Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] AUTOMATYCZNA REGULACJA WYSOKOŚCI ŚWIECENIA XENO
Autor Wiadomość
przem4 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander 2 diesel
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-03-2011, 06:17   [II 2.0 DID] AUTOMATYCZNA REGULACJA WYSOKOŚCI ŚWIECENIA XENO

Witam
po włączeniu zapłonu na wyświetlaczu przez ok 3 sec. między innymi pojawia się symbol
regulacji wysokości świecenia świateł (a reflektory nie wykonują żadnych ruchów)
Normalnie w większości oryginalnego oświetlenia xenonowego światła wykonują
ruch góra,dół i ustawiają się w położeniu środkowym.Proszę sprawdzcie u was w autach
jak to działa.Z góry dzięki.

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Wysłany: 06-03-2011, 07:22   

U mnie nic się nie pojawia:-(

zibi21 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander
Wysłany: 06-03-2011, 08:50   

Komunikat jest ,ruchów nie ma.

joachim69 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2, M3 E36 Estoril
Wysłany: 06-03-2011, 12:41   

już pisałem w innym wątku że mamy ksenon statyczny :wink:

Muciek 
Mitsumaniak
Amnetyst Black

Auto: O2 FL
Wysłany: 06-03-2011, 16:16   

http://www.xenon.home.pl/informacyjna-6.html Bardzo ciekawy artykuł i filmiki też fajne zwłaszcza przed ostatni na samym dole (mimo, że Outek tego nie posiada), ale jest o statycznym doświetlaniu zakrętów i dynamicznym oraz działaniu Xenonów.

sibkods 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DiD
Wysłany: 07-03-2011, 17:44   

Przecież Out rusza ksenonami góra/dół

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 07-03-2011, 19:45   

DJ Fazi napisał/a:
U mnie nic się nie pojawia:-(

Pojawia,pojawia... na samiuśkim początku razem z konewką od oleju :wink:
A co do widocznego ruszania to trzeba w różnej konfiguracji wagowej go wygasić i włączyć,np. przyjechać i wyładować rodzinkę wraz z manelami,względnie kartofle lub jabłka a raniutkiem samemu gdzieś odpalic maszynę-to wtedy zamerda na ścianie jak ta lala patrzałkami 8)

Muciek 
Mitsumaniak
Amnetyst Black

Wysłany: 07-03-2011, 22:30   

Widać, że samopoziomowanie działa zwłaszcza podczas jazdy. Jak się jedzie to lewe "oczko" świeci niżej niż prawe (logiczne), aby nie oślepiało kierowców z naprzeciwka, a jak stajemy np. na światłach to lewe już świeci wyżej niż prawe (aby widoczność była lepsza). Zmiany w ruchu xenonów można zaobserwować po przejechaniu "policjanta" zwłaszcza wieczorem. Jak przód ma się ku ziemi widać na drodze jak świeci, a potem się ustawia z powrotem gdy auto już jest wyprostowane.

Z zewnątrz niestety nie miałem okazji zaobserwować takich zjawisk.

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Wysłany: 08-03-2011, 00:03   

OK, rano sprawdzę. Jeżeli zaparkowałem go na płaskim i rano jak odpalę to pojawi się coś, czy poprostu musi być różnica w załadunku?
Na światłach ruchu ksenonów nie zauważyłem, ale niższe położenie lewego jest wyraźne.
A jak wygląda ta ikonka ?

sibkods 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DiD
Wysłany: 08-03-2011, 15:14   

U mnie jak Out jest zaparkowany na skośnym podjeździe, światłami w kierunku dołu, to po włączeniu zapłonu widać jak lampy podnosza sie do góry :P

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Wysłany: 08-03-2011, 15:36   

I taki dziś właśnie test wieczorem zrobię:-)

[ Dodano: 09-03-2011, 01:12 ]
No nic, nie ruszył ksenonami przy zaparkowaniu go stromo w dół. Jeszcze zrobię test z ziemniakami. Jak nie drgną to miszcze będą musieli sprawdzić.

[ Dodano: 10-03-2011, 01:31 ]
Moja żółta plamka przesunęła się w odpowiednie miejsce przez co zobaczyłem ikonkę ksenonów :)
Muciek napisał/a:
Zmiany w ruchu xenonów można zaobserwować po przejechaniu "policjanta" zwłaszcza wieczorem. Jak przód ma się ku ziemi widać na drodze jak świeci, a potem się ustawia z powrotem gdy auto już jest wyprostowane.

tego nie udało mi się zaobserwować, zalatuje bajką :)

sibkods napisał/a:
U mnie jak Out jest zaparkowany na skośnym podjeździe, światłami w kierunku dołu, to po włączeniu zapłonu widać jak lampy podnosza sie do góry

To też dla mnie abstrakcja.

Jeszcze te nieszczęsne ziemniaki mi pozostały :)

greentop 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero klasyk + EA kombi
Wysłany: 05-04-2011, 17:42   

W katalogach OII napisane jest, że "...reflektory bi-ksenonowe z systemem doświetlania zakrętów..."
Tymczasem jak oglądam zdjęcia OII widzę tam jeden żarnik halogenowy, jednego ksenona, pozycje i kierunek.
Wytłumaczycie mi 'o so hozi' :roll:

I jak to jest z tym systemem doświetlania zakrętów - obudowa ksenona się rusza czy odpala się jakieś dodatkowe światło?

Muciek 
Mitsumaniak
Amnetyst Black

Wysłany: 05-04-2011, 17:54   

greentop napisał/a:
W katalogach OII napisane jest, że "...reflektory bi-ksenonowe z systemem doświetlania zakrętów..."
Tymczasem jak oglądam zdjęcia OII widzę tam jeden żarnik halogenowy, jednego ksenona, pozycje i kierunek.
Wytłumaczycie mi 'o so hozi' :roll:

I jak to jest z tym systemem doświetlania zakrętów - obudowa ksenona się rusza czy odpala się jakieś dodatkowe światło?

Doświetla się zakręt inna żarówką, podczas skręcenia kierownicy na pewien kąt, żarówka się włącza i elegancko doświetla - bardzo fajny bajer, naprawdę dużo daje oświetlenia. Przedstawię zdjęcie jaka część lampy jest odpowiedzialna za doświetlenie.

Wydawałoby się, że jest to pozycja, ale pozycja to takie małe "kulki" po zewnętrznych stronach reflektorów.

A kiedy soczewka się skręca to już nie jest Bi-Xenon z systemem doświetlania zakrętów, tylko Bi-Xenon skrętny :)

Pozdrawiam.

P.S Na moim avatarze jest widoczne załączone doświetlenie zakrętów, bo akurat kierownica była skręcona :lol:

Odpowiedz do tematu