy tych świec w E57A i na podstawie jakich pomiarów komputer decyduje o długości grzania świec wymiana kompa może nic nie dać gdyż komp może źle działać z powodu złych informacji docierających do niego schemat układu znajdziesz w dziale downloads na forum... ( auta do 94 mają system na dwóch przekaźnikach po 94 roku na jednym jak byś nie wiedział który schemat jest od Twojego auta)
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-02-2011, 12:30   

Wymiana samego przekaźnika nie pomorze. Rozgrzany silnik nie powinien być dogrzewany. Może to nie wina kompa lub czujnika temperatury, który podaje temperaturę silnika dla komputera i na podstawie tego sygnału komputer załącza świece.

Odpowiedz do tematu