[Cari 1.9 DiD] dziwne terkotanie z okolic silnika |
Autor |
Wiadomość |
slav10
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-03-2011, 16:08 [Cari 1.9 DiD] dziwne terkotanie z okolic silnika
|
|
|
Witam
Kolejny problem z cyklu dziwne odglosy z silnika. Poradzcie co to moze byc bo nie znalazlem podobnego opisu. Otoz jak jest silnik zimny to przy przyspieszaniu w zakresie obrotow 1500 - 2000 na dwojce i trojce slychac czasami dzwiek z okolicy silnika jakby lopatki wiatraczka udezaly o jakas obudowe. Jest to odglos jakby plastiku lub metalu - zadne syczenie. Przy cieplym silniku nie zauwazylem tego. Czasem jest tez chwilowy odglos jakby wpadania w rezonans lub zbyt szybkich obrotow tego nazwijmy go wiatraczka przy delikatnym przyspieszaniu lub bez przyspieszania. Porownalbym to do odglosu wiatraka na procesorze komputera ktory chwilowo chwyta za duze obroty. Nie wiem co to moze byc, myslalem najpierw ze moze cos z turbina ale chyba te obroty sa za niskie, poza tym nie zauwazylem aby mialo to jakis wplyw na jazde - przyspieszanie. Spalanie paliwa tez bez zmina. Dzieki z gory za wszelkie sugestie. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 09-03-2011, 19:18
|
|
|
Zdejmij wąż z turbiny , ten który z filtra powietrza wpada bezpośrednio w centralny punkt i zobacz ręką czy nie ma luzów na wirniku turbiny.
Stawiałbym na to, że turbo się kończy i przy obciążeniu wirnik obciera o obudowę. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
slav10
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD
|
Wysłany: 10-03-2011, 11:20
|
|
|
Jakies inne sugestie? Moze przez weekend dam rady sprawdzic ten wirnik. |
|
|
|
 |
zenekwaciak
Nowy Forumowicz
Auto: carisma DID 115
|
Wysłany: 10-03-2011, 11:36
|
|
|
Niekoniecznie turbina. Musisz mieś luźną którąś z blach osłaniających rozrząd. W mojej tak tłukła przy 2500 obr/min, że w końcu pękł przewód metalowy od wspomagania układu kierowniczego, w który sobie waliła. Wibracje występowały tylko przy bardzo mocnym przyspieszaniu właśnie na 2 i 3 biegu. |
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 10-03-2011, 21:48
|
|
|
mam ten sam objaw. Ten dźwięk przypomina mi ćwierkanie. JAk przyspieszam bardzo ostrożnie i powolutku to nie ma tego dźwięku. I powyżej 2500 obrotów również brak.
A mam to gzieś. Zamontowałem CB Radio i spoko... Ja bym stawiał na koło dwumasowe... tak jakoś czuję przez skórę. POzdr. |
|
|
|
 |
|