[II 2.0 DID] AUTOMATYCZNA REGULACJA WYSOKOŚCI ŚWIECENIA XENO |
Autor |
Wiadomość |
przem4
Nowy Forumowicz
Auto: outlander 2 diesel
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-03-2011, 06:17 [II 2.0 DID] AUTOMATYCZNA REGULACJA WYSOKOŚCI ŚWIECENIA XENO
|
|
|
Witam
po włączeniu zapłonu na wyświetlaczu przez ok 3 sec. między innymi pojawia się symbol
regulacji wysokości świecenia świateł (a reflektory nie wykonują żadnych ruchów)
Normalnie w większości oryginalnego oświetlenia xenonowego światła wykonują
ruch góra,dół i ustawiają się w położeniu środkowym.Proszę sprawdzcie u was w autach
jak to działa.Z góry dzięki. |
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lis 2010 Posty: 439 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 06-03-2011, 07:22
|
|
|
U mnie nic się nie pojawia:-( |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
zibi21
Nowy Forumowicz
Auto: outlander
|
Wysłany: 06-03-2011, 08:50
|
|
|
Komunikat jest ,ruchów nie ma. |
|
|
|
 |
joachim69
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2, M3 E36 Estoril
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sty 2011 Posty: 245 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-03-2011, 12:41
|
|
|
już pisałem w innym wątku że mamy ksenon statyczny |
|
 |
Muciek
Mitsumaniak Amnetyst Black
Auto: O2 FL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Paź 2010 Posty: 896 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 06-03-2011, 16:16
|
|
|
http://www.xenon.home.pl/informacyjna-6.html Bardzo ciekawy artykuł i filmiki też fajne zwłaszcza przed ostatni na samym dole (mimo, że Outek tego nie posiada), ale jest o statycznym doświetlaniu zakrętów i dynamicznym oraz działaniu Xenonów. |
|
|
|
 |
sibkods
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 181 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 07-03-2011, 17:44
|
|
|
Przecież Out rusza ksenonami góra/dół |
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 07-03-2011, 19:45
|
|
|
DJ Fazi napisał/a: | U mnie nic się nie pojawia:-( |
Pojawia,pojawia... na samiuśkim początku razem z konewką od oleju
A co do widocznego ruszania to trzeba w różnej konfiguracji wagowej go wygasić i włączyć,np. przyjechać i wyładować rodzinkę wraz z manelami,względnie kartofle lub jabłka a raniutkiem samemu gdzieś odpalic maszynę-to wtedy zamerda na ścianie jak ta lala patrzałkami |
|
|
|
 |
Muciek
|
Wysłany: 07-03-2011, 22:30
|
|
|
Widać, że samopoziomowanie działa zwłaszcza podczas jazdy. Jak się jedzie to lewe "oczko" świeci niżej niż prawe (logiczne), aby nie oślepiało kierowców z naprzeciwka, a jak stajemy np. na światłach to lewe już świeci wyżej niż prawe (aby widoczność była lepsza). Zmiany w ruchu xenonów można zaobserwować po przejechaniu "policjanta" zwłaszcza wieczorem. Jak przód ma się ku ziemi widać na drodze jak świeci, a potem się ustawia z powrotem gdy auto już jest wyprostowane.
Z zewnątrz niestety nie miałem okazji zaobserwować takich zjawisk. |
|
|
|
 |
DJ Fazi

|
Wysłany: 08-03-2011, 00:03
|
|
|
OK, rano sprawdzę. Jeżeli zaparkowałem go na płaskim i rano jak odpalę to pojawi się coś, czy poprostu musi być różnica w załadunku?
Na światłach ruchu ksenonów nie zauważyłem, ale niższe położenie lewego jest wyraźne.
A jak wygląda ta ikonka ? |
|
|
|
 |
sibkods
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 181 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 08-03-2011, 15:14
|
|
|
U mnie jak Out jest zaparkowany na skośnym podjeździe, światłami w kierunku dołu, to po włączeniu zapłonu widać jak lampy podnosza sie do góry |
|
 |
DJ Fazi

|
Wysłany: 08-03-2011, 15:36
|
|
|
I taki dziś właśnie test wieczorem zrobię:-)
[ Dodano: 09-03-2011, 01:12 ]
No nic, nie ruszył ksenonami przy zaparkowaniu go stromo w dół. Jeszcze zrobię test z ziemniakami. Jak nie drgną to miszcze będą musieli sprawdzić.
[ Dodano: 10-03-2011, 01:31 ]
Moja żółta plamka przesunęła się w odpowiednie miejsce przez co zobaczyłem ikonkę ksenonów
Muciek napisał/a: | Zmiany w ruchu xenonów można zaobserwować po przejechaniu "policjanta" zwłaszcza wieczorem. Jak przód ma się ku ziemi widać na drodze jak świeci, a potem się ustawia z powrotem gdy auto już jest wyprostowane.
|
tego nie udało mi się zaobserwować, zalatuje bajką
sibkods napisał/a: | U mnie jak Out jest zaparkowany na skośnym podjeździe, światłami w kierunku dołu, to po włączeniu zapłonu widać jak lampy podnosza sie do góry |
To też dla mnie abstrakcja.
Jeszcze te nieszczęsne ziemniaki mi pozostały |
|
|
|
 |
greentop
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero klasyk + EA kombi
|
Wysłany: 05-04-2011, 17:42
|
|
|
W katalogach OII napisane jest, że "...reflektory bi-ksenonowe z systemem doświetlania zakrętów..."
Tymczasem jak oglądam zdjęcia OII widzę tam jeden żarnik halogenowy, jednego ksenona, pozycje i kierunek.
Wytłumaczycie mi 'o so hozi'
I jak to jest z tym systemem doświetlania zakrętów - obudowa ksenona się rusza czy odpala się jakieś dodatkowe światło? |
_________________ dętki sucks |
|
|
|
 |
Muciek
|
Wysłany: 05-04-2011, 17:54
|
|
|
greentop napisał/a: | W katalogach OII napisane jest, że "...reflektory bi-ksenonowe z systemem doświetlania zakrętów..."
Tymczasem jak oglądam zdjęcia OII widzę tam jeden żarnik halogenowy, jednego ksenona, pozycje i kierunek.
Wytłumaczycie mi 'o so hozi'
I jak to jest z tym systemem doświetlania zakrętów - obudowa ksenona się rusza czy odpala się jakieś dodatkowe światło? |
Doświetla się zakręt inna żarówką, podczas skręcenia kierownicy na pewien kąt, żarówka się włącza i elegancko doświetla - bardzo fajny bajer, naprawdę dużo daje oświetlenia. Przedstawię zdjęcie jaka część lampy jest odpowiedzialna za doświetlenie.
Wydawałoby się, że jest to pozycja, ale pozycja to takie małe "kulki" po zewnętrznych stronach reflektorów.
A kiedy soczewka się skręca to już nie jest Bi-Xenon z systemem doświetlania zakrętów, tylko Bi-Xenon skrętny
Pozdrawiam.
P.S Na moim avatarze jest widoczne załączone doświetlenie zakrętów, bo akurat kierownica była skręcona |
|
|
|
 |
|