Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G 90-94] Problem z odczytaniem błedów ECU
Autor Wiadomość
reloop7 
Forumowicz

Auto: galant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-02-2011, 16:03   [1G 90-94] Problem z odczytaniem błedów ECU

Witam. Dziś chcąc odczytać swoje błędy ECU napotkałem się z problem, a mianowicie:
Kontrolka CE zapala mi się tylko i wyłącznie po odpaleniu silnika i dopiero po pracy która trwa ok. 1 minuty. A co najciekawsze i może istotne jeśli auto jest na zapłonie kontrolka się świeci (to normalne,wiem) po odpaleniu gaśnie. I tak w kółko.
Próbowałem odczytać błąd metoda zwarcia pinu 1 z 11. Ale żadnej reakcji kontrolki CE nie było. Nie mam pojęcia jak odczytać ten błąd, próbowałem nawet podczas jazdy no i nic, nie zaczęła mrugać.
Co możecie poradzić? Jakieś sugestie może macie?

Z góry dziękuje za pomoc ;)
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 05-02-2011, 03:27, w całości zmieniany 1 raz  

Mateusz_eclipse 
Forumowicz

Auto: eclipse 1g
Wysłany: 04-02-2011, 16:11   

to nic dziwnego ze zapala sie dopiero po jakims czasie . wydaje mi sie ze zle spieles piny lub dioda przepalona spróboj ja na krotko podłączyc pod aku i zobaczyc czy napewno działa.

lombard 
Forumowicz
JESTEM HARDCOREM !!!

Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Wysłany: 04-02-2011, 16:32   Re: Problem z czytanie błedów ECU.

Nie wiem czy dobże zrozumiałem ?
To nie CE ma mrógać a dioda którą zwierasz piny 1 i 11 ...

BOŻE, LUDZIE, NO BEZ PRZESADY... TAKIE ORTY WALIĆ AŻ WSTYD!!
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 05-02-2011, 03:28, w całości zmieniany 2 razy  

reloop7 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2011, 17:19   

No własnie chodzi o to ze jak sie podepnie pin 1 z 11 to kontrolka CE powinna sama wymrugac bład. Kiedys zenek_bb o tym pisał w jakims temacie to zasugerowałem sie jego pomysłem.

Mateusz_eclipse 
Forumowicz

Auto: eclipse 1g
Wysłany: 04-02-2011, 19:38   

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60508 tu jest wszystko opisane nieznam innej metody :)

lombard 
Forumowicz
JESTEM HARDCOREM !!!

Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Wysłany: 04-02-2011, 23:05   

reloop7 napisał/a:
No własnie chodzi o to ze jak sie podepnie pin 1 z 11 to kontrolka CE powinna sama wymrugac bład. Kiedys zenek_bb o tym pisał w jakims temacie to zasugerowałem sie jego pomysłem.

Kolego, zenek_bb dobrze pisze tylko chyba coś źle rozkminiłeś ( TAK MYŚLĘ ? ).TO NIE "CE" MA MRÓGAĆ BŁĘDY TYLKO DIODA KTÓRĄ WPINASZ W PINY 1 I 11.
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 05-02-2011, 03:29, w całości zmieniany 1 raz  

reloop7 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2011, 00:53   

No własnie widziałem ta metode na diode kolega Mateusz_eclipse, ale jeszcze nie probowałem ;) W najblizszej wolnej chwili postaram sie to zrobic i jesli bedzie okey to dzieki ;)

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Wysłany: 05-02-2011, 03:23   

Oj reloop7, po to zakładałem tamten temat żeby wszystko było jasne i proste no i przejrzyste, a Wy i tak macie to w nosie ;p poza tym można było rozpocząć dyskusję właśnie w tamtym temacie, odczytaj diodą normalnie, wg instrukcji, ALE:
odczytaj do strzału z kluczykiem na zapłon
odczytaj na zapalonym silniku kiedy zacznie świecić CE
zresetuj ECU odpinając na 5min -klemę, odczytaj błędy (nie powinno być), odpal, odczytaj jak zaświeci CE

O tamtym sposobie z 11pinem zapomnij to była jedna wielka pomyłka z mojej strony, niestety też się czasem mylę... chociaż ten błąd był spowodowany chochlikiem w moich (wtedy) nowych, niby lepszych schematach do 1G... które się okazały niewiele warte

Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj :D

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...

Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!

reloop7 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2011, 16:57   

Wiesz zenek_bb, głównie chodziło o to ze nie mam jeszcze diody a chciałem na szybko odczytac błedy jakie mam ;) No ale fakt czlowiek przeciez nie moze wiedziec wszystkiego i to ze sie myli to normalne ;) Ale teraz przynajmniej wiemy ze ta metoda nie działa ;P

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Wysłany: 06-02-2011, 13:07   

tak tak, jeszcze raz przepraszam... czekam na odczytane kody błędów!

Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj :D

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...

Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!

Odpowiedz do tematu